Laura Codruţa Kovesi a sesizat la CSM judecătorii clujeni din dosarul lui Marian Oprişan/Pe judecătoarele de la Focşani, cărora Oprişan le-a pus soţii directori în deconcentrate, le-a uitat

Laura Codruţa Kovesi a sesizat la CSM judecătorii clujeni din dosarul lui Marian Oprişan/Pe judecătoarele de la Focşani, cărora Oprişan le-a pus soţii directori în deconcentrate, le-a uitat

Motivul sesizării CSM este tergiversarea cauzei de peste opt ani, au declarat surse CSM pentru Hotnews.ro. Dosarul, în care preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan este acuzat de corupţie, a fost trimis în judecată în iunie 2006.

Dosarul a fost plimbat de la Judecătoria Focşani, unde a stat 18 termene, la Tribunalul Cluj. După alte zece termene, cauza a ajuns la Judecătoria Cluj Napoca, de unde a plecat mai departe la Înalta Curte. Ulterior, dosarul s-a întors la Judecătoria Focşani, apoi din nou la Judecătoria Cluj. În tot acest interval, nu a fost începută cercetarea judecătorească, se arată în sesizare.

Cauza a fost amânată prin tot felul de tertipuri. Din 2010 dosarul se află pe rolul judecătoriei Cluj Napoca, de atunci fiind acordate 29 de termene din care patru termene, la solicitările succesive ale celor şase inculpaţi, pentru pregătirea apărării, pentru aducerea lor cu mandat de aducere în vederea audierii, depunerii la dosar a unor precizări scrise.

Martorii, audiaţi în opt ani

”Sub acest aspect, în cele 24 de termene (în perioada 16.06.2011 - 22.05.2014) s-a amânat cauza numai pentru audiere de martori, deci în total 1.071 de zile. Având în vedere faptul că prin rechizitoriu au fost citaţi 72 de martori, rezultă că în 25 de termene, pe parcursul a patru ani, s-au audiat 2,8 martori/termen. Subliniem de asemenea faptul că, de la un termen la altul, pe parcursul celor patru ani de când dosarul se află pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, însumând 1.263 zile, s-au acordat termene de la 49 zile, 56 zile şi chiar de 105 zile de amânare de la un termen la altul, pentru audierea celor 72 martori. Aşa fiind, pe parcursul celor 1.263 zile, judecătorul fondului nu a dispus nicio măsură pentru a judeca cu celeritate, deşi cunoaşte că dosarul cauzei este de peste opt ani pe rolul instanţelor de judecată, iar din cei opt ani, de patru ani se află pe rolul acestei instanţe”, se arată în sesizarea trimisă de Laura Codruţa Kovesi la DNA.

”Solicităm efectuarea de verificări, existând indicii rezonabile pentru antrenarea încălcării duratei rezonabile a soluţionării cauzei. Invocăm sub acest aspect al duratei rezonabile jurisprudenţa Inspecţiei Judiciare. Se observă aşadar că judecătorul instanţei de fond de la Judecătoria Cluj-Napoca este exponentul judecării unei cauze fără a avea în vedere cerinţele de celeritate, durata rezonabilă a procedurii, considerându-le, probabil, chestiuni facultative în economia dosarului pe care a fost investit să-l judece. Un asemenea mod de aplicarea a dispoziţiilor legale referitoare la durata rezonabilă a unei proceduri judiciare sunt profund străine spiritului ce se degajă din scopul, condiţiile generale de desfăşurare a judecăţii unei cauze şi denotă încălcarea normelor de procedura şi încălcarea dreptului la judecarea cauzei într-un termen rezonabil”, menţionează DNA în sesizarea transmisă CSM.
 Ce a uitat Kovesi să cerceteze, că, deh, ne facem că lucrăm, este câţi soţi de judecătoare a pus Oprişan în diverse funcţii publice în toţi aceşti ani în care dosarele au băltit la Focşani.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Loredana Groza arată mai bine pe natural! Anca Țurcașiu i-a scos filtrele...

2 Ea este noua „patroană” a zahărului din România

3 Ce înseamnă Anul Iepurelui de Apă pentru semnul tău zodiacal chinezesc?

4 Dacă minte el, mințim și noi / Citiți ce spune acest jurnalist ucrainean aflat pe front despre realitatea din teren

5 VIDEO „Ce ridicolă ești! Câtă prostie în ziua de azi, nu mă mir de ce țara e așa cum e!”