Senat: Perioada de exercitare a funcției de demnitate publică se consideră vechime în muncă

Senat: Perioada de exercitare a funcției de demnitate publică se consideră vechime în muncă

Senatorii au adoptat, în plenul de luni, o propunere legislativă prin care durata exercitării funcțiilor de demnitate publică se consideră vechime în muncă și este luată în considerare la calcularea pensiei.

"Durata exercitării funcțiilor de demnitate publică alese și numite și cele asimilate funcțiilor de demnitate publică constituie vechime în muncă și în specialitate și se ia în calcul la promovare și la acordarea tuturor drepturilor bănești rezultate din aceasta, inclusiv la calcularea și la recalcularea pensiei", se arată într-un amendament al comisiilor raportoare din Senat și aprobat de plen.

Comisia pentru învățământ și cea pentru muncă din Senat au motivat acest amendament precizând că au avut în vedere "echivalarea ca vechime în specialitate și în muncă pentru toate persoanele care dețin funcții de demnitate publică numite și alese".

În expunerea de motive a propunerii legislative, inițiatorii, mai mulți senatori PSD, au propus ca durata mandatului să constituie vechime în muncă și în specialitate, în funcție de atribuțiile îndeplinite în perioada exercitării mandatelor sau funcțiilor, atât pentru funcțiile de demnitate publică alese, reglementate de Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, cât și pentru funcțiile de demnitate publică asimilate miniștrilor și miniștrilor secretari de stat, precum: președintele Curții Constituționale, președintele Curții de Conturi, președintele Consiliului Concurenței, președintele Autorității Electorale Permanente și Avocatul Poporului.

Legea are un caracter ordinar și a fost adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 92 de voturi 'pentru' și patru abțineri. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 9 lucruri pe care să NU le faci dacă ești în Grecia, în concediu. Sunt considerate insultătoare sau respingăto…

2 PSD, dovada corupției crase! / Muistul sclemberist Teodorovici, artizanul afacerii! / Comisia Europeană a întrerup…

3 Ziua în care Anna Lesko a rupt internetul...

4 Așa o fi?

5 Şeful Corpului de Control al Poliţiei Române, „pedepsit” să-şi stabilească singur sancţiunea după ce a fost pr…