Tăriceanu: Când în România democrația este sub asediu, Comisia pentru evaluarea democrației e o necesitate

Tăriceanu: Când în România democrația este sub asediu, Comisia pentru evaluarea democrației e o necesitate

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declarat joi că, în condițiile în care conflictele dintre instituții au luat amploare și slăbesc democrația, înființarea Comisiei pentru evaluarea democrației este o necesitate.

Declarația acestuia vine în contextul deciziei de miercuri a CCR de respingere a sesizării PNL prin care s-a încercat blocarea înființării Comisiei pentru evaluarea democrației.

"Constat cu îngrijorare cum, în ultimele săptămâni, au luat amploare atât conflictele dintre instituții, cât și acțiunile unor instituții de forță care slăbesc democrația. România trebuie să revină la o stare de normalitate și, în acest context, cred că decizia de ieri a Curții Constituționale de respingere a sesizării PNL prin care s-a încercat blocarea înființării Comisiei pentru evaluarea democrației deschide drumul spre o dezbaterea reală de care avem urgent nevoie la nivelul Parlamentului", susține Tăriceanu, într-un comunicat remis joi AGERPRES.

În opinia liderului ALDE, România are nevoie mai mult decât oricând de o astfel de comisie.

"România vine după 10 ani de regim Băsescu, care a impus o logică a conflictului instituțional și a practicilor la limita democrației sau chiar antidemocratice. Un regim care a folosit instituțiile ca 'baroase politice' pentru a tranșa conflicte politice, chiar cu riscul vădit de încălcare a echilibrului puterilor în stat. Din păcate, nu pot să nu constat că strategiile și practicile nedemocratice specifice regimului Băsescu continuă. Astăzi, există mari semne de întrebare legate de schimbarea prin mijloace nedemocratice a Guvernului, nu în Parlament, ci prin acțiuni de forță în afara instituțiilor alese democratic", arată Tăriceanu.

Acesta atrage atenția și că România trece printr-o perioadă de "acțiuni necesare" în zona justiției, "alterate, din păcate, de o serie de abuzuri și excese care ridică grave semne de întrebare legate de respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor".

Tăriceanu susține că niciun om politic responsabil "nu poate să închidă ochii când vede cazuri de abuzuri asupra cetățenilor, cum este cel al Marianei Rarinca, sau când vede România pe primul loc în Uniunea Europeană în clasamentul rușinos al proceselor pierdute la CEDO".

"Când în România democrația este sub asediu, Comisia pentru evaluarea democrației este o necesitate, o dovadă de responsabilitate și normalitate de care avem nevoie. Relansez invitația adresată tuturor partidelor și reprezentanților societății civile, dar și cetățenilor, de a contribui la activitatea acestei comisii. Vreau ca această comisie să nu fie privită ca un vehicul partizan, ci ca o șansă de a aduce România pe un drum al normalității democratice care va da mai multă încredere cetățenilor în stat și în instituții", conchide Călin Popescu-Tăriceanu. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cu ăștia vrea Rusia să cucerească Ucraina?

2 VIDEO Păzea, Ucraina, că vin trupele de „elită” ale Rusiei!

3 Pe internet circulă informația neconfirmată că Xi Jinping a fost plasat în arest la domiciliu de către Armată

4 Bătrânul care s-a aruncat cu soția de la etajul 7 a fost demnitar în Guvernul Văcăroiu / Ce a scris în biletul de adio

5 I-a condamnat la moarte / Putin a refuzat cererea comandanților ruși de retragere din orașul Herson, într-un mod ordonat, pentru salvarea vieților solda…