România lui Ponta/Presa internaţională: Vâlcov, oficialul cu cel mai înalt rang care a demisionat din cauza corupţiei

România lui Ponta/Presa internaţională: Vâlcov, oficialul cu cel mai înalt rang care a demisionat din cauza corupţiei

Darius Vâlcov este oficialul cu cel mai înalt rang care dimisionează din cauza corupţiei, la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis, scriu principalele agenţii de presă internaţionale, citând anunţurile pe Facebook şi la televizor ale premierului Victor Ponta.

Fostul ministru de Finanţe este oficialul cu cel mai înalt rang care demisionează în urma unor acuzaţii de corupţie, comentează REUTERS, precizând că acesta neagă acuzaţiile care i se aduc în cadrul unei anchete penale în care este suspectat de abuz de putere pe când era primar.

"Am vorbit cu Darius Vâlcov astăzi (duminică) la prânz şi mi-a înmânat demisia", citează agenţia anunţul pe care Ponta l-a făcut la un post de televiziune, precizând că premierul i-a acceptat demisia, dar fără să ofere alte detalii despre gest.

Nici fostul ministru şi nici ministerul nu au putut fi contactate imediat pentru a comenta imediat, precizează agenţia, care scrie că preşedintele României i-a cerut duminică premierului să înceapă "procesul de înlocuire a lui Vâlcov", apreciind că acesta "afectează activitatea şi credibilitatea Guvernului".

 Ïnvestigaţia este o lovitură pentru Ponta, după ce a fost înfrânt de Iohannis în alegerile prezidenţiale din noiembrie, comentează agenţia, adăugând că atât socrul, cât şi cumnatul săi sunt investigaţi în cazuri separate. Partidul Social Democrat (PSD), pe care-l conduce, organizează luna aceasta un congres, în care leadershipul îi poate fi contestat, în timp ce opoziţia de centru-dreapta a anunţat că intenţionează să depună o moţiune de cenzură anul acesta, notează agenţia.

BLOOMBERG citează anunţurile pe care Ponta le-a făcut pe Facebook după ce a acceptat demisia lui Vâlcov, cu privire la prezentarea "în perioada următoare" a unui înlocuitor şi continuarea modificării prevederilor fiscale şi tăierea taxelor.

"I-am solicitat ministrului Vâlcov să finalizeze noile reguli fiscale, care sunt absolut fundamentale pentru accelerarea creşterii economice", citează agenţia anunţul premierului postat duminică seara pe Facebook.

Procurorii depun eforturi să oprească "secătuirea fondurilor publice", vizând mai ales oficiali de rang înalt şi oameni de afaceri, scrie agenţia, care constată că anul trecut condamnările pentru corupţie au atins "cel mai mare număr de la prăbuşirea comunismului".

Preşedintele român, care l-a îndemnat pe Vâlcov să demisioneze, s-a angajat să accelereze lupta împotriva corupţiei în alegerile prezidenţiale din noiembrie, notează agenţia.

Guvernul Ponta plănuieşte să reducă de la 24 la 20 la sută valoarea TVA începând din acest an şi să încerce să stimuleze economia şi investiţiile prin reducerea unor taxe începând de anul viitor, mai precizează aceasta.

Vâlcov a demisionat duminică la puţin după îndemnul lui Iohannis, scrie LE MONDE, care citează AGENCE FRANCE-PRESSE. Agenţia franceză de ştiri a postat, de asemenea, ştirea pe site.

Ministrul este suspectat că a primit două milioane de euro mită în perioada 2010-2013, pe când era primarul oraşului Slatina din sudul ţării. În schimbul sumei, el ar fi ajutat o societate privată să câştige mai multe licitaţii publice, modificând caietul de sarcini, scrie ziarul, citând parchetul anticorupţie. Ministru al Finanţelor din decembrie, Vâlcov a anunţat recent un nou proiect de Cod Fiscal care urmează să fie supus aprobării Parlamentului până la sfârşitul lunii, adaugă publicaţia.

România ar urma să-şi reducă fiscalitatea până în 2020 cu scopul de a stimula creşterea. Însă Fondul Monetar Internaţional (FMI) este îngrijorat de deficitele pe care această măsură riscă să le genereze, notează ziarul, care adaugă că Ponta a dat asigurări sâmbătă că acest proiect "va merge înainte cu orice preţ, indiferent de situaţia politică", exprimându-şi implicit susţinerea faţă de Vâlcov. Opoziţia de centru dreapta a cerut demisia ministrului, subliniind că este esenţial ca "finanţele ţării să fie gestionate de o persoană în afara oricărei bănuieli de corupţie", mai citează prestigiosul cotidian francez.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 O să aveți un șoc după ce veți citi povestea asta! Așa vi se fură țara, dragi români!

2 Interlopi la PNL

3 „Pot să filmez și eu puțin bucătăria ta?” / Interlopii României au început să-și afișeze ostentativ bogăția

4 DEZVĂLUIRI Pesediștii înroșeau telefoanele / Presiunile puse de cumnatul lui Adrian Năstase asupra conducerii AS…

5 Sex cu năbădăi în Oltenia! / Patron amenințat cu pistolul de amantul nevestei!