Sfaturi și informații de la 'Marcel Gentoiu' pentru călătorii din gări

Călătorii care merg cu trenul vor fi preveniți, de acum înainte, de "Marcel Gentoiu", un geamantan vorbăreț, să aibă grijă de bagajele lor pentru a nu fi furate. Poliția Română a lansat sâmbătă, în incinta Gării de Nord din Capitală, campania de prevenire a furturilor din bagaje din trenuri și din gări. Astfel, "Marcel Gentoiu", un troler de culoare roșie, se deplasează printre călători și îi face atenți pe călători să aibă grijă de bagajele lor.

Oamenii au primit sfaturi de la "Marcel" care le-a dat totodată și informații despre statistici ale Poliției Române privind furturile de bagaje și cauzele care favorizează comiterea unor astfel de fapte, respectiv neatenția sau neglijența celor care devin victime.

În incinta Gării de Nord, polițiștii de la transporturi și cei de la prevenire au distribuit pliante și au adresat sfaturi și recomandări, urmărind siguranța cetățeanului.

"Este o campanie a poliției Române, care vizează conștientizarea călătorilor acum, în debutul vacanței de 1 mai, și de sezon estival. Aceasta valiză este de fapt un mesaj direct către pasageri. Este o campanie care de fapt, prin noutatea ei, prin faptul că este în mod special transmisă în spațiul viral, este direct în legătură cu ceea ce se întâmplă în momentul de față în domeniul călătoriilor în sistem feroviar — faptul că există unii pasageri care de fapt uită sau pierd bagaje", a declarat chestorul Marin Motoc, directorul Poliției Transporturi din cadrul IGPR.

Potrivit acestuia, furtul de bagaje din trenuri nu reprezintă un fenomen, la nivelul anului 2014 fiind înregistrate 503 furturi de bagaje la nivel național, cifră relativ mică comparativ cu datele statistice ale Ministerului Transporturilor conform cărora în domeniul feroviar au fost înregistrați în același an 55 milioane de călători.

"Noi dorim ca acest mesaj să fie direct translatat și în incinta aeroporturilor și în marile magazine, unde frecvent se pot întâmpla situații similare. În spate stă un întreg sistem. Este vorba de sistemul de telecomandă, motorașul de manipulare, camera de luat vederi și totodată este polițistul care pe un device într-un spațiu lateral vede, observă și totodată are posibilitatea să audă comentariile pasagerilor", a menționat Marin Motoc.

Conform unui studiu realizat anul trecut de Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, furturile comise în perioada 2012-2013 asupra călătorilor, în trenuri și gări, sunt favorizate fie de neatenția acestora, (adormirea, lipsa de supraveghere a bunurilor etc.) în 70,7% din cazuri, fie de neglijența lor (au uitat bunurile), în 12,2% dintre situații. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Fostul premier Tudose îndeamnă oamenii să voteze cu Iohannis! „Nu e vorba despre un vot cu inima, ci despre un…

2 LIVE Peste 50.000 de români au votat deja în diaspora / GRAFIC Prezența la urne, mai mare decât în primul tur a…

3 Dăncilă, călcată-n picioare de o fostă jurnalistă RTV: „Să-ți fie rușine! I-ai învrăjbit pe români mințind că …

4 HOPA! Dăncilă a predat Organizarea întreprinderii socialiste. A picat treapta I, a IIa și admiterea la faculta…

5 BREAKING Ce scrie în raportul Jandarmeriei despre 10 august, păstrat secret până săptămâna trecută

recomandări

Te ia DNA: Vasile Blaga

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Așa arată un cotlet de porc cu sos de pătrunjel și capere