Kovesi: Procurorii vor lămuri modul de prescriere și de comercializare a unor medicamente

Kovesi: Procurorii vor lămuri modul de prescriere și de comercializare a unor medicamente

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a precizat marți că anchetatorii care instrumentează dosarul de corupție în domeniul farmaceutic vor stabili, în urma perchezițiilor efectuate marți, modul în care s-au prescris și comercializat anumite medicamente.

"Acțiunea vizează activitatea infracțională care s-a realizat pe teritoriul mai multor județe. Sunt implicate mai multe unități sanitare. Pot să vă asigur însă că în cadrul anchetei vom verifica toate aspectele necesare pentru a lămuri modul în care s-au prescris anumite medicamente, modul în care s-au achiziționat anumite medicamente și, acolo unde va fi cazul, unde vorbim de diagnostice sau alte aspecte privind viața sau sănătatea altor persoane, vor fi contactate și se vor lua și măsuri de prevenire, dacă este cazul", a declarat Kovesi, prezentă la o ceremonie organizată la Academia Tehnică Militară.

Procurorii DNA efectuează marți percheziții în 61 de locații situate în municipiul București și în județele Ilfov, Sibiu, Mureș, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud și Timiș, într-un dosar privind fapte de corupție comise în perioada 2012 — 2015.

Ancheta vizează producători de medicamente care ar fi oferit unor medici din județele Mureș, Sălaj, Sibiu, Bistrița și Cluj achitarea cheltuielilor la diverse simpozioane și congrese internaționale, excursii în diverse țări, bunuri, foloase și alte servicii, condiționându-le de prescrierea unor medicamente.

Firmele de medicamente se ofereau să plătească participarea medicilor la diverse simpozioane și congrese în străinătate, care erau însă fictive, în realitate fiind vorba de excursii de lux.

Procurorii mai susțin că medicii vizați au fost implicați și în realizarea unor așa-zise studii clinice, pentru care au fost remunerați, însă studiile în cauză nu au la bază date reale, aceasta fiind încă o modalitate prin care medicii erau recompensați financiar pentru sprijinul acordat producătorilor de medicamente.

Conform unor surse judiciare, ar fi implicați 16 medici, inclusiv având funcții de șefi de clinici și secții de oncologie, medici specialiști oncologi, coordonatori și responsabili ai Programului Național de Sănătate — subprogramul oncologie.

Aceleași surse au susținut că ar fi implicați un președinte al Comisiei de oncologie, un inspector la DSP Mureș, care controlează farmacii, și peste 10 reprezentanți zonali ai firmelor de medicamente. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...