SINTEZĂ Acord pe Codul fiscal: Reducerea treptată a TVA până la 19% și amânarea eliminării supraaccizei pe carburanți

SINTEZĂ Acord pe Codul fiscal: Reducerea treptată a TVA până la 19% și amânarea eliminării supraaccizei pe carburanți

Reprezentanții partidelor parlamentare au decis joi, la întâlnirea tehnică pe tema Codului fiscal, retrimis spre reexaminare Legislativului de președintele Klaus Iohannis, ca TVA să fie scăzută în două etape: de la 1 ianuarie 2016 la 20%, iar de la 1 ianuarie 2017 la 19%. Luni — sesiune extraordinară la Parlament pentru noul Cod fiscal  

Ponta: Este foarte important să avem săptămâna viitoare Codul fiscal aprobat cu 20% TVA

Teodorovici: Supraacciza pe carburanți nu va mai fi eliminată din 2016, ci din 2017

Totodată, s-a hotărât amânarea cu un an a măsurii de eliminare a supraaccizei pe carburanți, aceasta urmând să fie aplicată din 2017, nu din 2016, așa cum era stabilit inițial.

Lunea viitoare, de la ora 15,00, Senatul se va reuni în sesiune extraordinară, prilej cu care se va dezbate și vota cererea de reexaminare a noului Cod fiscal, după cum a anunțat președintele Camerei superioare, Călin Popescu-Tăriceanu.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, prezent joi la discuțiile tehnice ale reprezentanților formațiunilor politice, a declarat că s-a ajuns la un consens: "În primul rând, TVA va fi la 20% de la 1 ianuarie 2016, iar de la 1 ianuarie 2017 — 19%. O a doua măsură propusă de PNL a fost aceea de a amâna pentru un an de zile eliminarea supraaccizei, urmând ca acest lucru să se întâmple din 2017. Acestea au fost cele două măsuri propuse de PNL", a precizat Teodorovici.

El a arătat, însă, că ținta de deficit bugetar de 1,2% nu va putea fi atinsă nici acum. "Cifrele de astăzi, în urma discuției pe cele două măsuri, sunt aproximative, undeva la 0,5 — 0,6% este reducerea deficitului estimat de noi inițial, adică în jurul cifrei de 2%. (...) Deci, nu ne vom încadra în acea țintă de 1,2% impactul fiscal", a explicat Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a mai spus că în cadrul întâlnirii cu reprezentanții partidelor politice s-a solicitat ca Guvernul să facă trimestrial în Parlament o informare cu privire la modul în care se realizează execuția bugetară, astfel încât parlamentarii să știe exact că ținta de deficit este respectată.

Potrivit lui Teodorovici, aceste modificări vor fi discutate și cu partenerii internaționali.

Ministrul delegat pentru Relația cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, vicepreședinte al UNPR, a precizat că propunerile de modificare decise în cadrul întâlnirii vor constitui amendamente la Codul fiscal atunci când acesta va fi votat în Parlament.

La rândul său, deputatul liberal Eugen Nicolăescu a anunțat că subiectele pe teme legate de cheltuieli bugetare, precum legea salarizării, vor face obiectul unor discuții separate și al unui acord politic separat.

Cât privește Codul fiscal, Nicolăescu a spus că, în urma discuțiilor dintre partide, "nivelul de predictibilitate a crescut și este în mare parte asigurat". "Mă refer la faptul că România se apropie prin aplicarea Codului fiscal de angajamentul internațional referitor la deficitul bugetar. România are, începând cu acest Cod fiscal, garantate o serie de prevederi care asigură mediului de afaceri o dezvoltare sănătoasă. România are, prin acest Cod fiscal, asigurate condiții de competitivitate în ceea ce înseamnă politică fiscală cu alte țări din Uniunea Europeană", a susținut deputatul PNL.

Reprezentantul UDMR la discuții, europarlamentarul Iuliu Winkler, a opinat că reforma fiscală pe care o declanșează Parlamentul săptămâna viitoare prin adoptarea Codului fiscal, chiar cu modificările aduse la întâlnirea tehnică, va aduce un ciclu de creștere durabilă în România.

"UDMR sprijină Codul fiscal în forma în care a fost adoptat în Parlament pentru că este o formă care a avut un larg sprijin politic și este de asemenea o decizie care poate să declanșeze un ciclu de creștere mai îndelungată în România, un ciclu de creștere sustenabilă prin reforma fiscală pe care o declanșează", a arătat Winkler.

Vicepreședintele ALDE Cătălin Beciu a declarat, la rândul său, că partidul din care face parte susține Codul fiscal așa cum a fost votat în Parlament. "Noi vrem TVA de 19% (din 2016 — n.r.), impactul psihologic este unul foarte important, sunt antreprenor de 25 de ani, știu ce înseamnă asta", a afirmat Cătălin Beciu.

Reprezentanții partidelor parlamentare au avut joi o întâlnire tehnică pe tema Codului fiscal, retrimis spre reexaminare de președintele Klaus Iohannis.

Săptămâna viitoare, Senatul și Camera Deputaților sunt chemate în sesiuni extraordinare pentru a dezbate și vota cererea de reexaminare pe Codul fiscal.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA