Predoiu (PNL): E nevoie de școli profesionale în domeniul agriculturii, de comasarea terenurilor

Predoiu (PNL): E nevoie de școli profesionale în domeniul agriculturii, de comasarea terenurilor

Prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu susține că în acest moment nivelul TVA este o problemă majoră pentru producătorii din România și a arătat că arendarea terenurilor nelucrate ar trebui stimulată.

"În acest moment TVA-ul este o problemă majoră pentru producătorii din România. Foarte multe unități de producție din agricultură se închid sau lucrează pe pierderi datorită faptului că pierd piața, pentru că sunt în condiții defavorizate de concurență cu producători din țările limitrofe. O altă măsură pe care o avem în vedere este stimularea folosirii terenurilor care nu sunt lucrate, stimulare prin politici fiscale. Putem stimula instituția arendării pentru ca pământul să fie lucrat, putem face politici de stimulare pentru comasarea și integrarea pe orizontală a serviciilor și producției din agricultură, putem grupa producătorii în clustere de producție, în agropolisuri, care să scadă costurile de producție și să permită mai ușor exportul produselor noastre cu profit pentru producători și pentru bugetul de stat", a declarat Predoiu, la Palatul Parlamentului, întrebat dacă în urma întâlnirii dintre reprezentanții comisiei de agricultură a PNL și cei specializați în domeniile agricultură, dezvoltare rurală, pescuit și silvicultură au fost identificate măsuri care să fie incluse în programul de guvernare al liberalilor.

Predoiu a arătat că, în opinia PNL, agricultura va fi unul din motoarele de creștere economică.

"România poate deveni o putere regională agricolă cu condiția să accelerăm reformele începute și stopate în acest moment. E absolută nevoie de urgentarea cadastrului. E nevoie de o politică fiscală care să pună producătorii români din agricultură în condiții de competitivitate cu producătorii din țările limitrofe, care beneficiază de un TVA mai scăzut. E nevoie de școli profesionale în domeniul agriculturii, de comasare a terenurilor, de investiții în lucrări de infrastructură", a explicat Predoiu.

Comisia pentru Agricultură a PNL a organizat miercuri la Palatul Parlamentului o întâlnire la nivel național a reprezentanților specializați în agricultură, dezvoltare rurală, pescuit și silvicultură.

AGERPRES/(AS — autor: Florentina Ștefănescu, editor: Mihai Simionescu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria