Prahova: Alți șase elevi cu simptome de toxiinfecție după consumul de lapte și corn, numărul total ajungând la 48

Prahova: Alți șase elevi cu simptome de toxiinfecție după consumul de lapte și corn, numărul total ajungând la 48

Șase elevi de la școala din comuna prahoveană Cerașu prezintă, marți seară, simptome ale unei toxiinfecții alimentare, la fața locului aflându-se mai multe echipaje SMURD și ale ambulanței, numărul copiilor suspectați de toxiinfecție după consumul de lapte și corn ajungând la 48.

Reprezentantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, Marius Mihai, a declarat, pentru AGERPRES, că două echipaje SMURD și alte două ale Serviciului Județean de Ambulanță Prahova intervin la școala din Cerașu, unde șase elevi din clasele a VI-a și a VII-a prezintă simptome ale unei toxiinfecții alimentare, respectiv dureri abdominale, greață și vărsături.

Ulterior, alți șapte elevi ai acestei școli au solicitat îngrijiri medicale, numărul celor de la Cerașu ajungând astfel la 13.

Potrivit sursei citate, aceștia au vârste cuprins între 12 și 14 ani și vor fi transportați la spital pentru îngrijiri medicale.

Autoritățile prahovene au demarat, luni, o anchetă epidemiologică după ce 32 de elevi au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară, după ce au consumat produse produsele distribuite în programul guvernamental 'Lapte și corn', doi dintre ei rămânând sub supraveghere medicală.

Ulterior, în cursul nopții și al zilei de marți, alți zece copii cu simptome similare au avut nevoie de îngrijiri medicale, unii fiind tratați acasă, iar alții fiind transportați la spital, însă fără a rămâne internați, au precizat reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică (DSP) Prahova.

Potrivit acestora, în prezent sunt internați în continuare doar cei doi elevi care au rămas, luni, sub supraveghere medicală.

Luni a fost prima zi din cursul acestui an școlar în care în unitățile de învățământ din Prahova au fost distribuite produsele din programul guvernamental 'Lapte și corn'.

Administratorul public al județului, Fabioara Ionescu, a declarat pentru AGERPRES că licitația a fost câștigată de o asociere formată din patru firme, respectiv Ecolact, care furnizează laptele, Vel Pitar, Lido Gîrbea și Voipan.

'Noi am pornit această licitație pentru lapte și corn (...) încă de la sfârșitul lunii august, când am primit numărul de elevi care urmează să fie în acest an școlar, număr pe care ni l-a dat Inspectoratul Școlar. Între timp, (...) a fost o serie de contestații și la această dată s-a încheiat contractul de furnizare lapte și corn. Sau pierdut aproape 54 de zile din acest an școlar. Azi a început furnizarea în școli a laptelui și cornului și sper să nu avem probleme mai departe, în sensul că și acum suntem la Curtea de Apel. Cel care a pierdut de mai multe ori, iar CNSC nu i-a dat dreptate, acum ne-a dat în judecată, dar putem încheia contractul chiar dacă suntem în instanță', a declarat Fabioara Ionescu.

Potrivit acesteia, valoarea contractului este de 8,9 milioane lei fără TVA, iar de aceste produse beneficiază 74.510 elevi.

Firma care produce laptele distribuit în școlile din județul Prahova a fost amendată, în primăvara anului 2012, pentru punerea în consum de produse infestate cu stafilococ auriu după ce analizele au confirmat prezența stafilococului auriu în probele de lapte prelevate în urma înregistrării a 63 de cazuri de toxiinfecție alimentară la copii.

Potrivit unui comunicat al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Prahova emis la acel moment, probele de lapte din cele două loturi incriminate au fost trimise spre analiză către Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară, laboratorul confirmând prezența stafilococului auriu în probele respective și ineficiența pasteurizării.

Ulterior, reprezentanții firmei Ecolact au anunțat că vor da în judecată autoritățile, în condițiile în care analizele paralele au infirmat existența acestui stafilococ în lapte.

'Rezultatul analizelor pentru probele din loturile incriminate primite de la laboratorul de analize microbiologic pentru produse agroalimentare autorizat RENAR și ANSVSA vin să indice ferm și fără urmă de îndoială lipsa oricărei contaminări cu Stafilococ auriu a laptelui procesat în fabrica de la Păulești contrar rezultatului pozitiv al buletinului de analiză din cadrul anchetei ANSVSA și DSVSA Prahova în urma căreia am fost acuzați pentru punere în consum de produse cu parametri biologici depășiți', se arăta într-un comunicat emis la acel moment de firma Ecolact.

AGERPRES / (A, AS — autor: Anamaria Toma, editor: Marius Frățilă)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale