MAE: Peste 1.600 de români, arestați în afara granițelor în ultimele șase luni

MAE: Peste 1.600 de români, arestați în afara granițelor în ultimele șase luni

Peste 1.600 de români au fost arestați în afara granițelor în ultimele șase luni, țările pe teritoriul cărora s-au înregistrat cele mai multe arestări fiind Germania, Spania, Portugalia și Turcia, arată o statistică MAE privind gestionarea cazurilor consulare în perioada decembrie 2014 - mai 2015.

Conform comunicărilor misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate, numărul cetățenilor români arestați în afara granițelor țării despre a căror situație au fost informate misiunile și oficiile și ale căror cazuri au fost gestionate de acestea este de 1.620. În aprilie, numărul acestora a fost de 256, cele mai multe cazuri înregistrându-se în Italia (92), urmată de Germania (59) și Spania (47).

MAE arată că în perioada decembrie 2014 — mai 2015, numărul cetățenilor români decedați în afara granițelor țării este de 504, țările pe teritoriul cărora s-au înregistrat cele mai multe decese fiind Germania, Italia, Spania și Franța. În luna aprilie 117 români au murit în străinătate.

Numărul cetățenilor români accidentați sau spitalizați în străinătate în ultimele șase luni a fost de 146, statele pe teritoriul cărora s-au înregistrat cele mai multe astfel de cazuri fiind Germania, Ungaria, Italia și Franța. În aprilie au fost înregistrați 18 de români spitalizați și 30 accidentați pe teritoriul altor state.

Statistica MAE relevă că în perioada 25 martie — 10 mai au fost evacuate din Republica Yemen 73 de persoane, dintre care 62 de cetățeni români și 11 membri de familie, iar în februarie au fost evacuați din Siria încă cinci cetățeni români și un membru de familie.

În cele șase luni, ministerul a activat celula de criză de la nivelul său în șase cazuri. Astfel, în decembrie celula de criză a fost activată ca urmare a cazului româncei aflate la bordul navei Norman Atlantic incendiată în apele teritoriale grecești, în ianuarie — de două ori, în cazul cetățenilor români răpiți în Nigeria și eliberați și ca urmare a atacului cu rachetă asupra navei-petrolier Araevo, în Libia, soldat cu moartea unui cetățean român, în martie — după prăbușirea în Franța a zborului German Wings și în aprilie — ca urmare a cazului cetățeanului român răpit în Burkina Faso. Totodată, a funcționat celula de criză a MAE pentru evacuările cetățenilor români din Yemen.

Situația MAE relevă că în luna aprilie ministerul s-a confruntat cu mai multe cazuri consulare deosebite. În acest context sunt menționate scufundarea unui pescador în Marea Adriatică, la 2 aprilie, la bordul căruia se aflau și trei marinari cetățeni români, dintre care unul fusese găsit decedat, ceilalți doi fiind declarați dispăruți, producerea cutremurului cu magnitudinea de 7,9 grade pe scara Richter în apropierea capitalei statului Nepal, Kathmandu, pe 25 aprilie 2015, soldat cu un număr impresionant de victime și pagube materiale de proporții uriașe pe o arie extinsă.

MAE subliniază că încă de la momentul producerii cutremurului atât Ambasada României la New Delhi, cât și Consulatul Onorific al României din Nepal au menținut legătura permanent cu autoritățile locale, cu Ministerul Afacerilor Externe indian, cu reprezentanțele diplomatice ale altor state membre ale UE la Kathmandu și Ambasada Statului Israel la New Delhi, în vederea includerii cetățenilor români care doresc să se repatrieze pe listele de pasageri ale eventualelor zboruri organizate de aceste state.

Misiunea diplomatică din India a avut în atenție și situația unui grup de patru alpiniști români, angajați în diferite expediții de ascensiune pe vârfurile Everest și Lhotse, stabilindu-se o legătură permanentă cu Federația Română de Alpinism și Escaladă și cu cetățenii români, aceștia fiind evacuați din zonele cu potențial de risc în condiții de siguranță.

Tot în această categorie este inclusă reținerea unei nave cargo în Golful Persic pe 28 aprilie, la bordul căreia se aflau patru marinari români.

MAE subliniază că în toate cazurile semnalate de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, Departamentul Consular a transmis instrucțiuni privind gestionarea operativă a tuturor situațiilor deosebite și incidentelor în care au fost implicați cetățeni români iar misiunile diplomatice și oficiile consulare au menținut permanent legătura cu autoritățile locale în vederea acordării de sprijin și asistență consulară cetățenilor români. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Propagandiştii Kremlinului, supăraţi că tinerii ruşi nu vor să moară în războiul lui Putin: „Avem 150 de milioane de oameni. Câţi dintre ei luptă în D…

2 Aviația militară ucraineană a efectuat cel mai masiv atac de la începutul invaziei

3 The Times / Disperare la Kremlin! Armata Rusiei, aproape de o înfrângere umilitoare în sudul Ucrainei!

4 „Ucigașul de blindate” / Un sergent ucrainean a spulberat 16 „unități” ale armatei ruse, cu sistemele antitanc Stugna și Javelin

5 Era intimă cu Lavrov! / Jurnalista rusă Daria Aslamova, arestată pentru spionaj în Kosovo