Ultima piesă a monumentului 'Aripi', montată pe soclul de la Piața Presei

Ultima piesă a monumentului 'Aripi', montată pe soclul de la Piața Presei

Ultima dintre cele trei piese ale monumentului "Aripi" a fost transportată în noaptea de luni spre marți de la Ploiești la Piața Presei Libere din Capitală, ansamblul fiind montat în locul fostei statui a lui Lenin. Primele două aripi au fost aduse și instalate săptămâna trecută.

Monumentul "Aripi", închinat rezistenței anticomuniste, este o compoziție reprezentând trei aripi stilizate cu o structură din oțel inoxidabil. Are o greutate de 102 tone și o înălțime de aproximativ 24 de metri. Soclul pe care va fi amplasată lucrarea, care va fi acoperit cu granit, în prezent fiind turnat din beton, are o înălțime de șase metri.

Monumentul va fi inaugurat în primăvara anului viitor.

Conceptul artistic a fost realizat de sculptorul Mihai Buculei în urma unui concurs de soluții organizat în anul 2004.

Inițiativa construirii unui monument închinat rezistenței anticomuniste a aparținut Asociației Foștilor Deținuți Politici, care a solicitat în 1997 sprijinul președintelui României.

* Statuia din bronz a lui Vladimir I. Lenin, înaltă de 7 metri, de la Casa Presei Libere a fost executată de sculptorul Boris Caragea (1906-1982) și dezvelită la 21 aprilie 1960, cu o zi înainte de aniversarea a 90 de ani de la nașterea lui Lenin.

A fost demontată la 5 martie 1990 cu ajutorul macaragiului Gigi Gavrilescu, victimă a represiunilor de după revolta anticomunistă de la Brașov. Operațiunile au durat trei zile.

Timp de 20 de ani, statuia a stat în curtea Palatului de la Mogoșoaia. În prezent se află într-un depozit al Primăriei Capitalei.

Începând cu anul 2010, prin ''Proiectul 1990'' al artistului vizual Ioana Ciocan, soclul de granit roșu a devenit locul unui proiect de artă contemporană în spațiul public și a fost folosit ca spațiu experimental, în care au fost expuse succesiv lucrările mai multor artiști.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Etnicii minoritari din armata rusă au început să vorbească în limba nativă pentru a nu fi bombardați de ucraineni

2 Așa arată prostia made in Rusia...

3 ULTIMA ORĂ Primul oficial ucrainean de top care admite că este „imposibil” ca Ucraina să învingă Rusia cu nivelul actual de sprijin din Occident

4 O nouă ameninţare lansată de propaganda rusă: „Două rachete nucleare vor lovi imediat. Una la Washington, cealaltă la Londra” VIDEO

5 Foarte interesante amănunte!