Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

STS: A fost înregistrat primul apel de urgență prin 113

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) anunță că luni a fost preluată prima solicitare prin SMS la 113, număr destinat persoanelor cu dizabilități de auz și/sau vorbire. SMS-ul a fost transmis la ora 23,39 din municipiul Focșani și reclama o urgență medicală, conform unui comunicat al STS transmis miercuri AGERPRES.

Prin schimburi de mesaje de tip SMS între operatoarea 112 și apelant au fost identificate urgența și adresa apelantului. Apoi, cazul a fost transferat spre soluționare Dispeceratului integrat ISU — SMURD — Ambulanță. În urma intervenției unui echipaj de la Serviciul de Ambulanță, persoana cu afecțiuni medicale a fost transportată la Unitatea de Primiri Urgențe Focșani.

"Din analiza modului de preluare a mesajului și a intervenției, rezultă buna funcționare a noului serviciu SMS 113 implementat de către Serviciul de Telecomunicații Speciale, în Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență pentru persoanele cu dizabilități de auz și/sau vorbire. Acesta este doar un început iar preocupările inginerilor STS sunt de a perfecționa și îmbunătăți sistemul în așa fel încât dezvoltarea lui viitoare să corespundă, pe deplin, cerințelor și așteptărilor utilizatorilor", subliniază STS.

Acest serviciu este funcțional din 26 octombrie. Este destinat persoanelor cu dizabilități de auz și/sau vorbire, prin mesaje scurte la numărul 113, păstrând caracteristicile serviciului 112 de voce: gratuitate și accesibilitate.

Pentru a putea utiliza acest număr este obligatorie înscrierea în baza de date a Serviciului 112, potrivit informațiilor publicate pe website-ul www.112.ro. Pentru înregistrare trebuie depuse următoarele documente: cerere de înregistrare, copia actului de identitate al persoanei cu dizabilități sau al reprezentantului legal, copiile actelor care atestă dizabilitatea și copia documentului care atestă calitatea de reprezentant legal, dacă este cazul.

Până acum, au fost validate ca și înregistrate 405 persoane.

În cazul în care o persoană cu dizabilități are o urgență aceasta trebuie să sune la 112, unde va răspunde un operator, dar nu va iniția un dialog cu aceasta, deoarece va fi identificată automat de sistem ca fiind o persoană cu dizabilități de auz și/sau vorbire. Ulterior, persoana respectivă va primi un SMS cu textul: "Trimiteți SMS la 113 cu urgența și adresa incidentului", la care va răspunde printr-un SMS la numărul 113, descriind scurt urgența și indicând cu exactitate adresa, inclusiv județul. După transmiterea SMS-ului, STS spune că este posibil ca persoana cu dizabilități să mai primească mesaje din partea operatorului 112 cu întrebări suplimentare, acesta urmând să transmită datele agențiilor de intervenție.

"Apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 sau transmiterea de mesaje false la numărul 113 constituie contravenții iar faptele sunt sancționate cu amendă de la 500 la 1.000 de lei", atrage atenția STS. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Va salva Iohannis Curtea Supremă din mâinile PSD? Moment-CHEIE în justiție!

2 Show total! Ponta o dă cu cracii-n sus pe Proastă! „Tocmai mă invitase să vin la Congresul PSD și acceptasem, …

3 Proasta, un pic botoxată și cu rochie Coco Chanel, la Antena 3!

4 HOPA! Dăncilă, reacție furioasă după dezvăluirile lui Ponta! Încaieră-i drace! Cine i-o fi scris textul, că n-…

5 CHILOȚĂREALĂ în PSD? Dăncilă are bucurii la „Coiță”? Ăla se dă smardoi și pune condiții!

recomandări

Te ia DNA: VOCHITOIU HARALAMBIE

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Scene uimitoare filmate prin procedeu time lapse creează impresia unei alte lumi