Harghita: Record Guinness Book doborât la Odorheiu Secuiesc: 27.104 sarmale gătite într-o singură oală

Harghita: Record Guinness Book doborât la Odorheiu Secuiesc: 27.104 sarmale gătite într-o singură oală

Recordul mondial pentru cele mai multe sarmale gătite într-o oală a fost doborât sâmbătă, la Odorheiu Secuiesc, unde au fost pregătite 27.104 sarmale, de aproape trei ori mai multe decât precedentul record.

Pregătirile pentru doborârea recordului Guinness au început în urmă cu mai multe săptămâni, iar performanța a fost posibilă datorită implicării unui număr mare de voluntari, a unui lanț de supermaerketuri și a autorităților din Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Târgu Secuiesc și Sfântu Gheorghe.

250 de voluntari din județele Harghita, Covasna, dar și din Brașov au început să învelească sarmalele vineri seară și au muncit susținut timp mai multe ore, până după miezul nopții. Voluntarii au fost supravegheați de 14 maeștri bucătari din România și Ungaria, care au fost atenți la toate detaliile, astfel încât rezultatul să fie unul delicios.

Coordonatorul maeștrilor bucătari, chef Benedek Arpad, a declarat că pentru pregătirea sarmalelor s-au folosit 780 kg de carne, 156 kg orez, 117 kg ceapă, 20 kg boia de ardei, patru kilograme de piper, cinci kilograme de usturoi. De asemenea, s-au folosit aproape trei tone de varză murată, preparată de o firmă din Odorheiu Secuiesc.

"A fost respectată rețeta de pe vremea bunicilor noștri și toate condimentele și ingredientele sunt naturale. Pregătirea foilor de varză și a tuturor detaliilor a început în urmă cu două săptămâni" , a declarat Benedek Arpad, care a recunoscut că este foarte mândru de această realizare.

Sarmalele au fost puse la foc sâmbătă, în jurul orei 5,00, și au fiert peste opt ore. Și oala în care ele au fost fierte a fost realizată de specialiști din Harghita și are dimensiunile impresionante.

Inginerul Papp Jeno, care a proiectat și realizat oala, după ideile organizatorilor și împreună cu firme din Odorheiu Secuiesc și Miercurea Ciuc, a povestit că nu a fost deloc ușor să o construiască, dar toate problemele apărute pe parcurs au fost rezolvate.

"Construirea oalei a durat aproape o lună de zile, având în vedere timpul scurt și multiplele probleme tehnologice care s-au ivit la această lucrare, pentru că dimensiunea a fost foarte mare și am întâlnit probleme tehnice pe care nu le-am mai întâlnit până acum. Oala are un volum interior de 4,6 metri cubi, diametrul este 3,1 m, iar înălțimea aproape 70 de centimetri. (...) Sub oală sunt 96 de kilowați încorporați de rezistențe și automatizarea a ținut loc de făcălețul meșterilor, pentru că nu au avut practic nicio treabă, decât să se uite dacă ingredientele s-au fiert bine, dacă sarmalele sunt gata", a spus Papp Jeno. Inginerul a povestit, cu umor, că "oala se poate utiliza și ca bazin de înot", având la cântărirea primară 1.795 de kilograme. Aceasta a fost compartimentată ca o formă de tort, în fiecare compartiment intrând 1.104 sarmale.

După ce sarmalele au fost fierte și lăsate aproape o oră "să se liniștească", oala a fost cântărită cu ajutorul unei macarale, toți cei implicați în organizare trecând prin mari emoții.

"Suntem aici de peste 30 de ore. Avem emoții acum, la cântărire, sperăm că nu am lucrat degeaba", a mărturisit unul dintre maeștrii bucătari.

Emoțiile s-au risipit și au fost înlocuite de bucurie și entuziasm după ce reprezentanta Guinness World Records Limited, Annabel Lawday, a validat recordul și a înmânat organizatorilor mult râvnitul certificat.

"Am verificat dacă au fost respectate regulile și pot să spun că recordul mondial a fost doborât. Astăzi avem un nou record mondial", a afirmat Annabel Lawday. Ea a fost și prima persoană care a gustat din sarmalele-record și a recunoscut că sunt foarte gustoase.

Evenimentul de la Odorheiu Secuiesc s-a numit "Record mondial pentru comunitate", întrucât implicarea voluntarilor a fost esențială, iar la final sarmalele au ajuns la toți participanții la manifestare, dar și la 4.000 de asistați sociali de la mai multe orfelinate și azile de bătrâni din zonă. De asemenea, câte o instituție de protecție socială din cele cinci orașe coorganizatoare au primit din partea sponsorului principal 27.104 lei, adică echivalentul în lei a numărului de sarmale preparat.

Participanții au putut asista și la un un spectacol multietnic, care a avut loc pe o scenă amenajată în Sala Sporturilor din Odorheiu Secuiesc, unde au evoluat ansambluri folclorice românești, ale maghiarilor, grecilor, sârbilor, ucrainenilor sau romilor.

"Toate etniile care trăiesc în România cred că sarmaua e mâncarea lor tradițională. Tocmai de aceea am invitat ansambluri folclorice care reprezintă etniile care au în bucătăria lor sarmalele. Am dorit să doborâm acest record pentru că noi credem că performanța e un lucru important și vrem să arătăm oamenilor că se pot face lucruri mărețe, adevărate și cu succes", a declarat Komoroczy Zsolt, reprezentantul sponsorilor.

Precedentul record mondial îi aparține bucătarului Gali Zoltan, din Serbia, care a pregătit 10.300 de sarmale, într-o oală mult mai mică, de 1.418 litri.

Este pentru prima dată când se reușește doborârea unui record Guinness în județul Harghita.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…