Magistrații francezi, chemați marți la protest: „Volum de lucru titanic"

Magistrații francezi, chemați marți la protest: „Volum de lucru titanic"

Magistrații, avocații și grefierii francezi sunt solicitați să participe, marți, la protest împotriva unei „justiții la reducere”. Această lucru vine la un an după ce un editorial a prezentat „suferințele” cu care se confruntă la muncă, relatează AFP, conform Agerpres.

Magistrații sunt chemați, marți, la protest. Foto: Pixabay

Realitatea din teren constă în şedinţe supraîncărcate, întârzieri dincolo de raţiune, decizii neexplicate”, au spus 19 sindicate şi organizaţii din justiţie, inclusiv ale avocaţilor, într-un comunicat comun în care solicită „anularea tuturor şedinţelor” de marţi. Semnatarii comunicatului reclamă un „volum de lucru titanic".

În urmă cu un an, după sinuciderea unei colege, 3000 de lucrători din justiţie au semnat o scrisoare publicată în cotidianul Le Monde pentru a atrage atenţia asupra condiţiilor de lucru. Scrisoarea, susţinută de aproape 8000 de magistraţi şi grefieri, a creat o undă de şoc în Franţa.

Ministerul francez al Justiţiei a încercat să răspundă la aceste avertizări anunţând pentru anul 2023 o a treia majorare consecutivă de 8% a bugetului anual, ce ajunge la circa 10 miliarde de euro.

Totodată, guvernul s-a angajat să recruteze 8500 de magistraţi şi personal suplimentar până finele celui de-al doilea mandat al preşedintelui francez Emmanuel Macron şi a anunţat o creştere de salarii de 1000 de euro pe lună, în medie, pentru tinerii magistraţi.

Potrivit Consiliului Europei, Franţa a alocat justiţiei un procent din PIB comparabil cu cel al partenerilor săi europeni, 72,50 de euro per locuitor în 2020, faţă de Italia - 82,20 euro, Spania - 88 de euro, sau Germania - 140,70 euro.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”