Guvern: Mai multe categorii de documente elaborate de MAI vor fi declasificate

Guvern: Mai multe categorii de documente elaborate de MAI vor fi declasificate

Guvernul a decis miercuri, printr-o Hotărâre, că mai multe categorii de documente elaborate de MAI și de instituțiile din subordine vor fi declasificate sau vor fi trecute în altă clasă ori nivel de secretizare, informează Biroul de presă al Executivului.

Potrivit sursei citate, declasificarea unor informații clasificate secrete de stat sau trecerea altor informații secrete de stat la un nivel inferior de secretizare ori în clasa secretelor de serviciu are scopul să asigure o protecție juridică corespunzătoare conținutului real, în raport cu actualele reglementări în domeniul securității naționale.

Totodată, se are în vedere diminuarea volumului mare de documente clasificate care fac obiectul fondului arhivistic al MAI emise anterior datei de 01.01.1990, cât și ulterior acesteia.

"Volumul documentelor fiind redus, măsurile de securitate pentru asigurarea protecției acestora s-ar limita și concentra doar pentru acele documente menținute în clase și nivele de secretizare. Prin trecerea informațiilor clasificate la un nivel inferior se diminuează inclusiv costurile privind securitatea și protecția fizică a acestora", explică Guvernul.

Actul normativ conține trei categorii de documente.

Prima conține "informații clasificate a căror dezvăluire nu mai poate prejudicia securitatea națională, apărarea țării, ordinea publică ori interesele persoanelor de drept public său privat deținătoare", între acestea regăsindu-se "informări situații statistice, note raport, analize/sinteze, planuri de muncă, de acțiune, de activitate, adrese de corespondență cu alte entități, fișe de post, ordine de instrucțiuni ale ministrului afacerilor interne, dispoziții ale secretarilor/subsecretarilor de stat secretarului general, cu excepția celor care prevăd organizarea și desfășurarea activităților informativ-operative".

Din a doua categorie fac parte "informații clasificate secrete de stat care trec în clasa secrete de serviciu", ca exemple fiind date "informații clasificate secrete de stat, nivelul strict secret de importanță deosebită, emise anterior datei de 31.12.1989, cuprinse în următoarele secțiuni: planul conducerii mobilizării și planul acțiunii mobilizării".

"Tot din această categorie fac parte informații clasificate secrete de stat, nivelul strict secret, emise anterior datei de 31.12.1989 cuprinse în: planul constituirii și pregătirii de luptă, planurile de pază și apărare ale obiectivelor de importanță deosebită, ordine și dispoziții de linie referitoare la planul de mobilizare, corespondență și documente referitoare la planul de mobilizare", adaugă Guvernul.

A treia categorie include informații clasificate secrete de stat care trec la un nivel inferior.

Dintre aceste documente, Executivul le menționează pe cele emise de Arhivele Naționale, respectiv "informații clasificate secrete de stat, nivel strict secret de importanță deosebită: ordine și dispoziții, corespondență privind aprobarea/modificarea planurilor de mobilizare, ridicare în trepte a capacității de acțiune emise în perioada 01.01.1990 — 31.12.2007". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”