Peste 2.500 de sindicalişti din Poşta Română au protestat în faţa Guvernului

Peste 2.500 de sindicalişti din Poşta Română au protestat în faţa Guvernului

Peste 2.500 de sindicalişti din Poşta Română din toată ţara au protestat, duminică dimineaţă, la sediul Guvernului, prezentându-şi fluturaşii de salariu şi cerând demiterea conducerii.

Peste 2.500 de sindicalişti din Poşta Română au protestat în faţa Guvernului (Imagine: Mihai Dascalescu/Arhiva Mediafax Foto)

Manifestanţii au venit din toată ţara, fiecare filială a Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) trimiţând la Bucureşti mai multe zeci de reprezentanţi. Ei au purtat veste vişinii cu sigla sindicatului şi au fluturat steguleţe roşii cu Poşta Română.

Sindicaliştii au cerut demiterea directorului general al Poştei Române, Ion Smeeianu, şi a directorului executiv Rosita Alexe şi au anunţat că, dacă până săptămâna viitoare, cei doi nu vor fi demişi, liderii de sindicat vor intra în greva foamei.

Oamenii s-au plâns de salariile extrem de mici, în condiţiile în care conducerea companiei încasează salarii de ordinul miilor de euro, fiind dat ca exemplu directorul Ion Smeeianu care, potrivit sindicaliştilor, câştigă 11.000 de euro pe lună.

De altfel, mai mulţi angajaţi ai Poştei au venit la protest cu fluturaşul de salariu în care arătau că, pentru şase ore de muncă pe zi, au primit lunar salarii cuprinse între 224 de lei şi 331 de lei.

Ei s-au plâns şi că, pe lângă faptul că primesc foarte puţin, muncesc foarte mult, în contextul în care Poşta Română are în acest moment 1.500 de posturi vacante care sunt "îngheţate" de conducere pentru reducerea costurilor.

Pe o pancartă, verde, pe care era ilustrată iarbă, se putea citi "Nu călcaţi pe salariile noastre, tundeţi-le pe-ale voastre!".

Totodată, protestatarii au scandat: "Jos Smeeianu!", "Jos Rosita!", "Hoţii!", "Smeeianu mincinos! Jos! Jos!" şi "Unitate", au suflat în fluiere şi vuvuzele, iar câţiva chiar au cântat la tobă şi instrumente de suflat.

Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) a anunţat, marţi, că vor fi organizate patru zile de proteste care urmăresc, în principal, demiterea conducerii instituţiei şi creşterea salariilor personalului cu 20 la sută.

Duminică a fost a doua zi de proteste, după ce, miercuri, în Capitală, peste 100 de persoane au protestat în faţa sediului central al Poştei Române, iar în ţară au fost anunţate pichete la sediile prefecturilor.

Marţi va fi grevă japoneză în toată ţara, iar joi oamenii vor ieşi din nou în stradă şi vor picheta, de ora 10.00, sediile oficiilor judeţene de Poştă şi sediul Poştei Române din Capitală, a anunţat în conferinţa din 6 mai liderul Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, Matei Brătianu .

Brătianu a mai anunţat că, după cele patru zile de proteste, în perioada 12-16 mai va avea loc o "amplă campanie de informare a populaţiei cu privire la motivele care au generat protestele poştaşilor", iar în cazul în care solicitările sindicaliştilor nu vor fi soluţionate, liderii de sindicat împreună cu reprezentanţii structurilor de conducere vor intra în greva foamei.

Totodată, liderul SLPR l-a acuzat miercuri pe directorul Smeeianu că singura politică pe care o duce constă în reducerea cheltuielilor prin intermediul disponibilizării de personal şi îngheţarea posturilor şi că, pentru obţinerea de fonduri, ar fi încercat să introducă în oficiile poştale jocuri de noroc electronice şi spoturi publicitare audio.

Sindicaliştii cer demiterea directorului general al Poştei Române, Ion Smeeianu, a directorului executiv Rosita Alexe şi a oamenilor aduşi de aceştia. Totodată, sindicaliştii solicită creşterea salariilor cu 20 la sută, plata orelor suplimentare, asigurarea de consumabile, achiziţionarea de uniforme şi genţi poştale, precum şi angajarea de personal pe locurile vacante.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria