Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Tiberiu Niţu s-a întâlnit cu însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, s-a întâlnit miercuri cu ataşatul cu afaceri al Ambasadei SUA Dean Thompson, cei doi discutând, printre altele, despre prioritatea investigării corupţiei şi asigurarea independenţei magistraţilor.

Întâlnirea a avut loc la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu participarea, din partea ambasadei, a Mariei MacIsaac, ataşat politic, şi a Mariei Tapalagă, specialist în probleme politice, iar din partea Ministerului Public, a consilierilor procurorului general.

Referindu-se la priorităţile Ministerului Public, Tiberiu Niţu a arătat că activitatea de investigare a marii corupţii continuă să fie un domeniu prioritar al parchetului, după cum şi extinderea investigaţiilor la fenomenul sistemic al celorlalte acte de corupţie care afectează profund întreaga societate. El a subliniat necesitatea abordării complexe a acestui fenomen, nu doar prin mijloace de drept penal, ci şi din perspectiva educării tuturor membrilor societăţii pentru a repudia actele de corupţie.

În acelaşi context, s-a vorbit despre abordarea în continuare cu prioritate a zonelor de criminalitate conexe corupţiei, cum sunt evaziunea fiscală, spălarea de bani ori conflictul de interese, dar şi despre necesitatea unui schimb de experienţă cu autorităţi judiciare din alte state privind gestionarea bunurilor indisponibilizate în cursul urmăririi penale. Totodată, s-au dezbătut unele probleme de actualitate privind cadrul legal al utilizării unor mijloace de investigaţie specifice cercetării infracţiunilor grave.

Reprezentanţii ambelor instituţii s-au referit şi la instrumentele cele mai potrivite pentru a asigura independenţa magistraţilor, precum şi la distanţa şi rezerva pe care aceştia trebuie să le menţină faţă de diversele forme de manifestare a opiniilor în spaţiul public.

S-a vorbit, de asemenea, despre activitatea desfăşurată în ultima perioadă în cadrul Ministerului Public privind combaterea oricăror forme de discriminare şi de extremism.

Atât Tiberiu Niţu, cât şi Dean Thompson şi-au reafirmat, în final, disponibilitatea de a continua cooperarea instituţională în domeniile de interes comun pentru activitatea judiciară.

 


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 CULISE / Care sunt cele cinci state care ar fi votat împotriva Laurei Codruţa Kovesi

2 „Grupul Mykonos” conduce din umbră România. Dăncilă, un pericol pentru siguranța națională!

3 Tic-tac! Un important om politic va fi deconspirat ca slugă a Securității! Campania pentru prezidențiale va să…

4 HOPA! Cu o zi înainte de plecarea în SUA, Dăncilă modifică Legea Dragnea / Vâlcov pentru gazele din Marea Neagră…

5 RoMAFIA / Judecătoarea lui Dragnea a decis să amâne pronunțarea în dosarul Teldrum / Asta ar putea duce la DECESUL…

recomandări

Te ia DNA: Huja Gheorghe

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

10+ Fotografii nepublicate din arhiva National Geographic