Procurorii au început urmărirea penală în dosarului privind moartea disidentului Gheorghe Ursu

Procurorii au început urmărirea penală în dosarului privind moartea disidentului Gheorghe Ursu

Procurorii militari au dispus începerea urmăririi penale sub aspectul comiterii infracțiunii contra umanității în cazul uciderii disidentului Gheorghe Ursu de către Securitate.

"În cauza ce formează obiectul dosarului penal nr. 32/P/2015, prin ordonanța din data de 15 ianuarie 2015, procurori militari ai Secției parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus începerea urmăririi penale sub aspectul comiterii infracțiunii contra umanității, prevăzută de art. 439 alin. 1 lit. e, g și k din Codul penal, cu privire la acțiunile represive și sistematice desfășurate împotriva lui Ursu Gheorghe, în perioada în care acesta a făcut obiectul urmăririi informative și judiciare pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist", se arată într-un comunicat al Parchetului General remis luni AGERPRES.

Decizia vine după ce procurorul general Tiberiu Nițu a dispus în luna noiembrie 2014 redeschiderea urmăririi penale în cazul uciderii disidentului Gheorghe Ursu de către Securitate, precum și în dosarele de cercetare denumite generic "Procesul Comunismului".

Dosarul a fost redeschis și ca urmare a faptului că Andrei Ursu, fiul lui Gheorghe Ursu, a stat 17 zile în greva foamei.

Pe 7 noiembrie, imediat după ce a ieșit din greva foamei, Andrei Ursu declara că prin ordonanța procurorului general se dispune infirmarea soluțiilor de neîncepere a urmăririi penale asupra ofițerilor de securitate "implicați în acțiunea de represiune" împotriva tatălui său, "cu participarea nemijlocită a ofițerului Pîrvulescu Marin", pentru infracțiunile de crime împotriva umanității.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Simple zvonuri?

2 VIDEO Voi vedeți ce se întâmplă pe Autostrada A1 Sibiu - Pitești?

3 VIDEO Sex mistic în temple, dansuri în pielea goală şi spirale yoga

4 Scrisoarea asta nu poate fi adevărată! / Ce le-a scris judecătorilor o moldoveancă despre plăcerea sexului desco…

5 Ea este avocata de 26 de ani care s-ar fi sinucis