Zegrean, despre cazul Greblă: Demisia este un act personal, noi nu putem să îi cerem demisia

Zegrean, despre cazul Greblă: Demisia este un act personal, noi nu putem să îi cerem demisia

Președintele Curții Constituționale (CCR), Augustin Zegrean, afirmă că membrii CCR nu-i pot solicita demisia judecătorului Toni Greblă, pe numele căruia se efectuează acte de urmărire penală, aceasta fiind "un act personal".

"În legătură cu demisia domnului judecător, vreau să vă spun că demisia este un act personal. Dacă dumnealui va alege să își dea demisia, este o alegere a dumnealui. Noi nu putem să îi cerem demisia", a spus Zegrean, joi, într-o conferință de presă.

Acesta a subliniat faptul că judecătorii Curții au fost surprinși de situația colegului lor, Toni Greblă.

"Sigur că pentru noi a fost o surpriză uriașă. Este pentru prima dată când un judecător, dar nu doar judecător, nici măcar o persoană din Curte nu a fost niciodată într-o astfel de situație. Ne-a luat prin surprindere, ne-a șocat. Noi nu am știut, nu aveam cum să știm despre aceste lucruri până nu le-am văzut la televizor și până nu am primit comunicatul de presă al DNA", a mai declarat președintele CCR.

Augustin Zegrean a ținut să puncteze faptul că, în situația în care Toni Greblă va fi trimis în judecată, atunci mandatul acestuia de judecător al Curții va fi suspendat.

"Dumnealui poate fi cercetat fără nicio aprobare de la nimeni, (...) numai că în momentul în care s-ar pune în discuție arestarea sau trimiterea în judecată, acolo se cere o aprobare din partea instituției care l-a numit judecător al Curții. Dacă va fi trimis în judecată, din acel moment, mandatul lui este suspendat pe toată durata procesului penal, iar la final, dacă este condamnat — încetează mandatul iar dacă este achitat, își reia activitatea", a explicat acesta.

Augustin Zegrean și-a exprimat, totodată, speranța că un verdict în acest caz va fi dat "cât mai repede", deoarece nu își dorește ca asupra Curții să planeze vreo "umbră de bănuială".

"DNA-ul și, dacă va fi cazul, Justiția trebuie să ducă până la capăt aceste sesizări, să lămurim lucrurile pentru că nu vreau să planeze asupra CCR nici măcar o umbră de bănuială. Suntem o instituție care nu a fost niciodată acuzată oficial de nimic. Am încercat să convingem populația că ne îndeplinim atribuția principală, aceea de a veghea la respectarea Constituției și la supremația acesteia. Așteptăm ca aceste instituții să dea cât mai repede un verdict în această chestiune", a mai spus acesta.

Plenul Curții, reunit în ședința de joi, a luat act de comunicatul de presă al DNA din care rezultă că față de judecătorul Toni Greblă se efectuează acte de urmărire penală pentru săvârșirea unor infracțiuni.

''Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de Toni Greblă, senator în Parlamentul României (până la data de 18.12.2013, când și-a început mandatul de judecător la Curtea Constituțională) și ulterior judecător la Curtea Constituțională, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: trafic de influență, în formă continuată, două infracțiuni de efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine și pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, constituirea unui grup infracțional organizat (în forma constituirii și în vederea pregătirii infracțiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate)'', a precizat DNA, într-un comunicat transmis joi.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...