UPDATE Caracatiţa baronului de Mehedinţi, lovită de DNA. Adrian Duicu, reţinut pentru abuz în serviciu şi trafic de influenţă

UPDATE Caracatiţa baronului de Mehedinţi, lovită de DNA. Adrian Duicu, reţinut pentru abuz în serviciu şi trafic de influenţă

UPDATE 06.30 Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, a fost reţinut pentru 24 de ore sub acuzaţiile de abuz în serviciu şi trafic de influenţă, după o noapte de audieri la DNA.

Şi şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi, Ştefan Ponea, a fost reţinut pentru 24 de ore, acuzat fiind de fapte de corupţie.

De asemenea, procurorii anticorupţie l-au reţinut pentru 24 de ore şi pe preşedintele PSD Orşova, Constantin Popescu.

Adrian Duicu şi Ştefan Ponea sunt acuzaţi că ar fi determinat funcţionari publici să numească şi să menţină apropiaţi ai acestora în funcţii de conducere în instituţii publice şi să concesioneze terenuri din Orşova, la preţuri convenabile.

Duicu şi Ponea urmează să fie duşi, în cursul zilei de joi, în faţa judecătorilor, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Preşedintele PSD Orşova, Constantin Popescu, este încă audiat. De asemenea, au fost suspectate alte 11 persoane. Până la această oră, procurorii anticorupţie au decis să-i cerceteze în stare de libertate pe secretara CJ Mehedinţi, pe directorul Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin şi pe directorul televiziunii locale TL 2 .

UPDATE Adrian Duicu a fost adus la sediul DNA de la Bucureşti pentru a fi audiat într-un dosar în care este acuzat printre altele de abuz în serviciu şi trafic de influenţă după ce ar fi determinat mai mulţi funcţionari publici să numească şi să menţină în funcţii de conducere în instituţii publice apropiaţi.

UPDATE La sediul DNA central urmează să fie aduşi pentru a fi audiaţi şefa Departamentului Resurse Umane din cadrul CJ Mehedinţi, Silvia Şocâte, şi secretarul Ladislau Mednyanszky. Aceştia au fost ridicaţi de procurori în cursul zilei de astăzi, după efectuarea percheziţilor, potrivit unor surse judiciare.Potrivit aceloraşi surse, în faţa procurorilor anticorupţie din Bucureşti urmează să ajungă şi şeful PSD Orşova, Constantin Popescu, dar şi fiul acestuia, Valentin Popescu.

Procurorii anticorupţie le aduc acuzaţii grave preşedintelui Consiliului Judeţean Mehedinţi şi şefului Poliţiei Judeţene. Alături de alte 13 persoane care au fost aduse ieri la Direcţia Naţională Anticorupţie, Adrian Duicu şi comisarul-şef Ştefan Ponea sunt acuzaţi printre altele de abuz în serviciu şi trafic de influenţă după ce ar fi determinat mai mulţi funcţionari publici să numească şi să menţină în funcţii de conducere în instituţii publice apropiaţi ai acestora.

În acest caz, ieri, încă de la primele ore ale dimineţii, procurorii ajutaţi de zeci de poliţişti şi jandarmi au descins la sediile unor instituţii şi firme din Orşova, Drobeta-Turnu Severin şi Craiova, într-un dosar privind fapte de corupţie săvârşite de funcţionari cu funcţii de conducere în plan local, în perioada 2012-2014. Printre instituţiile percheziţionate se numără şi primăria din Drobeta-Turnu Severin unde primar este Constantin Gherghe.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, într-un comunicat de presă, că s-a dispus începerea urmăririi penale în această cauză, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, trafic de influenţă, respectiv cumpărare de influenţă, folosirea, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Percheziţii la părinţii şefului Poliţiei

Una dintre instituţiile unde oamenii legii au descins este Primăria Orşova (Mehedinţi), de unde au ridicat mai multe documente, dar şi la sediul societăţii Floricola, care asigură serviciile de salubritate în municipiu. Firma este deţinută de omul de afaceri Constantin Popescu, preşedintele organizaţiei PSD Orşova, subordonat pe linie de partid baronului Duicu şi apropiat al acestuia. Fiul său, Valentin Popescu, este finul lui Adrian Duicu.

De altfel, după alegerile parlamentare din decembrie 2012, când USL a câştigat şi la Mehedinţi, Valentin Popescu a fost pus şef la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mehedinţi, instituţie subordonată CJ. După descinderile de ieri, atât Popescu junior, cât şi tatăl lui ar fi fost duşi la DNA Bucureşti pentru audieri.

Tot la Orşova, procurorii au făcut percheziţii şi la locuinţa părinţilor şefului Inspectoratului Judeţean al Poliţiei Mehedinţi, comisarul-şef Ştefan Ponea, apropiat al lui Adrian Duicu. Aici, oamenii legii au căutat documente referitoare la o afacere cu terenuri, prevăzută în acelaşi dosar în care este cercetat şi baronul Adrian Duicu. Mai exact, suspecţii ar fi aprobat în mod ilegal scoaterea din domeniul public şi concesionarea către apropiaţi, la un preţ „convenabil”, a unor terenuri intravilane din Orşova. În paralel cu descinderile făcute acasă la părinţii comisarului Ponea, conform unor surse apropiate anchetei, procurorii ar fi ajuns şi la locuinţa din Craiova în care stă Elisabeta Drăguţ. Procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Craiova, Drăguţ este fosta soţie a lui Ponea. Magistratul a infirmat, însă, faptul că au avut loc percheziţii la locuinţa sa.

Contracte pentru televiziunea baronului

Descinderile de ieri au avut loc şi în Drobeta-Turnu Severin, la sediul CJ Mehedinţi, dar şi la Primărie, de unde au fost ridicate mai multe documente. Printre acuzaţiile care i se aduc liderului PSD Mehedinţi este şi cea de „determinare a unor agenţi economici din judeţ să încheie contracte de publicitate sau de sponsorizare, în condiţii favorabile” cu un post local de televiziune. Mai exact, este vorba despre postul Tele 2, care aparţine familiei lui Duicu. Adrian Bidilici, şeful postului de televiziune, a fost dus şi el la audieri la DNA.

Percheziţiile au continuat şi la Spitalul Judeţean de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin, precum şi la Casa de Asigurări de Sănătate Mehedinţi. De aici s-au ridicat documente referitoare la o licitaţie publică „aranjată”. Mai exact, spun procurorii, s-a permis „unor persoane neautorizate să aibă acces la informaţii care nu erau destinate publicităţii, astfel încât anumiţi agenţi economici să obţină condiţii financiare avantajoase” în acea licitaţie.

Vizat de anchetă este şi omul de afaceri mehedinţean Constantin Isvoranu, a cărui firmă de construcţii, Alpha Construct System, a obţinut, în ultimii ani, contracte importante de la CJ Mehedinţi şi de Primăria Turnu Severin, pentru reabilitare de drumuri.

Cine este Adrian Duicu

Preşedintele CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, este unul dintre baronii PSD cu o avere fabuloasă. În anul 2001, Duicu s-a înscris în PSD şi în acelaşi timp era numit director al Petrom, sucursala Mehedinţi. Presa vremii scria că, în timp de conducea compania, Duicu făcea afaceri private cu combustibil prin interpuşi. Între anii 2008 şi 2012, Duicu a fost consilier judeţean în cadrul CJ Mehedinţi, funcţie din care a fost demis de trei ori de către fostul prefect Ion Mâţu, pe motiv că firma sa derula afaceri cu statul. Cea de-a treia demitere a venit ca urmare a deciziei ANI care, în mai 2012, l-a declarat pe Duicu în conflict de interese în materie administrativă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina