Percheziții DIICOT pentru destructurarea unei grupări care a racolat și transportat peste 150 migranți

Percheziții DIICOT pentru destructurarea unei grupări care a racolat și transportat peste 150 migranți

Procurorii DIICOT au efectuat, miercuri, percheziții în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat care a racolat, găzduit și transportat peste 150 migranți, cetățeni sirieni și irakieni, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de sud a țării și ulterior scoaterea ilegală din România. "Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism — Structura Centrală, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, au efectuat în 22 aprilie un număr de 7 percheziții domiciliare în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat format din cetățeni turci, sirieni și români, specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de migranți și trecere ilegală a frontierei de stat, pe relația Siria — Irak — Bulgaria — România — Ungaria — state din Europa de Vest", se arată într-un comunicat al DIICOT transmis miercuri AGERPRES.

Sursa citată precizează că, în perioada ianuarie — aprilie 2015, membrii grupării au racolat, găzduit și transportat peste 150 migranți, cetățeni sirieni și irakieni, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de sud a țării, utilizând mijloace de transport terestre și maritime iar apoi scoaterea ilegală din România prin traversarea frontierei româno-ungare, la bordul unor autotrenuri.

"Din probele administrate în cauză, a rezultat că grupul infracțional a avut o organizare extrem de complexă acționând concertat pe trei paliere aflate într-o permanentă legătură infracțională. Astfel, un prim palier era format din organizatorii turci, liderii grupării, care acționau pe teritoriul Turciei și Bulgariei, în scopul racolării și coordonării transporturilor de migranți pe ruta Turcia — Bulgaria — România — statele de destinație din Spațiul Schengen. Coordonatorii grupării se ocupau într-o primă fază de racolarea și transportul transfugilor din Siria sau Irak către Turcia, formând grupuri consistente de migranți atât la Istanbul, cât și în Bulgaria, iar ulterior de traficarea acestora în state precum Austria, Germania, Franța, Italia, Norvegia, Finlanda, Suedia", se spune în comunicat.

DIICOT menționează că cel de-al doilea palier era constituit din organizatorii segmentului local al rețelei care au acționat pe teritoriul României, aparent sub forma unei celule distincte, dar care au interacționat permanent sub coordonarea liderilor aflați pe teritoriul Turciei și Bulgariei.

"Membrii grupării au avut rolul de a prelua transfugii intrați ilegal în România, de a le asigura cazarea temporară, iar ulterior îmbarcarea în mijloacele de transport trimise de către organizatorii turci ai grupării. Un ultim palier era constituit din transportatorii turci care erau racolați de către liderii grupării în vederea preluării și îmbarcării grupurilor de transfugi. Mijloacele de transport utilizate în scopul traficării migranților erau, în general, uzate din punct de vedere tehnic, marfa fiind folosită doar ca mijloc de disimulare a transfugilor iar actele de transport însoțitoare ale mărfii atestau date nereale", mai precizează DIICOT.

La sediul DIICOT — Structura Centrală au fost aduse, în vederea audierii, opt persoane.

Acțiunea a fost efectuată împreună cu polițiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră — Direcția de Combatere a Migrației Ilegale și Infracționalității Transfrontaliere și cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, iar suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informații, Departamentul de Informații și Protecție Internă și Direcția Operațiuni Speciale.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi? Circoteca cu congresul e bluf? Iohannis joacă la două capete? Citiți ce se zvonește...

2 Congresul cașcavalului / Marioneta a câștigat

3 Așa o fi? / Cade și EUROINS? Doar 5% din bani mai sunt în băncile din România!

4 Andreea Pirui, vedetă la Kanal D, a fost prinsă drogată?

5 Hopa! / Orban: „Iohannis și serviciile au distrus partidul”