Judecătorii Bărbuţă şi Prandea, suspendaţi de CSM, după trimiterea în judecată pentru corupţie

Judecătorii Bogdan Bărbuţă şi Daniela Prandea, de la Judecătoria Rădăuţi, au fost suspendaţi din magistratură, luni, de Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), după ce au fost trimişi în judecată de DNA pentru fapte de corupţie.

"În şedinţa din data de 13 octombrie, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea din funcţia de judecător a doamnei Prandea Daniela Mariana şi a domnului Bărbuţă Bogdan-Ilarion Costică, judecători în cadrul Judecătoriei Rădăuţi, ca urmare a trimiterii în judecată pentru săvârşirea, cu intenţie, a unor infracţiuni", conform CSM.

Cei doi judecători au fost trimişi în judecată, în 7 octombrie, alături de primarul din Rădăuţi, Aurel Olărean, suspendat din funcţie şi din PDL, de procurorul Dumitru Dâmbu şi omul de afaceri Constantin Babiuc.

Procurorii arată, în rechizitoriul trimis instanţei, că judecătorul Bogdan Bărbuţă, alături de alţi funcţionari, "a dat o aparenţă de legalitate" şi l-a sprijinit pe Constantin Babiuc în obţinerea unor venituri ilicite, prin tranzacţiile imobiliare ilegale de amploare demarate de omul de afaceri.

Procurorul Dumitru Dîmbu este acuzat că a asigurat mai departe protecţia lui Constantin Babiuc, în cazul unor eventuale anchete desfăşurate cu privire la modul în care a obţinut aceste venituri.

"Ambii magistraţi şi-au pus în valoare, de-a lungul acestei perioade, atât prerogativele funcţiei lor, cât şi relaţiile profesionale şi interumane, fiind motivaţi de dorinţa participării într-un fel sau altul, la beneficiile obţinute ilegal de către inculpatul Babiuc Constantin Gavril, prin protejarea surselor ilegale de venit şi a situaţiei infracţionale existente. Din probatoriu a rezultat că, în mod individual şi ori de câte ori se ivea ocazia, cei doi ar fi săvârşit infracţiuni de corupţie sau infracţiuni în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu în raport cu justiţiabilii, motivaţi într-un final de obţinerea unor avantaje ilicite", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Anchetatorii susţin că, în perioada martie - octombrie 2005, judecătorul Bogdan Bărbuţă a pronunţat 69 de hotărâri judecătoreşti cu încălcarea dispoziţiilor legale şi atestarea unor fapte neconforme realităţii. Prin aceste hotărâri i s-a recunoscut lui Constantin Babiuc dreptul de proprietate asupra unui teren în suprafaţă de 41,59 de hectare, pe care omul de afaceri l-a vândut ulterior, obţinând un profit de aproximativ patru milioane de lei.

De asemenea, în 20 iunie 2006, la solicitarea şi cu sprijinul lui Babiuc, judecătorul Bogdan Bărbuţă, în baza unui antecontract de vânzare-cumpărare falsificat, a unei cereri de chemare în judecată nesemnată şi nedatată, a unei cereri de preschimbare a termenului nesemnată şi în lipsa unui extras de Carte funciară, a admis o acţiune civilă prin care a constatat existenţa dreptului de proprietate în patrimoniul unei persoane asupra unui imobil din municipiul Rădăuţi, facilitând astfel înscrierea în Cartea funciară a dreptului de proprietate.

"Imobilul respectiv, având destinaţia magazin alimentar şi bibliotecă, a fost evaluat, ulterior, la suma de 150.000 euro. Prin acţiunea descrisă mai sus s-au adus prejudicii grave de ordin pecuniar, proprietarului real al imobilului, persoană vătămată în prezentul dosar penal, cât şi Primăriei Municipiului Rădăuţi", au arătat procurorii în rechizitoriu.

Judecătoarea Daniela Prandea este acuzată că, la judecarea unei acţiuni în rectificare, formulată în 2011 de Aurel Olărean în numele Primăriei Rădăuţi prin care se solicitase radierii dreptului de proprietate al proprietarului real asupra imobilului, a tergiversat soluţionarea cauzei, acordând 32 de termene, ultimul fiind stabilit în 24 iunie 2014.

