Strategia Națională de Apărare a Țării, adoptată de Parlament (sinteză)

Strategia Națională de Apărare a Țării, adoptată de Parlament (sinteză)

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat marți, în prezența premierului interimar Gabriel Oprea, Strategia Națională de Apărare a Țării. Decizia a fost luată cu 282 voturi "pentru", o abținere și un vot "împotrivă". Inițial, și-au înregistrat prezența la dezbateri 320 de senatori și deputați.

La dezbaterile din plenul Parlamentului, care au durat mai puțin de o oră, premierul interimar Gabriel Oprea a anunțat că va vota cu "toată convingerea" pentru adoptarea Strategiei de Apărare.

"Personal, în calitate de viceprim-ministru pentru securitate națională, am fost direct interesat ca acest document strategic și împreună cu domnul prim-ministru Victor Ponta am considerat că elaborarea și adoptarea Strategiei Naționale de Apărare a Țării nu trebuie să facă obiectul unei adoptări politicianiste. E vorba despre interesul național al României. Atunci când vorbim despre siguranța și securitatea românilor și a României, nu poate exista un interes superior personal, de grup, de partid. Într-un asemenea moment trebuie să ne unească buna credință. Astăzi, ca senator al Parlamentului, ca om care cunoaște instituțiile de apărare, ordine publică, siguranță națională voi vota cu toată convingerea pentru adoptarea Strategiei Naționale de Apărare a Țării", a declarat Oprea.

El a adăugat că România își respectă angajamentele în domeniul securității și este respectată de partenerii strategici.

Deputatul PSD Ion Mocioalcă a susținut că Strategia Națională de Apărare este un document politic, context în care Parlamentul poate interveni doar pentru a atrage atenția asupra necesității adaptării și revizuirii permanente a acestui document. El a anunțat și că social-democrații votează Strategia Națională de Apărare.

Deputatul Ion Răducanu a afirmat că parlamentarii UNPR vor vota fără excepție Strategia și vor sprijini întregul efort național legislativ și guvernamental de transpunere în fapte a acestuia.

La rândul său, copreședintele PNL Vasile Blaga a declarat că Strategia Națională de Apărare a Țării realizează o "simbioză între valorile naționale și cele euroatlantice", însă a subliniat că lipsa din partea Guvernului a unei planificări bugetare multianuale reale pentru respectarea unor programe de investiții are efecte negative și asupra capacității forțelor armate.

Totodată, deputatul Niculae Mircovici a anunțat că Grupul parlamentar al minorităților naționale va vota Strategia iar senatorul Ioan Ghișe a susținut că prin acest document se creează premisele unei supra-guvernări și a solicitat retrimiterea documentului inițiatorului.

Marți dimineață, Comisiile de politică externă ale Parlamentului trebuiau să se reunească pentru a da un aviz cu privire la Strategia de Apărare, însă din lipsă de cvorum nu au reușit acest lucru. Ulterior, președintele Camerei, Valeriu Zgonea, a anunțat că acest aviz este consultativ și că dezbaterea asupra documentului va avea loc fără poziția comisiilor.

Președintele Klaus Iohannis a prezentat luni Parlamentului Strategia Națională de Apărare a Țării, intitulată "O Românie puternică în Europa și în lume", arătând că acest document este o "declarație" pe care România o face.

"Strategia Națională de Apărare revine în obligația legală a președintelui României. Acest document nu este însă și nu trebuie să fie un act de voință al unei persoane, nici al câtorva instituții. Strategia Națională de Apărare e mult mai mult decât atât. Este o declarație pe care România o face. Ea își propune să răspundă unor nevoi și așteptări și privește deopotrivă statul, societatea și cetățeanul. Prin obiectivele și conținutul său, Strategia Națională de Apărare se referă, de fapt, la apărare și securitate națională în ansamblu, iar cele două concepte merg împreună", a spus Iohannis, luni, în plenul reunit al Parlamentului.

Comisiile de apărare din Camera Deputaților și Senat au avizat favorabil Strategia Națională de Apărare pe 17 iunie.

Șeful statului a avut consultări cu partidele și formațiunile parlamentare pe tema Strategiei la începutul lunii iunie.

Strategia a fost prezentată și reprezentanților corpului diplomatic din statele membre ale NATO și ale Uniunii Europene.

Pentru elaborarea Strategiei Naționale de Apărare au fost consultate Comisiile de apărare ale Parlamentului, reprezentanți ai societății civile, ai mediului academic, ai instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale.

Documentul este structurat pe patru capitole, respectiv definirea intereselor și obiectivelor naționale de securitate, evaluarea mediului internațional de securitate, amenințări, riscuri și vulnerabilități, direcții de acțiune și principalele modalități pentru asigurarea securității naționale a României. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”