Senat: Perioada de exercitare a funcției de demnitate publică se consideră vechime în muncă

Senatorii au adoptat, în plenul de luni, o propunere legislativă prin care durata exercitării funcțiilor de demnitate publică se consideră vechime în muncă și este luată în considerare la calcularea pensiei.

"Durata exercitării funcțiilor de demnitate publică alese și numite și cele asimilate funcțiilor de demnitate publică constituie vechime în muncă și în specialitate și se ia în calcul la promovare și la acordarea tuturor drepturilor bănești rezultate din aceasta, inclusiv la calcularea și la recalcularea pensiei", se arată într-un amendament al comisiilor raportoare din Senat și aprobat de plen.

Comisia pentru învățământ și cea pentru muncă din Senat au motivat acest amendament precizând că au avut în vedere "echivalarea ca vechime în specialitate și în muncă pentru toate persoanele care dețin funcții de demnitate publică numite și alese".

În expunerea de motive a propunerii legislative, inițiatorii, mai mulți senatori PSD, au propus ca durata mandatului să constituie vechime în muncă și în specialitate, în funcție de atribuțiile îndeplinite în perioada exercitării mandatelor sau funcțiilor, atât pentru funcțiile de demnitate publică alese, reglementate de Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, cât și pentru funcțiile de demnitate publică asimilate miniștrilor și miniștrilor secretari de stat, precum: președintele Curții Constituționale, președintele Curții de Conturi, președintele Consiliului Concurenței, președintele Autorității Electorale Permanente și Avocatul Poporului.

Legea are un caracter ordinar și a fost adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 92 de voturi 'pentru' și patru abțineri. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acest mesaj va produce un cutremur în România

2 Cum se spală banii negri în Famiglie / Ilie Sârbu și-a luat apartament de două milioane de lei. Fiica Daciana i-…

3 Documente / „Pute rău! Miros de cătușe cu o duhoare puternică de corupție la achiziția celor 115 milioane de măș…

4 VIDEO Priviți, despre Armata Panterelor Negre care patrulează pe străzile orașelor din America nu vorbește nim…

5 BREAKING A explodat prima bombă în București! Robert Negoiță, primarul sectorului 3, anunță că nu va candida p…