Orice gripă este mai periculoasă decât Ebola (imunolog elvețian)

Orice gripă este mai periculoasă decât Ebola (imunolog elvețian)

Virusul Ebola, despre care se vorbește atât de mult în ultima vreme, nu va duce la dispariția omenirii, susține Beda M. Stadler, profesor la Institutul de imunologie de pe lângă Universitatea din Berna. 'Orice gripă este mai periculoasă decât Ebola', consideră el. Potrivit celor mai recente date, epidemia de Ebola a făcut deja 4.000 de victime, informează Radio France Internationale.

Expertul elvețian a declarat pentru site-ul Watson că vaccinul împotriva Ebola există deja și va fi lansat pe piață în curând. 'Până acum nimeni nu voia să cheltuiască bani pe el. Companiile (farmaceutice) nu investesc fonduri de milioane de dolari în vaccinuri pe care să nu le poată vinde', opinează el. Acum este clar că dacă ele ar fi investit, s-ar fi îmbogățit. Este doar o chestiune de timp: în câteva luni, vaccinul va fi disponibil pe piață, adaugă Beda Stadler.

În opinia sa, în urma panicii stârnite în jurul acestui virus, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va putea să colecteze fondurile necesare, iar marile companii farmaceutice vor avea de câștigat.

Perioada de incubație a virusului Ebola este de la o săptămână la 20 de zile.'Nu e mult, dar vom putea ști mereu unde este el', mai spune expertul elvețian.

La prima vedere, virusul Ebola se răspândește necontrolat. Însă aceasta funcționează doar în Africa; în Elveția, de exemplu, el nu are nicio șansă, estimează Beda Stadler. 'Avem o cultură diferită, diferite reguli de igienă', argumentează el. În Africa, în timpul funeraliilor, oamenii trebuie îndepărtați cu forța pentru a nu îmbrățișa și săruta morții.

'La noi, trupurile se incinerează, iar astfel pericolul transmiterii bolii poate fi îndepărtat', mai explică el. În plus, spune Beda Stadler, clinicile și spitalele europene sunt mai bine dotate decât cele din Africa.

'Personalul este instruit și știe cum să efectueze măsuri de carantină. Orice gripă este mult mai periculoasă decât Ebola', susține acesta, indicând că epidemiile de gripă în Europa au făcut mai multe victime decât virusul Ebola în Africa. Pe plan mondial, gripa duce anual la moartea a 250.000-300.000 de persoane, potrivit unor date statistice.

El respinge versiunea potrivit căreia virusul Ebola ar suferi mutații. 'Este un nonsens.Ar fi fost într-adevăr un pericol dacă Ebola s-ar fi transmis pe calea aerului, ca în cazul gripei', mai spune el.

De ce atunci este atât de mare panica? 'În primul rând, mortalitatea este prea ridicată. Apoi, decesul în urma Ebola survine după o suferință groaznică. Pacienții manifestă vărsături, diaree, organele interne încetează să le mai funcționeze', explică expertul elvețian în imunologie.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ VIDEO Primele imagini cu „măcelul” produs de ucraineni la baza militară rusească din Crimeea

2 VIDEO „Acesta este doar începutul” / Ucrainenii au „măcelărit” aerodromul din Crimeea de unde rușii efectuează lovituri aeriene asupra orașelor!

3 VIDEO Cu monstrul ăsta i-au „spart” ucrainenii pe ruși în Crimeea! / Americanii, se spune, și-au băgat și ei, puțin, codița...

4 ULTIMA ORĂ Dezvăluiri în The Washington Post / Primele detalii despre „măcelul” din Crimeea! 10 avioane rusești au fost distruse!

5 Armata SUA a urmărit luni un avion rusesc care a intrat de două ori în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska