Viorel Hrebenciuc și Cristian Burci, audiați în dosarul "Mită la PSD"

Viorel Hrebenciuc și Cristian Burci, audiați în dosarul "Mită la PSD"

Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc si omul de afaceri Cristian Burci au fost audiati joi la Curtea de Apel Bucuresti, alaturi de alti martori, in procesul in care Gheorghe Bunea Stancu si Ioan Niculae sunt judecati pentru fapte de coruptie in legatura cu finantarea campaniei electorale a candidatului PSD la alegerile prezidentiale din anul 2009, anunta Agerpres.

Viorel Hrebenciuc a declarat ca de finantarea campaniei electorale s-au ocupat Mircea Geoana si apropiatii acestuia, Ionut Costea si Ion Bazac.

"In acest context, Geoana m-a trimis personal la Niculae pentru a-l ruga sa contribuie la finantarea campaniei. Nu a vrut sa discute cu Costea. S-a intalnit cu Niculae, l-a rugat in numele lui Geoana si sa plateasca niste sondaje la INSOMAR. Niculae a fost de acord. A discutat cu Teodorescu. Ulterior, am aflat ca intre Interagro si INSOMAR s-a incheiat un contract privind situatia constructiilor in Romania. Plata s-a facut pentru sondajele de opinie ale lui Geoana", a declarat Hrebenciuc.

El a mai spus ca Mircea Geoana cunostea modalitatea de finantare a sondajelor: "Teodorescu, avand experienta nefericita a altor campanii cand nu a fost platit dupa alegeri, in 2009 a insistat sa fie platit la zi. Platile se faceau in urma discutiilor lui Geoana cu Vantu, care era actionar la INSOMAR", a afirmat Hrebenciuc.

El a adaugat ca si alte firme, precum Realphone, au incheiat contracte de imprumut catre PSD pentru plata sondajelor INSOMAR, deoarece conturile PSD erau blocate. "Nu pot preciza daca Geoana m-a trimis la Niculae pentru o finantare legala sau nelegala. In principiu era legala. Niculae a vrut sa faca plata prin banca. Eu discutam cu alti finantatori doar cand eram trimis", a sustinut Viorel Hrebenciuc.

Intrebat despre ce a discutat cu Ioan Niculae, Hrebenciuc a spus ca sumele erau stabilite de acesta si ulterior a aflat de contractul de constructii, a carui valoare era de circa 100.000 de euro.

La randul sau, Cristian Burci a spus ca isi mentine declaratiile date anterior si ca nu stie despre existenta unor contracte intre INSOMAR si Interagro.

"Il cunosc pe Bunea Stancu de ani de zile. PSD avea datorii la o firma de-a mea. Am blocat conturile PSD iar Bunea Stancu era trezorier pe vremea aceea. Nu stiu daca era o functie oficiala. Am discutat despre reesalonarea datoriei. (...) Stancu voia sa aduca in partid 3-4 mari oameni de afaceri care sa sustina partidul", a declarat Cristi Burci.

Dosarul se afla in faza de apel, dupa ce pe 20 noiembrie 2013 Judecatoria Sectorului 1 a decis achitarea lui Gheorghe Bunea Stancu si a lui Ioan Niculae. Alaturi de acestia au mai fost achitati si ceilalti inculpati din dosar, Gheorghe Teodorescu si Viorel Barac.

Procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata pe 11 ianuarie 2012 pe presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, si pe omul de afaceri Ioan Niculae, in dosarul privind finantarea campaniei electorale a candidatului PSD la alegerile prezidentiale din 2009, Mircea Geoana.

Bunea Stancu, care era si presedinte al Organizatiei Judetene Braila a PSD, a fost acuzat de folosirea influentei si autoritatii ce rezulta din functia de conducere intr-un partid pentru a obtine pentru altul bani sau foloase necuvenite, iar Ioan Niculae, actionar principal al grupului Interagro SA, a fost acuzat de complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata.

In acelasi dosar au fost deferiti justitiei Gheorghe Teodorescu, actionar al SC Insomar SRL, si Viorel Barac, director al SC Interagro SA, ambii pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Potrivit DNA, in cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu si-a folosit influenta si autoritatea rezultate din functia de presedinte al Organizatiei Judetene Braila a PSD pentru a obtine, cu incalcarea dispozitiilor legale ce privesc finantarea partidelor politice, suma de 1.000.000 euro de la Ioan Niculae, bani ce urmau sa fie folositi in campania electorala prezidentiala desfasurata la sfarsitul anului 2009 pentru sustinerea candidatului PSD Mircea Geoana.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”