Pozițiile liderilor de partide înaintea votului asupra moțiunii de cenzură (sinteză)

Pozițiile liderilor de partide înaintea votului asupra moțiunii de cenzură (sinteză)

Parlamentul dezbate și votează, marți, moțiunea de cenzură "Alege între România și Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!". Moțiunea a fost depusă în Parlament pe 21 septembrie de către PNL și a fost citită în plen pe 23 septembrie.

Au semnat moțiunea de cenzură 183 de parlamentari — 122 deputați — 115 de la PNL, șase neafiliați și unul de la grupul democrat și popular — și 61 de senatori — 58 de liberali și trei neafiliați, respectiv Mircea Geoană, Dan Ioniță și Dan Tătaru.

Până la dezbaterea moțiunii de cenzură, opțiunile politice privind votarea acesteia au fost deja conturate printr-o serie de întâlniri între protagoniști și prin declarațiile oferite ulterior de către reprezentanții coaliției guvernamentale, pe de o parte, și cei ai opoziției, pe de altă parte.

Astfel, copreședintele PNL Alina Gorghiu a afirmat luni că liderii UNPR și PSD, Gabriel Oprea și Liviu Dragnea, au timp până la dezbaterea moțiunii să aleagă între binele public și egoismul politic de a rămâne la putere .

În replică, președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, i-a transmis Alinei Gorghiu că "a ales demult binele public" și că nu va vota moțiunea de cenzură pentru a îndepărta o "guvernare stabilă". Dragnea a precizat că parlamentarii coaliției guvernamentale vor fi prezenți în sală la moțiunea de cenzură, dar nu vor vota.

Președintele UNPR, Gabriel Oprea, a afirmat sâmbătă la Galați că formațiunea politică pe care o conduce nu va vota moțiunea de cenzură . "Considerăm că actualul guvern este un guvern bun, care are performanțe economice pentru România", a arătat Oprea.

Și parlamentarii ALDE vor fi prezenți în sală la dezbaterea moțiunii de cenzură, dar nu vor vota, a menționat copreședintele formațiunii, Călin Popescu-Tăriceanu, președinte al Senatului .

"Vom fi prezenți toți parlamentarii și, pentru că noi considerăm că este mai mult un gest politicianist, decât o dorință reală de dezbatere a unor probleme care vizează actul de guvernare, parlamentarii noștri nu vor vota moțiunea de cenzură", a afirmat liderul ALDE. Aceeași precizare a făcut-o și celălalt copreședinte ALDE, Daniel Constantin .

Premierul Victor Ponta și președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea au avut o întâlnire la Camera Deputaților cu parlamentarii din Grupul minorităților naționale, în urma căreia prim-ministrul a afirmat că deputații minorităților nu vor vota moțiunea de cenzură .

În schimb, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că parlamentarii Uniunii vor vota la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului , subliniind că nu va fi un vot pentru textul moțiunii. "Recomandarea în grup, luată cu majoritate, a fost să votăm împotriva Guvernului, dar trebuie să subliniem că nu este un vot pentru textul moțiunii de cenzură", a spus Kelemen Hunor.

Președintele PMP, Eugen Tomac, a declarat, duminică, la Ploiești, că parlamentarii acestui partid vor vota moțiunea de cenzură pentru ca premierul Victor Ponta să plece din fruntea Guvernului , arătând însă că moțiunea nu va trece pentru că PNL "mimează actul de opoziție".

Săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis declara că adoptarea moțiunii de cenzură depuse de liberali, care ar duce la căderea Guvernului Ponta, ar fi "un lucru bun" . Potrivit acestuia, trecerea moțiunii de cenzură ar rezolva o "mare problemă a României, faptul că are un prim-ministru trimis în judecată".

*** Liberalii susțin, în moțiune, că prim-ministrul compromite o națiune întreagă fiind trimis în judecată iar Gabriel Oprea și Liviu Dragnea sunt "complicii" acestuia dacă îl susțin în continuare.

"În orice altă țară din UE premierul și-ar fi dat demisia în momentul următor începerii urmăririi penale, adică acum mai bine de trei luni", arată liberalii, care spun că, prin susținerea lui Victor Ponta, imaginea României va fi distrusă "iremediabil".

"Partidul Național Liberal a decis să depună, de îndată, această moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Victor Ponta pentru că situația actuală, cu un premier trimis în judecată, compromite o națiune întreagă. În orice altă țară din UE premierul și-ar fi dat demisia în momentul următor începerii urmăririi penale, adică acum mai bine de trei luni", arată liberalii în moțiunea de cenzură.

Totodată, PNL va organiza marți, când în Parlament se va dezbate și vota moțiunea de cenzură, un miting de protest față de Guvern în Parcul Izvor. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia