Moaștele Sfintei Filoteia vor fi depuse două zile în fața Catedralei Arhiepiscopale din Curtea de Argeș

Moaștele Sfintei Filoteia vor fi depuse două zile în fața Catedralei Arhiepiscopale din Curtea de Argeș

Credincioșii se vor putea ruga sâmbătă și duminică la racla cu moaștele Sfintei Mucenițe Filoteia, care va fi depusă în fața Catedralei Arhiepiscopale din Curtea de Argeș.

"Cu ocazia praznicului Sf. Ierarh Nicolae și al Sf. Mucenițe Filoteia, Biserica Domnească și Catedrala Arhiepiscopală de la Curtea de Argeș vor găzdui o serie de manifestări religioase, la care sunt așteptați toți credincioșii doritori de hrană spirituală. (...) În toată această perioadă, credincioșii se vor putea închina la racla cu moaștele Sf. Mucenițe Filoteia, aflate sub baldachinul din fața Catedralei Arhiepiscopale, unde vor rămâne până se vor închina toți credincioșii", se arată într-un comunicat transmis vineri de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.

Manifestările vor debuta vineri seară la Biserica Domnească, unde va fi oficiată Vecernia Mare. Credincioșii sunt așteptați în același lăcaș de cult sâmbătă dimineață, la Sfânta Liturghie și sfințirea apei.

Sâmbătă după-amiază, după o slujbă oficiată în Paraclisul Mănăstirii Curtea de Argeș, va urma o procesiune cu moaștele Sfintei Mucenițe Filoteia până la baldachinul din fața Catedralei Arhiepiscopale, unde vor fi așezate pentru închinare. În fața Catedralei Arhiepiscopale va fi oficiată și slujba de duminică, atunci când va fi citit și Acatistul Sfintei Mucenițe Filoteia.

Sfânta Muceniță Filoteia a trăit în secolul al XIII-lea, în sudul Dunării, în orașul Târnovo. Nu se știe cu exactitate dacă provenea din neam de români sau de bulgari. A fost martirizată la doar 12 ani, fiind ucisă de tatăl său, care s-a supărat că le dădea mâncare sărmanilor.

Moaștele sale se află la Curtea de Argeș de la sfârșitul secolului al XIV-lea. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 1950 a decis generalizarea cultului Sfintei Filoteia de la Argeș, pomenită la 7 decembrie.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu