Intervenţie rară în Europa, realizată în premieră în România. Profesorul Burnei va corecta coloana unei fetiţe care are mai multe vertebre toracale şi lombare

Intervenţie rară în Europa, realizată în premieră în România. Profesorul Burnei va corecta coloana unei fetiţe care are mai multe vertebre toracale şi lombare

„Este un caz aparte pentru că fetiţa are o coloană mai lungă decât e normal. Are 15 vertebre toracale în loc de 12 şi 6 vertebre lombare în loc de cinci. Practic, dacă nu s-ar interveni chirurgical, fetiţa ar putea ajunge chiar la incontinenţă urinară şi la sindrom de insuficienţă respiratorie cronică”, a explicat pentru adevarul.ro profesorul Gheorghe Burnei.

Medicul, care va fi ajutat în sala de operaţie de o echipă formată din alţi cinci chirurgi, patru asistente medicale şi două infirmiere, va corecta diformitatea şi va extrage vertebrele cuneiforme. Ulteror, va implanta un dispozitiv, care să permită creşterea vertebrelor astfel încât să nu fie necesare intervenţii chirurgicale din şase în şase luni.

Burnei: „Genul acesta de operaţie se face de puţin timp”

„Afecţiunea nu va mai evolua. Peste 15 ani vom mai implanta nişte accesorii, dar până atunci vom monitoriza pacienta. Este prima operaţie de acest gen din România şi a fost făcută de puţine ori şi în Europa. Este o operaţie recentă şi dificilă. Până acum, a fost realizată în Germania, Anglia şi Franţa. Nu oricine primeşte trusa cu acel dispozitiv”, a mai spus profesorul Burnei.

Potrivit acestuia, ale cărei cauze nu se cunosc cu exactitate, este rar întâlnită, în literatura de specialitate fiind consemnat un caz la 20.000 de persoane.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Ea este „găuritoarea” de prezervative din Sibiu

2 De citit! / O fostă agentă a Secret Service dezvăluie ce i-a spus Putin lui Bush, în 2008, la București

3 „Multă șpagă, aroganță și salarii uriașe”

4 De citit!

5 N-au leac! / Priviți ce hartă le-au prezentat ucrainenii americanilor!