Ponta: Este o CATASTROFĂ NAŢIONALĂ

Ponta: Este o CATASTROFĂ NAŢIONALĂ

Proiecte de sute de milioane euro, cu fonduri UE, sunt blocate de contestaţii la licitaţii judecate de CNSC şi Curtea de Apel, a afirmat premierul Ponta, care a caracterizat situaţia ca "o catastrofă naţională" şi a avertizat că România poate pierde bani europeni din acest motiv la sfârşitul anului, relatează ziarulalbacazapada.ro.

El a amintit miniştrilor, în şedinţa de miercuri a Guvernului, că le-a comunicat parlamentarilor, în discursul susţinut luni în Camera Deputaţilor, că unul dintre obiectivele Guvernului pentru actuala sesiune parlamentară este modificarea legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice.

"La fondurile europene, mi-am asumat că trimitem în această sesiune pachetul legislativ cu ahiziţiile. E o catastrofă naţională ce se întâmplă cu achiziţiile, ani de zile stăm: CNSC, Curte de Apel, se retrimite şi nu ajunge «cuţitul» din 31 decembrie la os şi noi tot suntem în contestări. Proiecte de sute de milioane de euro care de doi ani, de trei ani se plimbă între instanţă, CNSC şi autorităţile contractante", a spus Ponta ministrului Fondurilor Europene, E Eugen Teodoroviciîn şedinţa de miercuri a Guvernului.

Pe parcursul anului trecut, premierul Ponta a criticat de mai multe ori activitatea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), susţinând că instituţia blochează licitaţiile publice, iar şeful instituţiei, Bogdan Lehel, este prieten cu liderii PDL Vasile Blaga şi Elena Udrea.

 El anunţa că Guvernul va modifica legea pentru a debloca licitaţii oprite de CNSC şi că va explica şi Comisiei Europene necesitatea unei astfel de măsuri.

În replică, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a transmis atunci, printr-un raport de activitate, că, în 2012, a pronunţat decizii în cadrul unor licitaţii cu o valoare estimată de 13,8 miliarde euro, iar 98,1% din decizii au rămas definitive şi irevocabile după contestarea la Curtea de Apel.

Ministerul Justiţiei a încercat însă înfiinţarea unei instanţe speciale pentru contestaţii, dar care nu a mai fost creată, fiind nevoie de judecători specializaţi, iar Guvernul a intenţionat să impună o taxă la contestarea licitaţiei, dar Comisia Europeană nu a acceptat modificarea procedurii de contestaţie a licitaţiilor publice.

În luna iunie a anului trecut, Guvernul a decis totuşi ca firmele care contestă rezultatul unei licitaţii publice să fie obligate să constituie o garanţie financiară "de bună conduită", reprezentând 1% din valoarea estimată a contractului contestat, care va fi reţinută integral în care contestaţia formulată este respinsă.

Această prevedere a fost declarată însă neconstituţională la 15 ianuarie acest an, de către Curtea Constituţională. Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Picanterii ale escortelor despre mahării prezenți la Forumul de la Davos

2 VIDEO Cabaret în 1985 la barul Melody din Mamaia. În imagini apare și Viorel Păunescu

3 „Dacă tancurile ruseşti ar intra în Kiev, ar începe al Treilea Război Mondial”

4 Noi amănunte din culisele „afacerii” fraților Tate

5 Profesorul Vlad Ciurea / „E un fapt real legătura dintre creierul uman şi credinţă”