TRAGEDIA AVIATICĂ. Asistenta, cea de-a patra victimă a avionului prăbușit în Lacul Siutghiol din judeţul Constanţa, a fost găsită fără suflare. Medicul și pilotul, declarați decedați.

TRAGEDIA AVIATICĂ. Asistenta, cea de-a patra victimă a avionului prăbușit în Lacul Siutghiol din judeţul Constanţa, a fost găsită fără suflare. Medicul și pilotul, declarați decedați.

Un elicopter SMURD cu patru persoane la bord s-a prăbuşit, luni după-amiază, în Lacul Siutghiol din judeţul Constanţa. Un membru al echipajului a fost resuscitat şi dus la spital, dar a murit după câteva ore. Trupul copilotul elicopterului prăbuşit a fost adus la mal, luni noapte, după mai bine de cinci ore de căutări, și resuscitat, însă cu slabe șanse de supraviețuire. La ora transmiterii acestei ştiri s-a găsit și corpul asistentei medicale, ultima victimă dată dispărută în urma tragediei.

Update 01:20 - A fost găsit trupul fără suflare al asistentei care se afla la bordul aernavei SMURD. Trupul ei a fost preluat de medici, resuscitat, însă fără semne vitale.

Medicul din elicopterul SMURD prăbuşit în lacul Siutghiol, care era internat în stare critică la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa, a murit, a declarat, luni seară, secretarul de stat în MAI Raed Arafat. Doctoriţa Laura Vizireanu era la secția Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență Constanța. O altă victimă, dintre cele trei persoane dispărute în tragedia aviatică de la Constanţa, a fost găsită după cinci ore de căutari. Trupul fără suflare al copilotului care s-a prăbuşit în lacul Siutghiol din judeţul Constanţa a fost scos din apă şi dus la mal. Medicii au încercat resuscitarea, însă nu există semne vitale. Elicopterul fusese solicitat la Tulcea şi se îndrepta spre aeroportul Mihail Kogălniceanu, pentru alimentare. Potrivit martorilor, imediat după producerea tragediei, s-au auzit strigăte de ajutor de pe lac.

FILMUL TRAGEDIEI

UPDATE 00:35. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a transmis că ancheta legată de prăbușirea elicoperului a fost preluată de Parchetul Militar. 

 UPDATE 23:35 -  A fost o alarmă falsă, a precizat Raed Arafat. Doar trupul copilotului a fost găsit. Încă se mai caută ceilalți doi dispăruți. 

UPDATE 21:47. Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, luni seară, că, în urma unei decizii a Inspectoratului de Aviaţie, toate elicopterele SMURD de la serviciile din ţară vor fi oprite la sol până se va stabili că e sigur să se zboare cu ele: "Vreau să anunţ că începând cu acest moment, elicopterele SMURD rămân la sol până ce avem informaţii. Sunt opt baze aeriene. Toate vor fi puse la sol până ce avem informaţii iniţiale să ne asigurăm că nu au nicio problemă. Toată flota SMURD-ului va fi pusă la sol până când vom şti ce s-a întâmplat. Dacă este nevoie urgentă, se poate folosi alt timp de elicopter. Elicopterul în care se aflau oamenii nu avea nicio problemă tehnică. Erau nou. Nu am ce să reproşez personalului ISU. La 16:11 s-a făcut apelul, au plecat trei echipaje, după trei minute, primul echipaj a ajuns la 16:20. O barcă din trei a plecat cu vâsle, iar cea de-a doua barcă a plecat cu motor".

Update 21:25 - Salvamarii au găsit o victimă a accidentului aviatic de la Constanţa. Este vorba de asistenta Camelia Harton şi copilotul aeronavei.

Reamintim că asistenta Camelia Harton, copilotul Petre Cătuneanu, pilotul Ginel Claudiu Crăcănel şi medicul Laura Vizineanu se aflau în elicopterul care s-a prăbuşit în lacul Siutghiol din judeţul Constanţa.

