Procurorii DNA l-au REȚINUT pe fostul șef al Poliției Locale Ploiești

Procurorii DNA l-au REȚINUT pe fostul șef al Poliției Locale Ploiești

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 4 august 2015, a inculpatului TOADER CRISTINEL, director general al Poliției Locale Ploiești, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:
- șantaj (4 fapte),
- folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (3 fapte),
- efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț, incompatibile cu funcția deținută, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (12 acte materiale)

Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a rezultat că există probe și indicii temeinice potrivit cărora:
În perioada 2013 - 2014, Toader Cristinel, în calitatea deținută în cadrul Poliției Locale Ploiești, respectiv aceea de director general, a viciat concursurile organizate pentru ocuparea unor posturi vacante în cadrul acestei instituții, în sensul că i-a constrâns pe membrii comisiilor de examinare să-i pună la dispoziție subiectele, pe care le-a furnizat mai multor candidați, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200 și 1000 euro.
Astfel, pentru un concurs organizat în luna ianuarie 2014 pentru ocuparea funcției de șef serviciu, Toader Cristinel a contactat persoana care candida pentru postul respectiv, de la care a pretins și a primit suma de 1000 euro în schimbul furnizării subiectelor pentru proba scrisă a concursului.
Pentru a obține subiectele, inculpatul Toader Cristinel l-a constrâns prin amenințare cu pierderea postului pe un membru în comisia de examinare, cel care a și conceput subiectele și care, în urma amenințărilor, le-a pus la dispoziția șefului său.
După ocuparea funcției de către persoana respectivă, în luna martie 2014, Toader Cristinel a amenințat-o cu desființarea funcției dacă nu îi pune la dispoziție variantele de subiecte de examen și răspunsurile corecte ale acestora pentru un alt concurs organizat la poliția locală pentru ocuparea unui post. Totodată, Toader Cristinel a contactat persoana care candida pentru postul respectiv, de la care a pretins și a primit suma de 200 euro în schimbul furnizării subiectelor pentru proba scrisă a concursului.
Anterior, pentru un alt concurs organizat în martie 2013, în cadrul Poliției Locale Ploiești, Toader Cristinel, în modalitatea expusă mai sus, a obligat un subaltern să conceapă, să redacteze și să-i furnizeze subiectele de examen, pe care le-a pus la dispoziția unui candidat înainte de proba scrisă, pentru ca acesta să fie declarat admis, fără însă a pretinde sume de bani în schimb.
După ocuparea funcției respective, noul ocupant al postului a fost numit președinte al comisiei de examinare pentru un alt concurs de șef birou.
Președintelui comisiei de examinare i-a fost impus de către Toader Cristinel – sub amenințarea cu desființarea locului de muncă – să introducă în plicurile cu subiecte pentru concurs niște variante de subiecte care, contrar procedurii, nu fuseseră concepute de el, ca președinte al comisiei de examinare, ci fuseseră impuse de directorul general al instituției, în vederea favorizării unui anumit candidat care, în urma concursului desfășurat, a fost desemnat câștigător.

În perioada 2012 – 2014, deși deținea funcția publică de director general al Poliției Locale Ploiești, în mod repetat, Toader Cristinel a coordonat prin persoane interpuse întreaga activitate a S.C. ESROM ADVERTISING SRL Ploiești (în care a deținut anterior calitatea de asociat/administrator) și S.C. ZEDEKA ADVERTISING SRL Ploiești (la care mama sa a avut calitatea de asociat), desfășurând în numele acestora activități producătoare de venituri pentru sine sau pentru altul, constând în închirierea de panouri publicitare.
Activitățile sunt incompatibile cu funcția respectivă, deoarece, potrivit Legii nr. 155/2010 a poliției locale, polițistului local îi este interzis să efectueze direct sau prin persoane interpuse activități de comerț ori să participe la administrarea sau conducerea unor operatori economici.

Inculpatului i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 5 august, inculpatul Toader Cristinel urmează a fi prezentat Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Marele fâs / „Celebra avocată” adusă de frații Tate din America a înfrânt

2 „Da, am făcut-o la ei în cabină!” / Dezvăluirea intimă a unei stewardese. Ce le arăta piloților în timpul zborului

3 VIDEO Ați văzut faza asta cu „cerbera” fraților Tate?

4 Mădălina Ghenea și punct

5 VIDEO Ce o fi căutat liderul PSD Ciolacu la ăsta acasă?