ÎCCJ: Judecătorul lui Hrebenciuc, cercetat în stare de arest la domiciliu

ÎCCJ: Judecătorul lui Hrebenciuc, cercetat în stare de arest la domiciliu

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins marți cererea procurorilor DNA Brașov de arestare preventivă pentru 30 de zile a lui Lorand Andras Ordog, judecător la Tribunalul Covasna, acuzat în dosarul privind fapte de corupție legate de atribuirea unor mari suprafețe de teren forestier din județul Bacău, în care este implicat și fostul parlamentar Viorel Hrebenciuc.

Instanța Supremă a dispus ca față de Lorand Andras Ordog să fie luată măsura arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu contestație.

Procurorii DNA Brașov au cerut luni ÎCCJ arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Lorand Andras Ordog, acuzat de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și două infracțiuni de luare de mită.

În referatul cu propunere de arestare, procurorii au reținut că, în iunie 2010, Andras Ordog, în calitate de judecător în cauza 2165/270/2007, a primit de la deputatul Ioan Adam, avocat în respectiva cauză, 10.000 de euro pentru a formula o soluție favorabilă clientului acestuia din urmă, Gheorghe Paltin Sturdza.

"Banii au fost primiți chiar în biroul acestuia din cadrul Tribunalului Covasna. După ce a primit banii, inculpatul Ordog, împreună cu membrii completului, a admis recursul împotriva unei sentințe pe care a casat-o și a trimis cauza spre rejudecare instanței care a pronunțat hotărârea atacată, respectiv Judecătoria Sfântu Gheorghe. În martie 2012, pentru a-și îndeplini în mod necorespunzător atribuțiile de judecător în cauza 4014/305/2010, Andras Ordog a solicitat de la Ioan Adam, avocat în respectiva cauză, suma de 50.000 de euro, pentru a-i da o soluție favorabilă clientului acestuia din urmă, Paltin Gheorghe Sturdza. Banii au fost ceruți chiar în biroul judecătorului din cadrul Tribunalului Covasna. Cu această ocazie, Ioan Adam a promis că-i va da suma cerută", au reținut anchetatorii.

DNA a precizat că ulterior, după formularea deciziei (dispuse de judecătorul Ordog, împreună cu judecătorii Gabriel Uță și Maria Daniela Velican), avocatul Adam i-a dat lui Andras Ordog 10.000 de euro din suma promisă anterior.

"Decizia respectivă a fost dată în contradicție evidentă cu principiile de drept și cu starea de fapt reală, urmare a unei analize și interpretări părtinitoare a probelor, denaturându-se vădit starea de fapt. Astfel, s-a creat un prejudiciu în sarcina RNP Romsilva de 303.888.615 euro (contravaloarea a 43.227 ha teren forestier)", susțin procurorii.

CSM a încuviințat, în 4 decembrie, solicitarea luării măsurii arestării preventive/a arestului la domiciliu pentru judecătorul Andras Ordog, formulată de procurorii anticorupție.

În același dosar au fost arestați anterior, printre alții, fostul deputat Viorel Hrebenciuc și fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul PSD Ioan Adam. De asemenea, au fost puse sub urmărire penală mai multe persoane, printre care senatorul PSD Ilie Sârbu și directorul Romsilva, Adam Crăciunescu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”