UPDATE Serbările Naționale de la Țebea, desfășurate într-o atmosferă de calm și fără declarații politice

UPDATE Serbările Naționale de la Țebea, desfășurate într-o atmosferă de calm și fără declarații politice

Serbările Naționale de la Țebea, desfășurate duminică în memoria eroului moților Avram Iancu, s-au caracterizat printr-o atmosferă de calm și prin absența declarațiilor politice, la manifestări fiind prezente peste 5.000 de persoane din toată Țara Zarandului.

La eveniment au luat parte mai mulți politicieni, miniștri și parlamentari, cu toții afirmând că au venit la Țebea pentru a cinsti memoria lui Avram Iancu.

"După 25 de ani, clasa politică românească trebuie să înțeleagă anumite valori ale statului român și să le respecte. Cred că este momentul aici, unde avem pe unul dintre eroii neamului românesc, să învățăm să avem mai puține discursuri politice. (...) Avram Iancu este unul dintre oamenii care au marcat istoria și destinul națiunii române și trebuie respectat altfel decât până acum", a afirmat, la finalul manifestărilor, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

La rândul său, ministrul Apărării, Mircea Dușa, a subliniat rolul de strateg pe care l-a avut Avram Iancu, apreciind că acesta este "un simbol" al luptei pentru libertate a transilvănenilor.

"Pentru ardeleni, Avram Iancu este un simbol al luptei de veacuri a transilvănenilor pentru libertate, independență și pentru un stat unitar. Revoluția de la 1848, al cărui conducător a fost, în Transilvania, a avut câteva obiective importante, în primul rând acela de emancipare a țăranilor ardeleni, de a crea instituții sociale noi. Nu trebuie uitat că Avram Iancu a fost și un strateg deosebit, a înființat și organizat armata transilvăneană pe principiile romane", a afirmat Dușa.

Avram Iancu a fost "un român care a trăit și a murit cu patria în suflet", a punctat, la rândul său, președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, apreciind că românii au nevoie să fie uniți.

"Cred că toți avem de învățat de la Avram Iancu. Poate reușim să înțelegem că nu e bine să fim dezbinați, că țara asta are nevoie de unitate. E bine ca oricine vine aici să se reculeagă și să nu uite ce a făcut Avram Iancu și cei care au fost lângă el pentru România. Dacă astăzi România este așa cum este, cred că este și datorită lui Avram Iancu", a spus Liviu Dragnea.

La manifestările de la Țebea au mai fost prezenți și ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, și copreședintele PNL Vasile Blaga.

Un sobor de preoți a oficiat o slujbă religioasă la mormântul lui Avram Iancu. La finalul slujbei au fost depuse coroane de flori din partea celor prezenți, iar un pluton de militari a prezentat onorul și a defilat prin fața participanților.

Serbările Naționale de la Țebea s-au încheiat cu un spectacol la care au luat parte mai mulți artiști cunoscuți ai folclorului românesc.

AGERPRES/(A, AS — autor: Sorin Blada, editor: Andreea Rotaru)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…