"Situaţia este gravă . Am vorbit cu tatăl lui şi l-am informat despre situaţie. Este vorba de copilot. Conform procedurii, trebuie să încercăm resuscitarea până încălzim trupul. Echipa l-a preluat şi îl duce la spital", a declarat Raed Arafat.

UPDATE ora 21.30. Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, care a sosit luni seara la locul prăbușirii elicopterului SMURD, a declarat că starea doctoriței supraviețuitoare este în continuare critică, dar în momentul în care va fi posibil, aceasta va fi transportată la un spital din București. În ceea ce-i privește pe ceilalți trei pasageri ai elicopterului, Arafat a precizat că toți sunt persoane tinere, cu vârsta până în 40 de ani. Referitor la șansele de supraviețuire ale acestora, secretarul de stat în MAI a afirmat că sunt minime date fiind adâncimea lacului și riscul de șoc hipotermic. Totodată, Raed Arafat a menționat că în cursul zilei de marți se va întruni o comisie care va verifica starea tehnică a tuturor elicopterelor de tipul celui prăbușit din flota SMURD.

Update 21:20 - Potrivit corespondentului Evenimentul zilei, o femeie aflată la faţa locului, pe nume Andreea, oamenii strigau disperaţi după ajutor. "Am văzut elicopterul cum planează uşor şi am crezut că este vorba de zbor de un agrement lin. În momentul în care s-a apropiat de apă, am crezut că amerizează. Elicopterul a atins apa cu botul şi s-a dat peste cap şi s-a rupt coada.

Oamenii au căzut în apă, au ieşit din elicopter şi se auzeau strigătele lor de ajutor de pe mal. Asta se întâmpla pe la  16:11. În acel moment am sunat la ISU. Forţele de intervenţie au ajuns mult prea târziu. 20 de minute au ţipat oamenii după ajutor. Strigau: "salvaţi-ne", şi nimeni nu a venit. Înaintea celor de la ISU Dobrogea au venit două echipaje de ambulanţă care nu ştiau ce să facă. Autospecialele ISU Dobrogea au ajuns mult prea târziu şi în loc să vină la locul indicat, maşinile de pompieri au oprit la aproape un kilometru departare şi au mers pe joc până la locul accidentului.

La 16:40 a venit prima barcă pneumatică şi când să pornească motorul nu a pornit şi au luat-o la vâsle", a fost declaraţia femeii.

UPDATE ora 21.13: Căutările pentru găsirea tuturor membrilor echipajului elicopterului continuă, acționându-se cu 9 ambarcațiuni de diferite tipuri cu mijloace de iluminat subacvatice și de suprafață, având la bord echipe de scafandri ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (din cadrul Ministerului Afacerilor Interne) și ai Ministerului Apărării Naționale. MAI precizează că în conformitate cu procedurile de căutare, în zona de acțiune a scafandrilor sunt folosite ambarcațiuni cu vâsle, pentru a evita producerea unor accidente în condiții de vizibilitate scăzută.

"Din dispoziția vicepremierului Gabriel Oprea, un elicopter al Ministerului Apărării Naționale survolează lacul Siutghiol pentru a lumina zona de căutare a scafandrilor. La fața locului sunt mobilizați peste 150 de pompieri, jandarmi, polițiști, polițiști de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă și militari, dintre care 42 sunt scafandri profesioniști. Până la acest moment echipele de căutare au găsit și ridicat la suprafață mai multe părți din aeronava prăbușită", se arată în comunicatul MAI.

UPDATE ora 20.10: Purtătorul de cuvânt a Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, Chiriţă Anca, a declarat că operaţiunile de căutare a celor trei persoane dispărute se realizează cu ajutorul sonarelor.

