Judecătorul lui Voiculescu va sta în arest la domiciliu

Judecătorul lui Voiculescu va sta în arest la domiciliu

Judecătorul Stan Mustaţă, acuzat că a primit mită pentru a da soluţii favorabile în dosare pe care le judeca, a fost eliberat din arest şi va sta în arest la domiciliu, iar grefiera Mariana Curea va fi judecată sub control judiciar, în urma unei decizii definitive a instanţei supreme.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis, marţi, contestaţia judecătorului suspendat Stan Mustaţă în cazul deciziei din 20 octombrie a Curţii de Apel Bucureşti, care i-a respins cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu arestul la domiciliu.

De asemenea, instanţa supremă a respins contestaţia procurorilor DNA şi a menţinut în cazul grefierei Mariana Curea decizia Curţii de Apel Bucureşti, de înlocuire a arestării preventive cu măsura controlului judiciar.

În perioada în care va fi sub control judiciar, Mariana Curea trebuie să se prezinte la instanţă ori de câte ori este chemată, să anunţe dacă îşi schimbă locuinţa şi să meargă la poliţie în zilele stabilite prin programul de supraveghere. De asemena, Mariana Curea are interdicţie să părăsească Bucureştiul şi să ia legătura cu judecătorul Stan Mustaţă şi cu martorii din dosarul în care este judecată.

Judecătorul Stan Mustaţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă, şi complicea magistratului, grefiera Mariana Curea, de la aceeaşi instanţă, erau în arest preventiv din 30 aprilie.

În dosarul de corupţie sunt judecaţi şi Ion Boraciu, Florian Alexandru şi Ciprian Moraru. Prin intermediul primilor doi, Mustaţă ar fi cerut bani de la unii inculpaţi şi condamnaţi, în schimbul unor pronunţări favorabile acestora. Cel de-al treilea bărbat a fost trimis în judecată pentru că ar fi dat bani pentru a obţine o sentinţă favorabilă.

La termen de judecată din 20 octombrie, Stan Mustaţă le spunea judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti că este "băutor de vin" şi că, dacă nu ar fi consumat alcool, ar fi conştientizat "pericolul" şi nu ar mai fi ajuns în boxa acuzaţilor.

Mustaţă a susţinut în faţa instanţei că dosarul său a fost "fabricat artificial", pornind de la bănuiala că el ar fi încercat să tergiverseze dosarul ICA.

"A spus-o şi procurorul şef al DNA. Din comportamentul meu nu rezultă aşa ceva. Boraciu (intermediar al mitei, potrivit anchetatorilor - n.r.) a zis că aş tergiversa dosarul, nu eu. Nu l-am sprijinit pe Voiculescu, nu l-am favorizat. Nu am fost nici pro, nici împotriva lui", a spus Mustaţă.

Pe de altă parte, judecătorul a explicat în faţa instanţei că se întâmpla să discute cu Ion Boraciu despre dosare într-un grup sanitar sau pe scări, după ce beau împreună vin adus de complicele magistratului.

Stan Mustaţă a mai spus că Mariana Curea, grefiera care l-ar fi ajutat, nu suporta să îi vadă consumând alcool, motiv pentru care cei doi se ascundeau.

"Eu sunt băutor de vin. Mai multe pahare. Alcoolul dezleagă limbile, încălzeşte inimile. (...) Când mergeam să consumăm vin, la grupul sanitar se mai înfiripau discuţii. (...) Seriozitatea dispărea la întâlnirile cu Boraciu. Intram într-o lume fantastică. (...) Cu două săptămâni înainte de Paşte, după ce am băut nişte pahare de vin, Boraciu mi-a zis să soluţionez dosarul ICA, altfel sunt arestat şi lăsat fără pensie. Ceea ce s-a şi întâmplat. Dacă nu aş fi băut, aş fi conştientizat pericolul. Am crezut că era o farsă de-ale lui Boraciu. Dacă nu ar fi fost efectul vinului, nu aş fi fost astăzi aici", a povestit el.

Dialogurile purtate între membrii grupului din care făcea parte judecătorul Stan Mustaţă arată obişnuinţa acestora de a percepe tarife pentru soluţii favorabile în dosare, conform DNA.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că la nivelul fostului Parchet Naţional Anticorupţie se ştia încă din 2005 că judecătorul Stan Mustaţă cerea între 5.000 şi 7.000 de euro de la persoane vizate în dosarele penale pe care le judeca, iar în 2008 o colegă a magistratului s-a plâns de atitudinea lui.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, în 8 mai, să îl suspende din magistratură pe judecătorul Stan Mustaţă.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...