Iași: Mii de oameni stau în ploaie și frig pentru a se închina la raclele sfinților

Iași: Mii de oameni stau în ploaie și frig pentru a se închina la raclele sfinților

Mii de credincioși veniți din țară și străinătate la Iași ignoră temperaturile scăzute și ploaia pentru a se așeza la un rând de peste un kilometru cu speranța că se vor închina la raclele moaștelor Sf. Cuvioase Parascheva, Sf Maria Magdalena și Sf. Ioan Gură de Aur. Acoperiți cu saci din plastic sau umbrele pentru a se feri de stropii de ploaie, pelerinii stau la rândul care șerpuiește pe străzile din apropierea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Din cauza aglomerației, circulația autovehiculelor a fost redirecționată.

În fiecare an, în preajma hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, orașul devine timp de câteva zile cel mai mare centru de pelerinaj din țară și unul dintre cele mai mari din Europa. De aceea moaștele Sfintei Parascheva, numită în popor și Sfânta Vineri, considerată a fi de credincioșii ortodocși ocrotitoarea Moldovei, sunt scoase în curtea mitropolitană pentru a putea fi cinstite de pelerini.

Începând din 1996, la inițiativa Patriarhului Daniel, pe vremea când acesta era mitropolit al Moldovei și Bucovinei, cu prilejul hramului Cuvioasei Parascheva la Iași au început să fie aduse în pelerinaj și moaștele altor sfinți.

Până acum, la Mitropolia Moldovei și Bucovinei au fost aduse spre închinare, printre altele, moaștele Sfântului Apostol Andrei, moaștele sfinților Gheorghe, Ioan Casian, Dimitrie Izvorâtorul de Mir, un fragment din Sfânta Cruce și Brâul Maicii Domnului, moaște ale Sfântului Apostol Pavel, cele ale Sfântului Nectarie Taumaturgul. Majoritatea acestor moaște au fost aduse de la diverse mănăstiri de pe muntele Athos.

Anul acesta au fost aduse la Iași, tot de pe muntele Athos, moaștele mâinii Sfintei Maria Magdalena și un fragment din lemnul Sfintei Cruci.

Începând de duminică pelerinii se pot închina și la moaștele Sf Ioan Gură de Aur, care sunt aduse de la București.

Oficialii estimează că numărul pelerinilor va crește în următoarele zile, ajungând chiar la un milion de oameni pe 14 octombrie, când se prăznuiește hramul Sfintei Parascheva. Punctul culminant va fi Sfânta Liturghie, ceremonie religioasă la care iau parte nu doar simpli oameni, preoți dar și politicieni și demnitari ai statului român. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale