Lista tarifelor neoficiale pentru o cununie religioasă în România: de la 100 de lei, într-o biserică de cartier, până la 1.500 de lei, la o mănăstire „de fiţe“

Lista tarifelor neoficiale pentru o cununie religioasă în România: de la 100 de lei, într-o biserică de cartier, până la 1.500 de lei, la o mănăstire „de fiţe“

Costul unei cununii religioase în Hunedoara, între gratuit şi 500 de lei, cu sau fără chitanţă

 

Atunci când este percepută, în majoritatea bisericilor ortodoxe din Hunedoara taxa achitată de miri pentru cununia religioasă începe de la 100 de lei.

„Am dat aceşti bani, pentru care am primit chitanţă, pentru a ne putea cununa religios la o biserică din municipiul Hunedoara. Preotul ne-a sfătuit să aducem vin, pişcoturi şi miere, în rest nu ne-a mai cerut alţi bani”, a relatat Aurel, un tânăr din Hunedoara. Într-un alt caz, pe lângă suma de 100 de lei pe care au primit chitanţă, un cuplu din Deva a plătit încă 100 de lei preotului.

Cât plătesc slătinenii pentru cununia religioasă

 

 

În general, tarifele pentru nunţi în Slatina încep de la 300 lei şi ajung până la 700-800 de lei. Deşi preoţii cu care stai de vorbă despre oficierea unei cununii religioase te asigură că banii rămân în biserică şi că “fericiţilor” însurăţei li se eliberează chitanţă pentru fiecare leu, nu puţine sunt cuplurile care mărturisesc că nu au primit niciun fel de act de la biserica unde s-au cununat pentru banii cheltuiţi în lăcaşurile de cult la momentul respectiv.

 

Preţul cununiilor religioase lăsat de preoţii botoşăneni la mila naşilor

 

 

 

Cununia religioasă, o sfântă taină a creştinismului are şi partea ei mercantilă. Cu alte cuvinte pogorârea Duhului Sfânt asupra celor care vor să îşi lege destinele în faţa preotului este precedată de plata unei taxe către slujitorul Domnului, care are în ultimii 65 de ani şi valenţe de funcţionar al statului.  

 

Cât dă naşul la biserică la nuntă. Preoţii sătmăreni nu eliberează chitanţe pentru fiecare cununie religioasă oficiată

 

 

În municipiul Satu Mare nu există tarif standard pe care naşul trebuie să-l dea cu această ocazie . Fiecare biserică impune o anumită taxă, în funcţie de cât de căutată este biserica şi de amplasarea ei, dar şi de perioada în care are loc evenimentul. Pe lânga taxa impusă în mod oficial de biserică, pe care o poţi plăti în două tranşe, mirii mai oferă, de regulă, şi alte sume de bani preoţilor care oficiază nunta.

 

La Vaslui, cu cât biserica este mai titrată, cu atât cresc şi preţurile la serviciile religioase

 

 

Odată cu ieşirea din Postul Paştelui, după săptămâna luminată, se redeschide sezonul nunţilor. Oficierea cununiii religioase, unul dintre cele mai frumoase evenimente din viaţa fiecăruia, este taxată la Vaslui, în funcţie de biserica unde are loc. Teoretic, fiecare parohie, ca o comunitate locală, îşi administrează singura problemele interne şi consiliul parohial stabileşte fiecare taxă.

 

O cununie religioasă costă la Braşov între 200 şi 300 de lei, pe lângă taxa oficială

 

Fiecare Biserică îşi stabileşte propriile taxe de cununie, iar banii trebuie să fie folosiţi pentru înreţinerea lăcaşului de cult. Este drept că nu la toate bisericile se taie chitanţă, dar nici enoriaşii nu o cer.

 

O cununie la Braşov costă oficial între 100 şi 200 de lei, dar naşul mai scoate din buzunar şi alţi bani la finalul slujbei. În general preoţii nu cer anumite sume peste taxa oficială, totul depinde de cât vrea naşul să dea. „Am cununat la Biserica Sfântu Gheorghe. Mirii au plătit o taxă şi li s-a dat chitanţă. După cununie eu am dat încă 200 de lei, că aşa am vrut şi nu am cerut chitanţă. Aşa se face de când lumea, nu mi s-a părut ieşit din comun“, spune Alexandru Tudor.

 

Între 50 şi 400 de lei, taxele pentru serviciile oficiate de slujitorii Domnului. Sărăcii sunt scutiţi de la plată

 

 

„Taxele religioase se stabilesc la începutul fiecărui an, de fiecare Consiliu Parohial în parte, în funcţie de necesităţi. De exemplu, dacă este vorba despre o biserică veche unde se fac lucrări de consolidare, taxele sunt un pic mai mari. În acest fel, banii colectaţi ajung să fie folosiţi pentru reconstruirea lăcaşului de cult. Practic, este vorba aici despre întreţinerea bisericii. ”, a precizat părintele Eugen Ramon Ilie, protoiereul Călăraşiului.

 

Cât costă cununia religioasă la Arad

 

 

O parte din bani şi anume taxa de biserică o plătesc mirii.  De exemplu, această sumă la Catedrala Veche din Arad este de 100 de lei, bani care trebuie plătiţi de miri în momentul în care se face programarea. Este vorba despre o sumă pe care se primeşte chitanţă.

 

 

 

Pe lângă acest avans achitat de miri pe care s-a primit chitanţă  în ziua oficierii căsătoriei religioase preotul mai încasează alţi băni de la naşi. Aici sumele variază, însă nimeni nu poate da mai puţin de 100 de lei. Dacă sunt mai mulţi preoţi sau la biserică este şi cor sumele se dublează sau triplează.

 

Cât costă cununia religioasă la Turnu Severin

 

 

Sunt biserici în Turnu Severin, unde lucrurile sunt clare în sensul că tarifele sunt afişate, astfel ca toţi cei interesaţi să ştie din capul locului cât îi costă cununia religioasă.  Parohiile în general şi-au stabilit propriile tarife, iar aceşti bani care se strâng, cel puţin teoretic, se duc pentru întreţinerea bisericii.

 

Cât plătesc bârlădenii pentru cununia religioasă „Pe dătătorul de bună-voie iubeşte Domnul”

 

 

Unele biserici au stabilit preţuri anume pentru oficierea cununiilor religioase prin Consiliul eparhial, altele au lăsat la alegerea credincioşilor să plătească serviciul după cât îi ţine buzunarul. Preţurile variază între 150-500 de lei. Rar se întâmplă ca cineva să dea mai mult de atât. Niciodată mai puţin.

 

Creştinaţi doar contra cost. Slujitorii Domnului condiţionează de bani botezul, nunta sau înmormântarea

 

 

Unii preoţi au anumite criterii de stabilire a tarifelor. Slujitorii Domnului ţin cont de zona de rezidenţă a credinciosului, iar astfel îşi stabilesc tarifele. La biserica  Madona Dudu  şi  Sfânta Treime  din Craiova o nuntă costă 700 de lei, iar un botez 300 de lei. „Taxa pentru nuntă este 700 de lei, iar preţul este bătut în cuie. Trebuie să îmi lăsaţi un acont de 300 de lei. Nu noi am stabilit tarifele. Ordinul vine de sus de la Mitropolia Oltenia“, a spus un preot de la Madona Dudu.

 

Cât costă o cununie religioasă în Cluj

 

 

O cununie religioasă costă oficial până în 50 de lei la Cluj-Napoca, iar „donaţiile“ naşilor sunt de la 200 de lei în sus. 

 

La acest material au participat Daniel Guţă, Mugurel Manea, Cosmin Zamfirache, Cristina Cîcău, Simona Voicu, Simona Suciu, Ionela Stănilă, Untaru Claudia, Corina Macavei, Sabina Ghiorghe, Andreea Mitrache, Florina Pop.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Ucrainenii au aruncat în aer trenul blindat adus de ruși la Melitopol

2 VIDEO Primele lovituri împotriva tancurilor rusești cu rachetele britanice Brimstone

3 Priviți, americanii au prezentat în România cel mai nou tanc, Abrams M1A2 SEPv3

4 Ucrainenii, lovitură cruntă pentru Rusia! / Au distrus postul de comandă al brigăzii Flotei Mării Negre / Mai mulți ofițeri de rang înalt au fost uciși sa…

5 Cam are dreptate omul ăsta în ce spune...