STUDIU: Peste 1,7 milioane de români au diabet, în zona de sud a ţării fiind cele mai mari probleme

STUDIU: Peste 1,7 milioane de români au diabet, în zona de sud a ţării fiind cele mai mari probleme

Peste 1,7 milioane de români au diabet, iar alte trei milioane de persoane suferă de prediabet şi vor dezvolta boala în următorii zece ani dacă nu iau măsuri, cele mai mari probleme fiind în zona de sud a ţării, relevă datele unui studiu naţional prezentat, miercuri, la Sibiu.

STUDIU: Peste 1,7 milioane de români au diabet, în zona de sud a ţării fiind cele mai mari probleme (Imagine: Shutterstock)

Preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, medicul Maria Moţa, a prezentat, într-o conferinţă de presă, rezultatele finale ale Studiului Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), potrivit căruia prevalenţa diabetului zaharat în România, respectiv numărul de cazuri raportate la o sută de locuitori, este de 11,6 la sută, ceea ce situează ţara pe locul doi în Europa, după Turcia, care are o prevalenţă de 14,85 la sută, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Acelaşi studiu a relevat faptul că 1.752.000 de români au diabet, iar alte trei milioane de persoane suferă de prediabet, urmând să dezvolte această boală în următorii zece ani dacă nu iau măsuri pentru a-şi proteja sănătatea.

Studiul a fost realizat pe cele opt regiuni istorice ale României, în zona de sud a ţării, în care au fost incluse judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi şi Ialomiţa, înregistrându-se cele mai mari probleme, prevalenţa diabetului zaharat fiind de 13,39 la sută.

Urmează în topul naţional judeţul Ilfov, cu o prevalenţă de 12,79 la sută, urmat îde regiunile nord-est cu o prevalenţă de 12,38 la sută, sud-vest cu 12,1 la sută, nord-vest cu 11,69 la sută şi sud-est cu 10,44 la sută.

La polul opus sunt Ardealul, cu o prevalenţă de 9,99 la sută şi Banatul cu 8,2 la sută.

"Pentru mine a fost o surpriză acest lucru pentru că ştiam că în aceste regiuni se consumă foarte multe grăsimi saturate şi mă aşteptam la alt rezultat. E posibil însă ca în aceste zone să fie nivelul de educaţie mai ridicat, să fie mai multă siguranţă pe stradă sau mai multe locuri amenajate pentru sport în aer liber sau bazine de înot pentru a face mişcare. Nu am găsit încă nicio explicaţie a acestor date, însă urmează să analizăm în detaliu rezultatele studiului”, a declarat Maria Moţa.

Aceasta a afirmat, de asemenea, că există o "creştere epidemică a numărului de cazuri de diabet în ultimii ani şi creşterea nu s-a oprit”, fiind necesară intervenţia populaţiei asupra a ceea ce specialiştii numesc "factori modificabili”, între care sedentarismul şi consumul de alcool şi ţigări.

Maria Moţa a adăugat că în România există 921 de medici diabetologi, însă distribuirea lor nu este unitară, cele mai deficitare în specialişti şi cabinete de profil fiind judeţele din sud, unde există cele mai mari probleme cu diabetul zaharat.

Studiul PREDATORR a fost realizat în anul 2013 pe un eşantion de trei mii de persoane cu vârsta între 20 şi 79 de ani care aparţin de 101 medici de familie, aleşi aleatoriu dintre cei care au contracte cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Potrivit datelor prezentate de reprezentanţii Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, la nivel global se depistează un nou caz de diabet la fiecare trei secunde, iar la fiecare şase secunde un om moare din cauza acestei boli, în anul 2013 fiind înregistrate 5,1 milioane de decese în lume din cauza diabetului zaharat.

Peste 700 de medici specialişti din ţară şi străinitate participă, începând de miercuri, la Sibiu, la cea de-a 40-a ediţie a Congresului Naţional al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...