Ron DeSantis şi-a depus oficial candidatura la prezidenţialele din 2024 din SUA

Ron DeSantis şi-a depus oficial candidatura la prezidenţialele din 2024 din SUA

Republicanul Ron DeSantis şi-a depus oficial, miercuri, candidatura pentru alegerile prezidenţiale din 2024 la autorităţile electorale americane, relatează AFP.

Ron DeSantisFoto: TNS/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Guvernatorul statului Florida a oficializat această candidatură într-un document transmis Comisiei electorale federale, la câteva ore înaintea unei discuţii prevăzute cu Elon Musk pe Twitter .

Ron DeSantis devine astfel cel mai important rival al lui Donald Trump în cursa pentru desemnarea candidatului republican la alegerile prezidenţiale americane de anul viitor.

Un drum dificil pentru DeSantis

Fostul ofițer de marină a fost ales la limită în 2018 pentru a conduce Florida, în sud-estul Statelor Unite, după ce a primit sprijinul lui Trump, aflat atunci la Casa Albă.

De atunci, el s-a distanțat de miliardar și a câștigat popularitate înmulțind loviturile ultraconservatoare pe tema educației sau a imigrației.

Dar calea lui Ron DeSantis spre Casa Albă este plină de dificultăți.

Guvernatorul în vârstă de 44 de ani, în care mulți conservatori își puseseră speranțele pentru președinție după realegerea sa triumfală în Florida în noiembrie 2022, se clasează cu mult în urma lui Donald Trump - oficial candidat din 16 noiembrie 2022 -, potrivit numeroaselor sondaje de opinie.

Principalul său handicap? Lipsa de carismă, semnalată de toate părțile.

„Vânătoarea de vrăjitoare”

Aflat sub mai multe anchete judiciare, Donald Trump continuă să denunțe o „vânătoare de vrăjitoare” - un strigăt de mobilizare pentru baza sa electorală, care îi rămâne în mare parte fidelă - și s-a aruncat cu tot avântul în cea de-a doua sa cursă pentru Casa Albă.

Fostul președinte se laudă că a strâns mai multe milioane de dolari după inculparea sa istorică, la 4 aprilie, de către un tribunal din New York, care a făcut obiectul unei mediatizări amețitoare.

În această confruntare cu Donald Trump, însă, Ron DeSantis poate conta pe un masiv fond de război de 110 milioane de dolari din care intenționează să scoată bani pentru a încerca să recupereze decalajul, inundând țara cu reclame.

Într-un videoclip recent al comitetului său de acțiune politică, un bărbat pune un autocolant „DeSantis for President” pentru a acoperi un „Trump 2016” pe o mașină.

Este un rezumat al mesajului pe care guvernatorul vrea să îl transmită alegătorilor: în fața miliardarului de 76 de ani, Ron DeSantis pretinde că întruchipează noua gardă.

Cei doi bărbați sunt cei doi favoriți pentru nominalizarea republicană.

Ceilalți candidați republicani declarați - Nikki Haley, Tim Scott, Asa Hutchinson - depășesc rareori 5% din intențiile de vot.

Bătălia promite să fie acerbă. Ostilitățile dintre cei doi bărbați au început cu mult înainte ca guvernatorul Floridei să intre în arenă, cu declarații acide și mitinguri.

Candidatul ales de tabăra republicană în urma unor alegeri primare se va confrunta cu candidatul democrat în noiembrie 2024.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…