Sechestru parţial pe averea liderilor PDL Timiş Ostaficiuc, Popoviciu şi Sămărtinean, în dosarul "Aeroportul"

Sechestru parţial pe averea liderilor PDL Timiş Ostaficiuc, Popoviciu şi Sămărtinean, în dosarul "Aeroportul"

Sechestru parţial pe averea liderilor PDL Timiş Ostaficiuc, Popoviciu şi Sămărtinean, în dosarul "Aeroportul"
Procurorii DNA Timisoara au pus sechestru asigurator pe cote din averile celor trei lideri ai PDL Timis, Constantin Ostaficiuc, Alin Popoviciu si Cornel Samartinean, care sunt suspecti in dosarul "Aeroportul", anunta Agerpres. "Sechestrul s-a pus pe parti din averea lor, pana la acoperirea valorii prejudiciului creat", a declarat miercuri Tamas Schiffbeck, procuror-sef al DNA Timisoara. Potrivit rechizitoriului, prin activitatile infractionale derulate s-a creat aeroportului un prejudiciu de aproape 240.000 de lei.

Cei trei au fost audiati, in luna mai, de procurorii DNA Timisoara in dosarul "Aeroportul", aducandu-li-se la cunostinta faptele pentru care sunt urmariti penal.

Cornel Samartinean, director al Aeroportului International Timisoara "Traian Vuia" la data savarsirii faptelor, este acuzat de abuz in serviciu in forma continuata (doua acte materiale) si conflict de interese, iar Alin Popoviciu si Constantin Ostaficiuc (presedinte al Consiliului Judetean la data respectiva), administratori in fapt ai unor societati comerciale, sunt acuzati de instigare la abuz in serviciu.

Ancheta a fost extinsa si asupra altor trei persoane, respectiv, Florin Mezin (director comercial al Aeroportului "Traian Vuia" la data faptelor), in sarcina caruia s-au retinut infractiunile concurente de abuz in serviciu in forma continuata (doua acte materiale) si participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (zece acte materiale), alaturi de Penescu Tiberiu George si Lucian Blaga, administratori ai unor societati comerciale, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de marturie mincinoasa.

Procurorii DNA sustin ca in cauza exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ca functionari din cadrul Aeroportului International "Traian Vuia" Timisoara, in exercitarea atributelor de serviciu au luat decizia si au actionat concordant pentru obtinerea de foloase nelegale de catre o societate comerciala, consecutiv prejudicierii bugetului unitatii in interesul careia trebuiau sa actioneze.

Astfel, suspectii Samartinean si Mezin au participat la luarea deciziei si apoi au aprobat toate fazele unei proceduri frauduloase de selectare a unui agent economic care sa inchirieze spatii aflate in incinta aeroportului.

Societatea comerciala favorizata era controlata, in fapt, de catre suspectii Popoviciu Alin si Constantin Ostaficiuc, persoane cu care Samartinean s-a aflat in raporturi comerciale, fiind chiar asociat in cadrul unei alte firme cu primul dintre cei doi suspecti.

Concret, suspectii Popoviciu si Ostaficiuc, in scopul obtinerii de beneficii materiale in cuantum de aproximativ 4.000 euro/luna, l-au determinat pe fostul director al aeroportului sa declanseze procedura de inchiriere a spatiilor comerciale din incinta aeroportului, arata procurorii DNA Timisoara.

Procedura viza impunerea pentru fostii chiriasi a unor conditii care sa-i determine sa renunte la inchirierea pe mai departe a acelor spatii si astfel, inclusiv prin vicierea procedurii de organizare a licitatiei, spatiile comerciale urmau sa fie preluate de firma controlata prin interpusi de catre cei doi suspecti. De asemenea, aceasta societate comerciala urma sa plateasca o chirie mult diminuata fata de fostii chiriasi si fata de plafonul minim stabilit de Consiliul de Administratie al aeroportului.

Mezin, fiind desemnat presedinte al celor doua comisii de organizare a licitatiilor pentru inchirierea spatiilor comerciale din incinta aeroportului, a conceput si dispus unui alt functionar, ce nu cunostea adevarata stare de fapt, redactarea unor acte ce reflectau in mod nereal respectarea procedurilor legale. Scopul urmarit de acesta a fost ca in eventualitatea unui control ulterior sa nu se mai poata constata ca cele doua licitatii din anul 2010 au fost denaturate, in sensul asigurarii adjudecarii contractelor de inchiriere de catre firma controlata de Popoviciu si Ostaficiuc.

Penescu si Blaga au facut afirmatii mincinoase in legatura cu imprejurarile in care au transmis oferte de participare la licitatia de inchiriere a spatiilor, acestia ascunzand motivul real al simulacrului de ofertare facut, respectiv crearea aparentelor unei proceduri deschise, transparente si competitive. In realitate, a fost favorizata firma controlata de Popoviciu si Ostaficiuc.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Fata lui Nuțu Cămătaru...

2 Află ce vechime în muncă ai cumulat şi dacă ţi s-au plătit contribuţiile pentru pensie

3 Ofițeri ai Marinei americane, filmați în timp ce făceau sex cu prostituate

4 „Sunt pregătită sa fiu Crăciuniță pentru tine” / Larisa Drăgulescu o dă în porno și pe Instagram?

5 Aroganță maximă / Fugarul Dragoș Săvulescu și-a comandat copil la o mamă-surogat