România, locul doi în UE după numărul de morți din accidente rutiere

România, locul doi în UE după numărul de morți din accidente rutiere

Cu o rată de 91 de persoane decedate la un milion de locuitori, România este depășită doar de Letonia (106 de persoane decedate/un milion de locuitori) în rândul statelor membre UE în ceea ce privește numărul de morți din accidente rutiere în 2014, informează un document publicat marți de Comisia Europeană.

Media la nivelul UE este de 50,5 persoane decedate/un milion de locuitori, iar Malta, Olanda, Suedia și Marea Britanie continuă să raporteze cele mai mici rate de decese din accidente rutiere, cu mai puțin de 30 de persoane decedate/un milion de locuitori. La polul opus patru țări (Bulgaria, Lituania, România și Letonia) raportează peste 90 de persoane decedate/un milion de locuitori.

Executivul comunitar atrage însă atenția că după doi ani de scădere semnificativă a numărului de persoane care au decedat în accidente rutiere pe drumurile europene, cifrele pentru anul trecut sunt dezamăgitoare. În 2014, comparativ cu 2013, numărul de decese din accidente rutiere a scăzut cu aproximativ 1% după scăderi de 8% în 2012 și 2013. Situația este similară în cazul României, unde numărul de morți din accidente rutiere a scăzut cu 24% între 2010 și 2014 și cu doar 2% între 2013 și 2014.

'Este greu de acceptat că aproape 70 de europeni mor zilnic pe drumurile noastre și mult mai mulți sunt grav răniți. Cifrele publicate astăzi ar trebui să fie un semnal de alarmă. Trebuie să ne extindem eforturile în următorii ani pentru ca să putem atinge ținta propusă la nivelul UE privind înjumătățirea numărului de decese rutiere până în 2020', a declarat comisarul european pentru Transport, Violeta Bulc.

Un număr total de 25.700 de decese rutiere au fost raportate în 2014 în cele 28 de state membre UE. Chiar dacă este vorba de o cifră mai mică cu 18,2% (5.700 decese) comparativ cu 2010, ținta de înjumătățire a numărului de decese rutiere nu a fost atinsă. Cu toate acestea unele țări au făcut progrese peste media din UE în ceea ce privește îmbunătățirea siguranței rutiere, în special Grecia, Portugalia, Spania, Danemarca, Croația, Malta, Cipru și România (scădere de 24%). AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rușii sunt „crăcănați”! / Exploziile de dimineață din Crimeea ar putea avea o importanță strategică majoră

2 ULTIMA ORĂ Rusia pregătește un atac masiv asupra Ucrainei din Belarus. Imaginile surprinse din satelit de pe aerodromul Zyabrivka

3 VIDEO Priviți, noi explozii în Crimeea!

4 „Mi-au măcelărit familia. Istoria se repetă pentru ultima oară”

5 BREAKING Ucrainenii au lovit o nouă bază aeriană rusească în Crimeea! / Ce avioane ar avea Rusia pe aerodrom