„Oligarhul ortodox", ajutat de o firmă cipriotă să transfere milioane de dolari, în ciuda sancțiunilor
Un oligarh acuzat de finanțarea separatiștilor pro-ruși din Ucraina pare să fi continuat să transfere milioane de dolari prin sistemul bancar global, cu ajutorul unei firme cipriote, inclusiv după ce a fost plasat sub sancțiuni, potrivit The Guardian .
Konstantin Malofeev. FOTO Arhivă
Autoritățile americane l-au descris pe Konstantin Malofeev drept un bancher ale cărui interese de afaceri includ grupul media Tsargrad, care sprijină Kremlinul, ca fiind „una dintre principalele surse de finanțare" pentru promovarea intereselor rusești în estul Ucrainei și în Crimeea.
Poreclit „oligarhul ortodox" pentru sprijinul dat bisericii ruse
Konstantin Malofeev, cunoscut drept „oligarhul ortodox" datorită sprijinului său pentru biserica rusă, consideră actualul atac asupra Ucrainei drept un „război sfânt".
Malofeev s-a numărat printre cei mai mediatizați oligarhi afectați de sancțiuni, fiind plasat de UE sub restricții în iulie 2014, iar de către SUA, în decembrie, același an.
Potrivit The Guardian, în următorii trei ani, el a rămas un client al firmei cipriote de contabilitate și servicii offshore MeritServus, ai cărei funcționari ar fi ajutat companiile cu care Malofeev avea legături să mute bani și să emită împrumuturi, inclusiv în dolari americani.
După dezvăluiri anterioare ale ziarului The Guardian cu privire la rolul acestei firme în transferul de fonduri pentru fostul proprietar al clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici. MeritServus a fost plasată săptămâna trecută sub sancțiune de către guvernul britanic.
Datele apărute în urma scurgerilor de informații ridica noi îngrijorări cu privire la controalele financiare din Cipru, un stat UE care, ani la rând, a facilitat circulația capitalului rusesc în Europa și în afara acesteia, potrivit The Guardian .
„Din neatenție”
Firma amintită ar fi continuat să ajute la efectuarea unor tranzacții totale de aproape 35 de milioane de dolari, până când a încetat să mai acționeze pentru Malofeev în primăvara anului 2017, iar o parte din activitatea sa ar fi încălcat sancțiunile UE și legislația cipriotă.
MeritServus a precizat că, „din neatenție, nu l-a identificat" pe Malofeev ca fiind pe lista de sancțiuni.
Sursa: adevarul.ro