Năstase, despre acuzarea lui Iliescu în dosarul ''Mineriada'': Trebuie să așteptăm să vedem care va fi deznodământul

Fostul premier Adrian Năstase a declarat, miercuri, la Târgoviște, întrebat cum comentează punerea sub acuzare a lui Ion Iliescu în dosarul ''Mineriada'', că trebuie așteptat deznodământul, ''care vor fi concluziile procurorilor și, dacă va fi cazul, concluziile judecătorilor''.

''Eu înțeleg că dosarul acesta a început în mai multe rânduri, s-a încheiat în mai multe rânduri sub forma neînceperii urmăririi penale. Probabil că presiunea publică și decizia de la CEDO au determinat repunerea pe rol a acestui dosar. Cred că singurul lucru pe care îl putem spune la acest moment este că trebuie să așteptăm să vedem care va fi deznodământul, care vor fi concluziile procurorilor și, dacă va fi cazul, concluziile judecătorilor'', a afirmat Năstase.

Întrebat de jurnaliști cum a resimțit efectele evenimentelor din 13-15 iunie 1990, când a preluat, la acel moment, mandatul de ministru de Externe, Adrian Năstase a spus că a fost ''o responsabilitate foarte dificilă a guvernului de atunci (...) să strângem cioburile de pe jos''.

''Noul guvern după alegerile din 20 mai ( 1990 — n.red) a primit votul Parlamentului la sfârșitul lui iunie, deci după vreo două săptămâni de la ceea ce s-a întâmplat în Piața Universității, în București, 13-15 iunie. Eu am spus de mai multe ori: a fost o responsabilitate foarte dificilă a guvernului de atunci și a mea ca ministru de externe să strângem cioburile de pe jos, după ce, să spunem, revoluția crease la nivel internațional o disponibilitate, o favorabilitate deosebită pentru România, s-a creat, după acele evenimente, un moment negativ deosebit. Lucrul acesta ne-a costat destul de mult, ne-a ținut blocați în timp ce țări din grupul Vișegrad, Polonia, Cehoslovacia la momentul acela, Ungaria, au reușit să meargă mai repede decât noi și s-a produs și o anume decuplare a noastră. Am scris o carte în 10 volume și care se numește 'România după Malta' și în care sunt relatate toate acele episoade, zi cu zi, în perioada 1990-1992, în mandatul meu, cred că a fost o experiență extrem de dificilă'', a precizat Adrian Năstase.

Fostul președinte Ion Iliescu a fost chemat miercuri dimineață la Parchetul General pentru a i se aduce la cunoștință că are calitatea de suspect pentru săvârșirea infracțiunii contra umanității în dosarul "Mineriada". AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Expert biolog de la Rutgers University subliniază că virusul ar putea să se fi scurs de la Institut…

2 VIDEO Priviți! Aceste specimene tocmai au intrat în țară! Ascultați ce spun!

3 VIDEO Primarul PSD al comunei tulcene Crişan a fost arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant luând m…

4 VIDEO Imagini fără precedent pe timp de pace! Priviți imaginile cu căpitanul portavionului USS Theodore Roosev…

5 Profesorul Sarafoleanu / Marii noștri epidemiologi nu sunt puși unde trebuie. Aș vrea să-i văd în jurul președi…

recomandări

Te ia DNA: Toma Vărgatu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă vrei Jurassic Park în viața reală, mută-te în Australia