Parchetul General a trimis în judecată profesorii de la Universitatea din Reșița acuzați că favorizau promovarea de examene pentru bani sau favoruri sexuale

Parchetul General a trimis în judecată profesorii de la Universitatea din Reșița acuzați că favorizau promovarea de examene pentru bani sau favoruri sexuale

Procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au finalizat cercetarile in cauza avand ca obiect  infractiuni de coruptie savarsite de cadre didactice universitare si studenti ai Universitatii Eftimie Murgu - Resita.

Au fost trimisi in judecata: Florin Frant, arestat preventiv, pentru trafic de influenta si folosirea abuziva a functiei in scop sexual; Irina Oriol, arestata preventiv, pentru trafic de influenta (7 acte materiale) si doua infractiuni de luare de mita, Ruxana Mariana Lavinia Ghita si Mihai Visan, aflati sub control judiciar, pentru luare de mita si trafic de influenta, si Alexe Ilici, pentru dare de mita si cumparare de influenta, informeaza un comunicat al parchetului general.

Potrivit procurorilor acestia, atat personal, cat si apeland la alte cadre didactice au promovat sau sprijinit promovarea unor studenti (printre care si un investigator) la materiile la care ei sau alti colegi erau titulari, existand situatii in care lucrarile de an erau aduse gata facute de catre studenti sau erau date in biroul de lucru al cadrului didactic, intr-un cadru privat, fiindu-le permis studentilor favorizati sa copieze.

Totodata, in unele situatii, se acordau note mari pentru mentinerea de catre studentul favorizat a unei medii care sa-i permita ramanerea pe locurile fara taxa sau dobandirea unei pozitii mai bune pentru care sa nu mai plateasca taxa in anul urmator de studii, toate acestea ca urmare a cointeresarii materiale a cadrelor didactice sau pentru favoruri de natura sexuala - ca in cazul Frant Florin - ori pentru dobandirea/mentinerea unei protectii(juridice, economice, sociale) din partea celor favorizati, ca urmare a pozitiei pe care acestia o detin in randul comunitatii., scrie sursa citata.

Din probatoriul administrat de procurori ar fi rezultat faptul ca, atat Frant Florin, in calitate de cadru didactic la Facultatea de Stiinte Sociale, specializarea Drept european si international si decan (in 2014) al universitatii mai sus mentionate, precum si Oriol Irina, in calitate de cadru didactic la aceeasi disciplina si decan al aceleiasi facultati, au lasat impresia investigatorului ca-si pot trafica influenta pe langa alti profesori pentru promovarea studentei in anul I (investigator), si, totodata, i-au acordat note de 10 nejustificate acesteia din urma, in schimbul unor sume de bani, bunuri (parfumuri) sau favoruri sexuale (cazul lui Frant Florin).

In ceea ce-i priveste pe Ghita Ruxana Mariana Lavinia, Visan Mihai si Oriol Irina, probele administrate au relevat ca acestia, contra unor sume de bani (cuprinse intre 150 ¬ 300 euro) au oferit unor studenti sau masteranzi lucrari de licenta/disertatie, gata elaborate, in format digital, lasandu-le impresia beneficiarilor lucrarilor ca au influenta si o vor trafica asupra membrilor comisiilor de examinare (din care unii faceau parte - cazul lui Visan Mihai care a pretins si primit bani de la Ilici Alexe) sau asigurandu-i ca in calitatea unora de profesor coordonator le vor asigura promovarea (cazul lui Oriol Irina).

"De altfel, in randul studentilor era cunoscut faptul ca obtinerea unei lucrari de licenta/master contra cost de la cadrul didactic, titular al cursurilor si membru al comisiei de licenta sau care are influenta pe langa membrii comisiei de examinare asigura si o nota corespunzatoare de trecere- arata Parchetul General.

Potrivit sursei citate, demn de remarcat este si modul de operare al inculpatilor, care denota o specializare si o abilitate sporita de a folosi metode care sa ingreuneze identificare sau tragerea la raspundere penala a lor sau a cadrelor didactice cu care relationau (se fereau sa pretinda bani - de exemplu cazul lui Oriol Irina cu martora C.R. sau cu investigatorul; ori prin luarea unor masuri de autocontrol prin care se testa interlocutorul, ca in cazul lui Frant Florin care a solicitat investigatorului favoruri sexuale sau prin evitarea de catre inculpati a unor discutii telefonice si alegerea unor locuri pentru intalnirile cu studentii favorizati, situate in afara universitatii cum ar fi: hoteluri, restaurante sau parcuri).

Procurorii au dispus sechestru asupra celor identificate in urma perchezitiilor efectuate la domiciliile sau birourile unora dintre inculpati (ce insemnau cca. 10.000 lei).

Dosarul a fost trimis, spre solutionare, Tribunalului Caras-Severin.


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 Cifre care par ireale, dar sunt adevărate. Cum o fi să ai peste 2 milioane de euro în 45 de conturi, ca șef de secție la Sf. Pantelimon?