Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Peste 120 de pacienți cu boli cronice beneficiază de medicamente de ultimă generație, ca urmare a unor hotărâri judecătorești

Peste 120 de pacienți cu boli cronice beneficiază de medicamente de ultimă generație, ca urmare a unor hotărâri ale Curții de Apel București (CAB), a anunțat miercuri, într-o conferință de presă, avocatul Dan Cimpoeru.

El a precizat că, în 13 procese demarate anul trecut, CAB a luat aceste hotărâri care sunt executorii și vizează pacienți cu diverse forme de cancer și boli cronice. "Hotărârile sunt nedefinitive, ele au fost atacate cu recurs, dar, potrivit legii, ele sunt executorii de la momentul pronunțării. Oamenii beneficiază de tratament în prezent", a spus Cimpoeru.

Potrivit președintelui Asociației Pacienților Cronici din România (APCR), Cezar Irimia, cele peste 120 de persoane au trecut prin tratamente clasice, care însă nu au dat rezultat, varianta ce le mai rămăsese fiind accesul la tratamentele inovative de ultimă generație, care nu se află pe lista de medicamente compensate.

"Avem promisiuni de trei ani că va fi actualizată, în trei ani au murit mulți oameni și foarte mulți copii", a susținut Irimia, adăugând că un astfel de tratament cu medicamente inovative costă între câteva mii și câteva zeci de euro lunar.

Potrivit APCR, prin cele 13 hotărâri judecătorești pronunțate în cadrul procedurii ordonanței președințiale, CAB a obligat autoritățile responsabile — Guvernul, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate — să asigure pacienților reclamanți tratament gratuit cu medicamente de ultimă generație.

Conform legii, până la judecarea litigiului asupra fondului, pe calea ordonanței președințiale instanța dispune măsuri de urgență pentru păstrarea/protejarea unui drept.

Pentru a pronunța aceste hotărâri instanțele de judecată au statuat că dreptul la viață al pacienților este afectat direct de refuzul autorităților competente de a lua o decizie finală cu privire la includerea noilor tratamente pe lista de medicamente compensate de stat, iar noul mecanism de includere condiționată de încheierea contractelor cost/volum și cost/volum/rezultat nu este de natură să asigure transpunerea corespunzătoare a Directivei Consiliului 89/105/CEE din 21 decembrie 1988, precizează APCR.

Pe de altă parte, printr-o sentință civilă din mai, CAB a obligat Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate să emită decizia finală privind includerea/neincluderea medicamentului Vemurafenibum pentru tratarea melanomului malign în lista reglementată prin HG 720/2008, în 90 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii, iar în măsura în care decizia finală este de includere în această listă să o comunice Guvernului. Executivul ar urma să emită o hotărâre prin care să aprobe lista, în termen de 30 de zile de la includerea medicamentului în aceasta. Această hotărâre într-un dosar în care sunt implicați patru pacienți va deveni executorie după ce se judecă recursul. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Alex Dima, reporterul de la ProTV cu care Dragnea s-a purtat ca o jigodie a postat tot filmulețul!

2 Gelu Diaconu, fostul șef al Fiscului: „Ca cetățen a cărui viață și carieră au fost distruse de DNA condusă de …

3 VIDEO N-au avut curaj! Kovesi a ieșit de la audieri! Declarații INCENDIARE despre Ghiță!

4 VIDEO Dragnea, atac josnic la un jurnalist ProTV! Dementule, de ce nu te internezi la Bălăceanca dacă tot ai o…

5 BRRR! Liviu Avram / Lipiți această poză de ceea ce se întâmplă cu Kovesi și veți înțelege multe! Detalii care d…

recomandări

Te ia DNA: Valentin Constantin Bretfelean

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

În California, câinii fac surfing