Nicușor Constantinescu, pus sub acuzare într-un nou dosar pentru abuz în serviciu

Nicușor Constantinescu, pus sub acuzare într-un nou dosar pentru abuz în serviciu

Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Constanța au dispus începerea urmăririi penale față de Nicușor Constantinescu, fost președinte al Consiliului Județean Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave. 

În același dosar, sunt urmăriți penal Titi Cenușă, fost arhitect șef în cadrul CJ Constanța, precum și Ioan Ichim, administrator al unei societăți comerciale.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada iulie 2007 — aprilie 2013, Nicușor Constantinescu și Titi Cenușă, prin acțiuni concertate, și-au încălcat atribuțiile de serviciu, în contextul derulării unui acord de asociere în vederea participării la procedura de achiziție publică — "Documentație cadastrală și înscriere în cartea funciară a rețelei de drumuri publice de interes local din județul Constanța și realizarea soluțiilor geospațiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere".

Procurorii susțin că Nicușor Constantinescu și Titi Cenușă au coordonat acțiunile astfel încât să fie atribuite, în mod preferențial, lucrările de cadastrare a drumurilor județene și comunale din județul Constanța către o societate administrată de Ioan Ichim.

Frauda în dauna bugetului județului Constanța s-a realizat prin efectuarea, de către Nicușor Constantinescu, în mod coordonat, a unor plăți nelegale în valoare totală de 11.621.345 lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei administrate de Ioan Ichim (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor județene).

Restul plăților au fost făcute din bugetul CJ Constanța în mod indirect, prin alocări bugetare către 45 de comune, care la rândul lor au procedat la virarea sumelor de bani în contul aceleiași societăți comerciale (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor comunale).

Anchetatorii mai arată că lucrările aparent efectuate, care oricum nu aveau nicio utilitate, au fost evaluate la suma de 2.511.410 lei, iar restul sumei a fost decontată pentru lucrări neefectuate (fictive).

Toate aceste lucruri s-au produs în condițiile în care societatea administrată de Ioan Ichim nu a predat niciodată beneficiarului produsele care au făcut obiectul procedurii de achiziție publică organizată de CJ Constanța, iar niciuna dintre situațiile de plată/decont rectificativ, anexată facturilor, nu cuprinde, în condițiile legii, cantitățile și prețurile unitare ale serviciilor de cadastru care au fost achiziționate în baza acordului.

Constanța: Nicușor Constantinescu, audiat în dosarul Geotop 2001, la DNA

Fostul președinte al Consiliului Județean (CJ) Constanța, Nicușor Constantinescu, a fost adus vineri dimineață la Serviciul Teritorial Constanța al DNA, fiind audiat într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu și plăți ilegale către o firmă din București, angajată pentru efectuarea cadastrului drumurilor județene.

La ieșirea de la audieri, avocatul Marius Mocanu, apărătorul lui Nicușor Constantinescu, a explicat că este vorba despre ancheta penală din dosarul 'Geotop 2001', privind presupuse ilegalități în contractarea, prestare și plata serviciilor pentru efectuarea cadastrului drumurilor de interes local din județ.

'Este un dosar mai vechi, din 2013, care a fost transferat pentru soluționare la DNA Constanța (de la structura centrală—n.r.) și care vizează efectuarea unor lucrări de cadastru în ceea ce privește drumurile județene și respectiv drumurile comunale din județ. În principiu, este vorba de acuzații privind plăți nelegale în ceea ce privește derularea acestui acord cadru privind realizarea cadastrală pentru drumurile comunale și județene. Astăzi ni s-a adus la cunoștință în mod oficial acuzația, s-au comunicat înscrisuri ce stau la baza rapoartelor de acuzații și urmează ca în următoarele săptămâni, după studierea dosarului, să formulăm o declarație în fața procurorului de caz', a declarat avocatul Marius Mocanu.

La rândul său, Nicușor Constantinescu a afirmat că, în baza unei hotărâri din anul 2013 a Consiliului Județean, a derulat procedurile de achiziție a serviciului pentru cadastrarea domeniului public și privat al județului, condiție de bază pentru accesarea fondurilor europene.

"Sunt acuzat de abuz în serviciu, ca și în celelalte dosare. Sunt nevinovat! Fără cadastru nu se pot lua bani europeni la drumurile județene", a spus Constantinescu, înainte de a urca în duba penitenciarului.

În 2007, CJ Constanța a încheiat un contract cu firma Geotop 2001 din București, pentru realizarea cadastrului județului Constanța. Adminstrația județeană urma să plătească firmei bucureștene 8.435.827 de lei, fără TVA, iar prestatorul urma să furnizeze serviciile de specialitate pentru întocmirea documentației cadastrale și înscrierea în Cartea Funciară a rețelei de drumuri publice de interes local din județul Constanța. Suma respectivă urma să acopere costurile realizării Soluției geospațiale pentru gestiunea căilor de transport.

Anterior adjudecării licitației de către Geotop 2001, CJ Constanța a realizat un Acord de asociere — parteneriat cu 45 de primării din județ, pentru a putea fi realizată cadastrarea și pe teritoriul acestor unități administrativ teritoriale, asociere motivată de necesitatea participării la procedura de achiziție publică 'Documentație cadastrală și înscriere în Cartea funciară a rețelei de drumuri publice de interes local din județul Constanța și realizarea soluțiilor geospațiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere'.

Nicușor Constantinescu este încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă unde execută o pedeapsă definitivă de cinci ani pentru subfinanțarea Centrului Militar Teritorial Constanța și periclitarea funcționării acestei instituții din sistemul național de apărare, față de care Consiliul Județean Constanța are anumite obligații de întreținere și asigurarea unor cheltuieli curente de funcționare, reglementate prin lege.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...