Acţiunea a fost susţinută de primarul Aurel Olărean în intervalul 2011-2014, deşi nu avea temei legal, "cu scopul de a exercita constrângeri şi presiuni asupra persoanei vătămate, pentru ca aceasta din urmă să cedeze o parte din imobilul pe care-l deţinea în mod legal inculpatului Babiuc Constantin Gavril şi, drept consecinţă, să fie absolvită în acest fel de plata unor cheltuieli judiciare către Primăria Rădăuţi, în cuantum de 65.000 euro".

În 22 februarie 2014, Babiuc i-a promis judecătoarei Prandea, prin intermediul lui Bogdan Bărbuţă, achiziţionarea unui sejur de şapte zile la un hotel din Mamaia pentru a doua jumătate a lunii iulie 2014 - începutul lunii august 2014, în schimbul tergiversării judecării dosarului, susţin procurorii.

Primarul Olărean mai este acuzat că, pentru a sprijini acţiunea de şantaj exercitată de Babiuc asupra părţii vătămate, a dat dispoziţie secretarului primăriei să semneze un contract de asistenţă juridică, în baza căruia un avocat trebuie să primească de la Primăria Rădăuţi suma de 65.000 euro (15.000 de euro onorariu de succes şi 50.000 de euro onorariu fix), fără ca, pentru atribuirea contractului, să se fi organizat procedura de licitaţie.

"La datele de 28, 29 şi 31 august 2014, Olărean Aurel a ameninţat un consilier local că, în situaţia în care, în şedinţa Consiliului Local al municipiului Rădăuţi, nu va vota favorabil proiectul de hotărâre prin care era modificat în sensul dorit de inculpat onorariul avocatului respectiv şi nu se va înscrie în baza prevederilor OUG 55/2014 în partidul din care edilul face parte, va dispune ca soţia consilierului să fie revocată din funcţia de conducere pe care o deţinea la o instituţie aflată în subordinea primăriei, implicit, diminuarea drepturilor salariale", au mai arătat procurorii în rechizitoriu.

În urma acestor intervenţii, o parte din imobilul din municipiul Rădăuţi a deveni proprietatea SC Nikodemus "Babiuc" Exim SRL, al cărei reprezentant legal era Constantin Babiuc.

"Pentru a ascunde natura ilicită a modului de dobândire a suprafeţei de 41,59 hectare de teren, respectiv a imobilului situat în municipiul Rădăuţi (cu sprijinul judecătorului Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică), inculpatul Babiuc Constantin Gavril a înstrăinat terenul sus-menţionat, direct sau prin intermediari, în cursul anului 2005-2007, unui concern străin, iar în anul 2011, din aceleaşi considerente, în calitate de reprezentant legal al SC Nikodemus «Babiuc» Exim SRL a vândut imobilul unei societăţi comerciale, obţinând profituri în cuantum de 4.000.000 lei, respectiv 60.000 euro", susţin procurorii.

Dosarul va fi judecat de magistraţii Curţii de Apel Cluj.

Primarul Aurel Olărean a fost suspendat din funcţie în 19 septembrie, după ce cu o zi înainte instanţa supremă hotărâse definitiv arestarea preventivă a edilului.

Şi prim-vicepreşedintele PDL Suceava, deputatul Ioan Bălan, declara atunci că Aurel Olărean este suspendat de drept din toate funcţiile din partid.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 După ce citiți acest text să nu uitați că Institutul Cantacuzino a fost îngropat de Ponta

2 FOTO / VIDEO Priviți unde și-a izolat Pentagonul echipele de comandă pentru a monitoriza pandemia

3 VIDEO „Da, te poți infecta din aer, în anumite condiții. Masca: obligatorie. Trei scenarii pentru sfârșitul cr…

4 Ministrul Sănătăţii, mesaj dur: „Au venit de frică, dar bravează, au fugit de moarte, dar pot aduce moartea”. …

5 Tablou cu viruși punând la cale un nou atac asupra României

recomandări

Te ia DNA: Celina Rusu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Uitați-vă la crocodilul ăsta gigantic!