Patriarhie: De Înălțare clopotele lăcașurilor de cult ortodoxe vor fi trase în semn de recunoștință față de eroi

Patriarhie: De Înălțare clopotele lăcașurilor de cult ortodoxe vor fi trase în semn de recunoștință față de eroi

Slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc vor fi oficiate joi, de Înălțarea Domnului - Ziua Eroilor, în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, la troițele și monumentele acestora din țară și străinătate.

Potrivit Patriarhiei Române, la ora 12,00, clopotele tuturor locașurilor de cult ortodoxe vor fi trase în semn de recunoștință față de eroii care s-au jertfit pentru neam, credință și țară.

Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălțării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfințită prin alte două hotărâri sinodale recente, din anii 1999 și 2001, prin care această zi a fost proclamată sărbătoare națională bisericească.

Legea 379/2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război a proclamat cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști, sărbătoarea Înălțării Mântuitorului Iisus Hristos — Ziua Eroilor, ca sărbătoare națională a poporului român.

La fiecare Sfântă Liturghie sunt pomeniți eroii, ostașii și luptătorii români din toate timpurile și din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru întregirea neamului, libertatea și demnitatea poporului român.

Programul de joi al Catedralei Patriarhale, al cărei hram istoric este sărbătoarea Înălțării Domnului — Ziua Eroilor și pomenirea Sfinților Împărați Constantin și Elena, începe la ora 7,00. Moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena, ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, și ale Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou vor fi duse în procesiune sub baldachinul nou din apropierea Catedralei patriarhale pentru a fi venerate de cler și credincioși.

De la ora 9,30, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, va oficia Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi în Altarul de vară al Catedralei patriarhale. După Sfânta Liturghie, va fi oficiată o slujbă de pomenire și vor fi trase clopotele ca prinos de recunoștință pentru eroii care s-au jertfit pentru neam, credință și țară.

În continuare, vor fi premiați câștigătorii concursului național de miniproiecte cu caracter misionar-filantropic "Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu", organizat de Patriarhia Română pentru elevi din întreaga țară.

De la ora 13,30, la Centrul Național pentru Formare Continuă "Dumitru Stăniloae" al Patriarhiei Române, vor avea loc festivitatea de premiere a câștigătorilor concursului național "Icoana ortodoxă — lumina credinței" (ediția a IV-a) și vernisajul expoziției de lucrări în frescă și mozaic realizate de participanți. Concursul este organizat de Sectorul Cultură și Patrimoniu Religios — Centrul pentru Patrimoniu Cultural Sfântul Constantin Brâncoveanu și Sectorul Teologic Educațional ale Patriarhiei Române. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?