Vlasov susținea că a obținut acordul premierului Ponta pentru preluarea ONRC (stenograme)

Vlasov susținea că a obținut acordul premierului Ponta pentru preluarea ONRC (stenograme)

Fostul președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR) Mihail Vlasov a susținut în discuțiile purtate cu mai mulți apropiați, avute în perioada 2012 - 2013, că a obținut acceptul premierului Victor Ponta pentru trecerea Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) în subordinea instituției pe care o conducea.

Informațiile apar în rechizitoriul prin care Mihail Vlasov a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

Într-o convorbire telefonică din data de 16 ianuarie 2013, pe care a avut-o cu o persoană neidentificată, Vlasov susținea că premierul Ponta ar fi dat "undă verde" pentru respectivul proiect legislativ, care urma să fie inițiat ori de parlamentarii social-democrați, ori de cei de la alte partide care făceau parte din coaliția guvernamentală:

"Vlasov: Crin o să vină și el. Da' vreau să-i spui lui Victor, vreau să spun ceva. Aseară am discu... s-a discutat aseară despre Registru. Ai înțeles?
Interlocutor: Îhî.
Vlasov: Eu am trimis-o, am trimis-o pe Mona la el.
Interlocutor: Da.
Vlasov: Și a zis că-mi dă Registrul fără... că asta i-a spus, știi? I-a zis: 'Domn' ministru, am o problemă! Că eu sunt în relația asta cu Mișu de treizeci de ani. Ăsta mă omoară cu Registrul! A zis că i l-ați promis, că ce fac eu cu Registrul ăsta?' Și el a zis: 'Păi, i-l dau, că i l-am promis! Că am făcut și o lege-n sensu' ăsta și i-l dau!'.
Interlocutor: Corect!
Vlasov: Ce-a vrut să zică? Că a zis că dacă: 'Că dacă nu vor ai mei...'. Adică ai lui, psd-iștii... 'Îl dau la liberali și ăă...'. S-a referit la UNRC, cred că, nu? (n.n. ONC)
Interlocutor : Da, corect, da.
Vlasov: Că UNRC-ul e la, e la... nu? (n.n. ONRC)
Interlocutor : Da, da. Da, da.
Vlasov: Cred că asta. Că nu-nțelegea asta ce-a vrut să zică, a venit la mine disperată. Zic: 'Mă, cred că asta a vrut să zică!'.
Interlocutor: Da, da, da, da.
Vlasov: Da. Da. Deci, e clar, acolo e undă verde, trebuie doar să lucrez pe text, ca să fac ceva. Mă-ntâlnesc după-amiază cu cineva de la Curte, de la Curtea Constituțională, ca să discut subiectu' ăsta".

Într-o altă convorbire telefonică din 16 ianuarie 2013, purtată cu Mihai Daraban (succesorul său la conducerea CCIR — n.r.), Vlasov afirmă că a obținut acordul premierului Ponta și al ministrului Justiției (Mona Pivniceru — n.r.) pentru preluarea ONRC:

"...Vlasov: Mihai, cred că-ți dau cea mai bună veste.
Daraban: Zi!
Vlasov: Care pot să ți-o dau de dimineață.
Daraban: Ia zi, Mișu!
Vlasov: Am discutat ieri cu doamna ministru și cu premierul.
Daraban: Așa.
Vlasov: Și-mi dau Registrul.
Daraban: Bă, Mișu', eu pun bani de statuie.
Vlasov: Mă, da' discuția asta rămâne între noi. Știi de ce? Că răspunsul, că eu îți spun exact cum a fost.
Daraban: Așa.
Vlasov: A fost sigur, nicio problemă. Nu eu am zis dintotdeauna și n-am făcut eu legea aia, că tre'să fie la Camere. Sigur că da!
Daraban: Așa.
Vlasov: Iar dacă, vedem cum, nu pot, îl dau la liberali, să vi-l dea el, înțelegi?
Daraban: Da, da!
Vlasov: Dacă ai mei se opun, vi-l dau la liberali, să vi-l dea el.
Daraban: Da, da, da!
Vlasov: Că Mona i-a spus: care-i problema asta? Că a apărut în ziar.
Daraban: Aha!
Vlasov: Știi?
Daraban: Da, da, da!
Vlasov: C-a apărut în ziar, nu știu unde a apărut. Dar a zis că a apărut în ziar, că ea are această problemă. Și ea are într-adevăr această problemă. Ce a apărut acolo în ziar e adevărat. Că ea e prietenă cu mine de treizeci de ani și chiar nu poate să nu-mi dea Registrul, că mai ales când e convinsă că tre'să fie la noi. Ai înțeles?".

