Întrevedere Mihnea Motoc - Victoria Nuland

Întrevedere Mihnea Motoc - Victoria Nuland

Ministrul apărării naționale, Mihnea Motoc, s-a întâlnit luni cu Victoria Nuland, adjunctul pentru afaceri europene și eurasiatice al secretarului de stat al SUA, prilej cu care au fost abordate aspecte referitoare la cooperarea militară bilaterală, apreciată drept consistentă și pragmatică, atât în cadrul proiectelor strategice dezvoltate în țară, cât și în teatrele de operații, informează MApN într-un comunicat transmis AGERPRES. 

Iohannis, la întâlnirea cu Nuland: Unele lucruri s-au schimbat în bine, altele mai puțin

În cadrul întrevederii, Mihnea Motoc a subliniat importanța Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI dintre România și Statele Unite ale Americii, pe dimensiunea cooperării militare, în cadrul arhitecturii de securitate angajată de țara noastră.

De asemenea, au fost discutate evoluțiile de securitate regională, inclusiv cele din zona Mării Negre.

Potrivit comunicatului, ministrul român al Apărării a apreciat că păstrarea ritmului de implementare a Planului de acțiune pentru creșterea capacității operaționale a NATO (Readiness Action Plan/ RAP) reprezintă o prioritate în efortul aliat de adaptare la noile realități din mediul de securitate global.

"În context, au fost evidențiate eforturile depuse de țara noastră pentru îndeplinirea tuturor obligațiilor asumate la nivel național în cadrul RAP, până la momentul Summitului de la Varșovia. Ministrul Motoc a subliniat consensul la nivelul tuturor forțelor politice naționale cu privire la necesitatea modernizării forțelor armate ale României și întărirea capacității operaționale a acestora, exprimat în cadrul acordului național care prevede alocarea unui nivel minim de două procente din PIB pentru bugetul Apărării pentru o perioadă de zece ani, începând cu 2017", precizează sursa citată.

Ministrul apărării naționale a reamintit că, în 2015, au fost atinse două repere importante pe relația România — NATO, prin înființarea, la București, a celor două structuri aliate — Unitatea de integrare a forțelor NATO (NFIU), respectiv Comandamentul Diviziei Multinaționale Sud-Est.

În pregătirea politică și conceptuală a Summitului aliat de la Varșovia, la care se așteaptă să fie abordate măsuri de adaptare pe termen lung a organizației, a fost evidențiată contribuția României, exprimată, printre altele, prin găzduirea, în luna aprilie 2016, a unei reuniuni a directorilor responsabili cu politicile de apărare din țările aliate, se mai arată în comunicatul MApN.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”