UPDATE ora 19.50: Şeful Poliţiei Române a declarat, pentru EVZ, că elicopterul s-a prăbuşit în aşa numita "Zona Albă" în care sunt foarte multe plase pescăreşti. Mai mulţi amrtori au spus că prima dată, salvatorii s-au dus fără bărci cu motor.

UPDATE ora 19.40: Până la această oră, anchetatorii cunosc faptul că în elicopter se aflau medicul Laura Vizireanu, asistenta Camelia Harton, pilotul si copilotul. Potrivit MAI, apelul la 112 s-a înregistrat în jurul orei 16.20, iar la ora 16.30 primele echipe de căutare erau deja la fața locului. La ora 16.45, potrivit MAI, a fost găsită Laura Vizitiu.Martorii au povestit ca au auzit strigate de ajutor, semn ca cei patru ar fi reusit sa iasa din aparat. Medicului Laura Vizireanu, de 37 de ani a fost transferată la Spitalul Județean Constanța, în stare gravă.

UPDATE 19.35: Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat că au fost puse la dispoziţie toate mijloacele necesare de care dispune MApN pentru a găsi persoanele dispărute după prăbuşirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol, iar scafandrii continuă căutprile. Citeste mai multe aici

UPDATE 19.30. „În echipa de căutare de la Siutghiol sunt 37 de scafandri, în patru ambarcațiuni cu motor, dotate cu mijloacele sanitare necesare”, a precizat, pentru EVZ, Ion Burghișan, ofițerul de relații publice de la Forţele Navale.

UPDATE ora 18.55. General-locotenent Dorel Grădinaru, șeful Inspectoratului General de Aviație din MAI a ajuns la fața locului, împreună cu o echipă de cercetare.  ”Sunt în fața lacului și nu știu ce să vă spun în acest moment, se fac în continuare căutări”, a precizat generalul Grădinaru, pentru EVZ.

UPDATE ora 18.36. Cel de-al doilea elicopter al MAI a ajuns în zona lacului Siutghiol, susțin surse din MAI. De asemenea, un al treilea elicopter se pregătește să plece în aceeași direcție dacă situația o impune, potrivit oficialilor din MAI. Sunt pregătite de plecare alte echipe de căutare dar și un procuror, când ministrul Gabriel Oprea va dispune, susțin aceleași surse.

UPDATE ora 18.32: Scafandrii au scos la suprafață bucăți din elicopterul prăbușit în lacul Siutghiol. Vicepremierul Gabriel Oprea a precizat ziariștilor prezenți la fața locului că a fost găsită carlinga aparatului de zbor prăbușit și că se fac toate eforturile necesare pentru găsirea celorlalți membri ai echipajului. Fragmentele de elicopter au fost aduse la mal, de unde au fost ridicate de jandarmi și încărcate în camioane, urmând să fie expertizate. 

UPDATE ora 18.25: Vicepremierul Gabriel Oprea a ajuns în zona accidentului aviatic în care a fost implicat un elicopter EC 135, operat de SMURD Constanța. Pentru intensificarea căutărilor membrilor echipajului elicopterului prăbușit în zona lacului Siutghiol din județul Constanța, din ordinul vicepremierului Gabriel Oprea un elicopter cu echipe de salvatori din București este deja în zbor spre zona accidentului, informează MAI.

Totodată, vicepremierul Gabriel Oprea a solicitat intervenția de urgență a scafandrilor militari din cadrul Ministerului Apărării Naționale pentru a participa la misiunea de căutare. Primele forțe suplimentare au ajuns deja la locul accidentului.

UPDATE ora 18.10. Medicul Laura Vizitiu, recuperat de salvatori din apele lacului Sutghiol după prăbușirea elicopterului SMURD, a fost internat la secția Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență Constanța. Surse din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Constanța au declarat că manevrele de resuscitare a victimei au avut succes, acesteia revenindu-i pulsul și răspunzând la stimuli externi. Salvatorii continuă căutarea celorlalți membri ai elicopterului prăbușit în lacul Sutghiol din stațiunea Mamaia.
UPDATE ora 18.09. Asistenta aflată în elicopter, care nu a fost găsită încă, era însărcinată. Iubitul femeii de 38 de ani a spus că primise un SMS de la ea, cu puţin timp înainte de producerea tragediei, în care îi spunea că elicopterul s-a întors de la Tulcea şi mergea să alimenteze.