Mihail Vlasov a reluat, într-o convorbire din 22 ianuarie, ideea că are sprijin la nivel guvernamental pentru preluarea ONRC, invocând o discuție pe care ar fi avut-o cu premierul Ponta și ministrul Justiției, afirmând că singurul impediment este lipsa de unitate existentă la nivelul CCIR:

"...Vlasov: Ăsta e un motiv, dar nu ăsta e singurul motiv. Motivul este că în toate discuțiile care le am, ăstea mai recente, acum câteva zile, săptămâna trecută, am fost întrebat de premier, care n-are nicio problemă să ne dea Regi... nicio problemă! Fii atent, te rog să reții chestia asta și s-o ridici la rang de, de...cum să spun, de extraordinalitate!
Interlocutor: Extraordinar, da! Așa este.
Vlasov: Ă...A spus: 'Nu, am promis, eu vă dau...'. Discuția s-a purtat între mine, el și ministrul Justiției care a zis că are o problemă că îl...o presez cu Registrul, înțelegi! A zis ministra Justiției.
Interlocutor: A, și cu cine, cu...cu primu' ministru și cu...
Vlasov: Da!
Interlocutor: Da!
Vlasov: Și cu ministrul Justiției, în trei. Că i-am spus... măi, eu i-am spus ministrului, i-am spus: 'Doamna...cutare, haideți la primu' ministru să stabilim o dată pentru totdeauna, ca să nu te mai bat la cap cu chestiile astea cu Registrul și cu... Să stabilim dacă mi-l dă, mi-a promis că mi-l dă'. Și am fost la el și el a spus: 'Păi... Da' de când, domnu' președinte, v-am promis, de când eram...de când ne cunoaștem. Și când am discutat am spus că eu sunt pentru și eu am și făcut o lege în sensu' ăsta, semnată de mine și de Tudor.' E adevărat, el a avut o lege care n-a mai intrat, cu...ca să ne dea Registrul înapoi, acu' vreo cinci ani, știi?
Interlocutor: Da, da.
Vlasov: Făcută, făcută tot...împreună cu mine, cu nu ș...Știi?
Interlocutor: Da.
Vlasov: Și-a zis ă... 'Da'...'. Zice: 'Fii atent! Fii atent!' Că Ponta, vreau să-ți spun, că-i mare coardă, în sens bun. Nu-i vreun prostănac.
Interlocutor: Da, da.
Vlasov: Nu-i vreun prostănac.
Interlocutor: Nu, e dibaci. E dibaci.
Vlasov: Cine crede că...Cine crede că-i un prostănac se înșeală amarnic.
Interlocutor: Nu, nu! Nu, nu!
Vlasov: Nu! E dibaci!
Interlocutor: E curajos!
Vlasov: Da.
Interlocutor: Și e și curajos.
Vlasov: Și fii atent! Zice: 'Așa. Gata! Da, vă dau, dom'le!'. Zice: 'Domnu'...președinte, zice, da'...aici, zice, Registrul lucrează organizat în țară, la nivel național, ca un sistem, dumneavoastră nu prea vă-nțelegeți în țară!'
Interlocutor: He! He, he! I-auzi-l, bă frate!
Vlasov: Ai înțeles ce spun?
Interlocutor: Da, da.
Vlasov: Pe cuvântul meu de onoare. Pe cuvântu' meu de onoare. Și-am zis: 'Domnu' premier.... A zis: 'Există și judecăți'. Era informat, mă.
Interlocutor: Da. Da, da".

De altfel, Vlasov recunoscuse anterior, într-o convorbire telefonică de la sfârșitul lui decembrie 2012, că face de mai mulți ani demersuri pentru preluarea Registrului Comerțului, dar promisiunile pe care i le-au făcut anterior diverși politicieni nu s-au materializat:

"Vlasov: Dragă, eu sunt la... la a treia promisiune făcută de prieteni din același spectru politic.
Interlocutoare: Atunci știi ce înseamnă! Atunci știi ce înseamnă. A treia promisiune. E clar.
Vlasov: O dată, Alianța DA, după aia din PNL, prin Tăriceanu și acum prin Ponta.
Interlocutoare: Așa că...
Vlasov: Da' asta nu înseamnă că tre' să renunț. Nu, eu iau Registrul!
Interlocutoare: Măi, să ne înțelegem.
Vlasov: Ai înțeles?
Interlocutoare: Eu nu... eu nu ți-am spus să renunți. Eu ți-am spus că trebuie folosit momentu'. Și părerea mea, proastă, este că nu ăsta e momentu'.
Vlasov: Păi, tocmai pentru că... Trebuie folosit... Ăsta e momentu'.
Interlocutoare: Da?
Vlasov: Ăsta e. Până se dezmeticesc. Ăsta e momentu'. Lasă că știu eu mai bine care e momentu'".

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Mihail Vlasov, avocat în Baroul Iași, fost președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni AGERPRES, în 26 februarie 2013, Mihail Vlasov, în calitate de președinte al Colegiului de Conducere al CCIR, i-a solicitat unui membru al Parlamentului (deputat) să îi susțină interesele prin promovarea unui proiect de act normativ intitulat 'Lege privind registratorii comerciali și activitatea de înregistrare în registrul comerțului'.

"Solicitarea a fost formulată în contextul demersurilor inculpatului de a influența adoptarea unui act normativ prin care Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) să poată prelua Oficiul Național al Registrului Comerțului. Scopul determinant al acestui demers legislativ îl reprezenta controlarea veniturilor obținute din activitatea desfășurată de Registrul Comerțului. În schimbul susținerii proiectului de lege, Vlasov i-a promis deputatului respectiv, la cererea acestuia, că îl va numi în funcția de arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă CCIR", se arată în comunicat.

Mihail Vlasov a mai fost trimis în judecată într-un dosar penal, în legătură cu exercitarea funcției de președinte al CCIR. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina