Șeful teritorial al Controlului de trafic Rutier Cluj și coordonatorii de la Cluj și Bistrița Năsăud, urmăriți penal pentru abuz în serviciu  

Șeful teritorial al Controlului de trafic Rutier Cluj și coordonatorii de la Cluj și Bistrița Năsăud, urmăriți penal pentru abuz în serviciu  

Inspectorul șef teritorial (județele Alba, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj) din cadrul Inspectoratul de Stat pentru Controlul Traficului Rutier  și vicepreședinte al organizației locale a PNL, Rareș Vasile Pop, a fost pus sub urmărire penală de procurorii DNA – Serviciul teritorial Cluj, alături de inspectorii coordonatori Claudiu Vasile Crișan (inspector coordonator al Biroului județean Cluj) și Ioan Radu Dohotar (Bistrița Năsăud), cei trei fiind acuzați de abuz în serviciu comis în formă continuată cu obținere de foloase necuvenite și permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată. În plus, Pop mai este acuzat de  desfăşurarea de activităţi ca acte de comerț, incompatibile cu funcţia deţinută în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase, șantaj și luare de mită.

Procurorii anticorupție au stabilit că Pop, ajutat de complici din județele coordonate, cum este cazul celorlalți doi inculpați, a desfăşurat activităţi repetate de influenţare a activităţii inspectorilor aflaţi în trafic, în vederea efectuării controlului rutier. Concret, în perioada 2012 – 2014, a stabilit cine trebuie să fie controlat și cine scapă de controale, nu degeaba, ci în schimbul mitei în bani sau servicii. Cei dispuși să cumpere protecția inspectorului șef teritorial erau în schimb anunțați din timp despre diversele controale, programate sau nu. Dacă vreunul dintre subordonații săi îndrăznea să nu-i respecte indicațiile, plătea cu funcția, cum a fost cazul coordonatorului biroului județean de la Alba, revocat din funcție în luna aprilie a acestui an, după ce a refuzat să anuleze un proces verbal prin care o unitate școlară a fost amendată cu 9.000 lei pentru deficiențe constatate în legătură cu microbuzul școlar cu care erau transportați elevii.

„Suspectul Pop Rareş Vasile a dezvoltat relaţii cu numeroşi operatori economici ce activează în domeniu, asigurând acestora protecţie în schimbul obţinerii de avantaje patrimoniale, fie direct fie prin impunerea folosirii serviciilor prestate de societăţi comerciale controlate de acesta prin rude ale sale sau afini sau deţinute de membri ai familiei sale.
De menționat, este faptul că din vara anului 2012, când a fost numit în actuala funcție, atribuțiile sale din cadrul firmelor pe care le administra, au fost transferate soției sale.
Calitatea de asociat a soției era de fapt una formală, probele administrate până în prezent atestând că suspectul Pop Rareș Vasile este factorul decident, consultat telefonic cu privire la clienții societăților, prețurile la care sunt efectuate serviciile, etc.
În aceeași perioadă, suspecții au încălcat obligația de păstrare a secretului acțiunilor de control, comunicând în mod repetat operatorilor economici de transport date privind locul și timpul desfășurării controalelor în trafic, data efectuării unor controale la sediul acestora, altele decât controalele periodice ori a unor date ce permit identificarea autorului unor sesizări adresate instituției de control privind existența unor încălcări ale normelor aplicabile în materia transportului rutier.
Prin aceste acțiuni, inspectorul șef teritorial Pop Rareș Vasile și inspectorii coordonatori județeni Dohotar Ioan Radu și Crișan Claudiu Vasile au urmărit obținerea de foloase pentru operatorii economici ce activează în domeniul transportului rutier, constând în eludarea activității de control efectuată de inspectorii de specialitate, respectiv evitarea aplicării sancțiunilor pecuniare și a măsurilor complementare.
La data de 9 decembrie 2013, suspectul Pop Rareș a pretins și primit de la doi martori denunțători suma de 1.500 lei, bani oferiți pe considerentul de a se asigura de bunăvoința suspectului și ajutorul în cazul desfășurării unor controale de către inspectorii din subordine.”, menționează procurorii înr-un comunicat dat ieri publicității.

Cât de rău era să nu respecți ordinele șefului a aflat, cum spuneam, corodonatorul de la Alba, despre acest episod procurorii comunicând următoarele: „La data de 27 martie 2014, inspectori din cadrul ISCTR – Inspectoratul Județean Alba, au efectuat un control la o școală generală, vizând obținerea licenței de transport și modul de efectuare a transportului cu un autovehicul Aro, utilizat de unitatea de învățământ.
Echipa de control formată din 2 inspectori a întocmit o notă de constatare, reținând încălcarea normelor privind obligația echipării vehiculului cu tahograf și limitator de viteză, pentru care s-a stabilit sancțiunea amenzii în sumă de 9.000 lei și a impus școlii remedierea încălcărilor.
Ca urmare a acestei acțiuni, suspectul Pop Rareș Vasile a solicitat inspectorului coordonator al județului Alba, anularea notei de constatare și refacerea controlului prin desemnarea unei noi echipe de control care să nu consemneze neregulile constatate, sub amenințarea destituirii din funcția de coordonator județean.”.

Cei trei inculpați au fost ieri înștiințați oficial cu privire la calitatea de suspect și acuzațiile care li se aduc.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Loredana Groza arată mai bine pe natural! Anca Țurcașiu i-a scos filtrele...

2 Ea este noua „patroană” a zahărului din România

3 Ce înseamnă Anul Iepurelui de Apă pentru semnul tău zodiacal chinezesc?

4 Dacă minte el, mințim și noi / Citiți ce spune acest jurnalist ucrainean aflat pe front despre realitatea din teren

5 VIDEO „Ce ridicolă ești! Câtă prostie în ziua de azi, nu mă mir de ce țara e așa cum e!”