UPDATE ora 18.05. Un al doilea elicopter al MAI a plecat la fața locului, din ordinul ministrului Gabriel Oprea. Potrivit unor surse din MAI, acest lucru a fost necesar întrucât era nevoie de mai multe echipe de căutare. În elicopter sunt și criminaliști care vor ajuta la găsirea celor dispăruți.

UPDATE ora 17.35: Procurorii militari au deschis dosar penal pentru prăbuşirea elicopterului pentru a putea efectua o anchetă în acest caz.

UPDATE ora 17.30: Doctoriţa scoasă din apă se numeşte Laura Vizireanu.

Pentru că se lasă întunericul şi căutările continuă s-au solicitat ajutoare suplimentare.

UPDATE ora 17.36: Medicii anunță că i-a revenit pulsul doctoriţei resuscitate, la mai bine de de 45 de minute, după ce a fost scoasă din apă.

UPDATE ora 17.25: Raed Arafat a adăugat că este posibil ca să existe persoane prinse în epava elicopterului.

UPDATE ora 17.00: Vicepremierul Gabriel Oprea, însoţit de o echipă de procurori militari, criminalişti şi conducerea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) se deplasează în judeţul Constanţa, arată un comunicat de presă. Intervenţia va fi coordonată la faţa locului, centrul operativ de la nivelul Guvernului României şi de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne fiind deja activat.

 „În jurul orei 16.20 prin sistemul 112 a fost semnalat faptul că un elicopter operat de SMURD Constanţa s-a prăbuşit în zona lacului Siutghiol din judeţul Constanţa. Din primele informaţii, elicopterul avea 4 persoane la bord, echipajul standard - pilot, copilot, doctor şi asistent. Elicopterul nu transporta vreun pacient. Primele forţe ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa au ajuns la faţa locului”, se mai arată în comunicatul MAI.

Medicii încearcă să salveze prima persoană scoasă din apă, doctoriţa, aflată în stop cardiac. Celelalte trei persoane sunt căutate de scafandrii, fiind în apă de aproximativ o oră. În elicopter se aflau pilotul, copilotul, un medic şi un asistent.

Anterior autorităţile au precizat că toate cele patru persoane aflate în elicopter s-au salvat, că ar fi reuşit să sară la timp din aparat şi s-ar fi refugiat pe o epavă.

Surse din administraţia locală Constanţa au declarat pentru Evenimentul Zilei că elicopterul prăbuşit este cel care nu a putut fi folosit timp de un an, deşi Consiliul Judeţean Constanţa a plătit patru milioane de euro şi era destinat pentru urgenţe medicale şi transportul bolnavilor. Aparatul de zbor a fost utilizat doar pentru antrenamente şi exerciţii. Motivul - Nicuşor Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliul Judeţean Constanţa, nu a dorit atunci ca elicopterul să fie operat de SMURD.

Instituţia voia ca elicopterul să fie integrat în sistemul de urgenţă 112, dar să nu fie operat de SMURD. Pentru asta, administraţia judeţului Constanţa ar fi trebuit să înfiinţeze un dispecerat, care să alerteze la nevoie echipele medicale. Drept urmare, elicopterul a făcut, cu mici excepţii, doar zboruri de antrenament.

La începutul acestei lunii noiembrie, destinaţia aparatului de zbor a fost schimbată şi a fost reînmatriculat, a primit numere militare și fiind operat de Inspectoratul General al Aviaţiei din Cadrul Ministerului de Interne. Astfel SMURD a putut  folosi aparatul de zbor.





Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…