Iohannis a semnat cererea de urmărire penală pentru Roman, Voican Voiculescu și Stănculescu

Iohannis a semnat cererea de urmărire penală pentru Roman, Voican Voiculescu și Stănculescu

Președintele Klaus Iohannis a semnat, marți, cererea de urmărire penală a lui Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu și a lui Victor Atanase Stănculescu, a anunțat Administrația Prezidențială, demersul având legătură cu anchetarea evenimentelor din timpul mineriadei din 1990.  Cererea procurorului general în cazurile Roman, Stănculescu și Voiculescu — analizată de Iohannis

Cererea a fost trimisă ministrului Justiției Robert Cazanciuc și se referă la Petre Roman, fost prim-ministru în perioada 26 decembrie 1989 — 26 septembrie 1991, Gelu-Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru în perioada 28 decembrie 1989 — 28 iunie 1990, și Victor Atanase Stănculescu, fost ministru al Apărării Naționale în perioada 16 februarie 1990 — 30 aprilie 1991.

Solicitarea adresată lui Iohannis a fost transmisă de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Totodată, arată Administrația Prezidențială, Parchetul de pe lângă Înalta Curte a fost înștiințat cu privire la formularea acestor cereri.

Procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice și efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanității, constând în reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității din dimineața zilei de 13 iunie 1990. Evenimentele s-au soldat cu decesul a patru persoane și rănirea prin împușcare a altor trei, precum și vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

"În perioada următoare, vor fi audiate persoanele față de care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanității prev. de 439 lit. a, g și j din Codul penal și care la data evenimentelor dețineau funcții de conducere la nivelul structurilor civile și militare ale statului, precum și în cadrul unor unități economice", a anunțat Parchetul General.

Până în prezent, în acest dosar au fost puși sub acuzare fostul președinte Ion Iliescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, amiralul în rezervă Emil "Cico" Dumitrescu, Cazimir Ionescu, fost vicepreședinte al CPUN, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, și fostul șef al parchetelor militare, Mugurel Florescu. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...